huff.ro informeaza: Liviu Dragnea - Cine este liderul PSD, biografie (Autor: Adrian Vrauko)
Liviu Dragnea este unul dintre cei mai comentati oameni in aceste zile. Victoria avuta de PSD la alegerile parlamentare 2016 i-a adus liderului PSD popularitate, dar si un val de incredere. Romanii spera acum ca Dragnea ii va scoate din saracie cu programul sau de guvernare.

Cine este Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea s-a nascut in Teleorman, pe 28 octombrie 1962 in comuna Gratia. De profesie este inginer, iar in politica a inceput sa fie cunoscut ca membru PD. In mandatului lui Emil Boc, Liviu Dragnea a fost Ministrul Administratiei si Internelor (februarie 2009 - februarie 2009).
In prezent Liviu Dragnea este presedintele PSD si reprezinta in Camera Deputatilor Judetul Teleorman.

Scurta biografie

Dragnea a absolvit in anul 1981 Liceul Unirea din Turnu Magurele. Apoi a inceput sa studieze in Bucuresti la Facultatea de Transporturi. A absolvit sectia Autovehicule rutiere in anul 1987. Tot la capitolul studii, Liviu Dragnea a urmat un curs la o scoala din Roma. In Italia s-a specializat in studii administrative in anul 1997. Interesul sau pentru invatare nu s-a oprit aici. In 2001 a asolvit la ASE un curs de Management al Administratiei Publice, iar in 2003 termina facultatea de Administratie publica de la Universitatea Ecologica.

Liviu Dragnea in politica

Pana sa ajunga liderul celui mai mare partid din Romania, Liviu Dragnea a fost membru simplu al Partidului Democrat in 1995. Apoi a fost vicepresedinte al partidului in Teleorman pana in anul 2000. A inceput sa urce pe scara politica in 1996 cand a fost numit prefect al judetului Teleorman. In anul 2000 Dragnea pleaca din Partidul Democrat si se indreapta spre PSD. Timp de 5 ani a fost membru fara vreo functie speciala, urmand ca in 2005 sa devina vicepresedinte PSD. In 2008 castiga la alegerile locale functia de Presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. Procesul de ascensiune in cariera politica a continuat sa fie pe un trend pozitiv. Dragnea devine in 2008 coordonatorul PSD la alegerile parlamentare, alaturi de Miron Mitrea. In 2009 este numit Ministrul Administratiei si Internelor. Demisioneaza din aceasta functie o luna mai tarziu. La alegerile parlamentare din 2012, Liviu Dragnea castiga fotoliul de deputat pe listele USL. In decembrie 2012 devine vicepremier, dar si Ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale. In iulie 2015 Dragnea a fost ales presedinte interimar al PSD.

Realizari in cariera politica

Iata ce realizari a avut Liviu Dragnea ca Prefect al judetului Teleorman
- In 1997 infiinteaza Agentia pentru Dezvolatre Regionala
- Organizeaza in septembrie 1997 SEMINARUL PRIVIND COOPERAREA TRANSFRONTALIERA A JUDETELOR RIVERANE DUNARII
- Apropie Romania de Africa, organizand o vizita pentru sefii misiunii diplomatice din tarile africane. Evenimentul a avut ca scop apropierea judetului condus de Dragnea si tarile invitate
- In vederea pre-aderarii la UE, invita in Teleorman inalti oficiali ai Comisiei Europene in anul 1998
- In perioada 1998-2000 Liviu Dragnea demareaza lucrari de modernizare a drumurilor intre Bucuresti si Alexandria
- A fost ministru de interne 22 de zile
- In 20 ianuarie a fost numit Ministru al Internelor, insa nemultumirea lui Liviu Dragnea cu privire la bugetul alocat de guvern l-a facut pe actualul lider PSD sa demisioneze din functie dupa 22 de zile.

Premii luate de Liviu Dragnea

Presedintele PSD are in palmares si cateva premii oferite de diferite organizatii.
- Orasul Negresti-Oas i-a oferit titlul de cetatean de onoare
- In 2001 obtine un titlu international. Dragnea este cetatean de onoare al orasului Leon Country din SUA
- Orasul in care a fost prefect 4 ani i-a acordat lui Dragnea si un OSCAR. Liderul PSD a primit Oscarul pentru Excelenta in Judetul Teleorman. Administratia condusa chiar de el considera la acea vreme ca Dragnea a avut o activitate deosebita.
- Diploma de Excelenta, acordata de Federatia Autoritatilor Locale din Romania
- Prieten al comunitatii evreiesti din Romania
- Compasul Ierusalimului - Ianuarie 2016

De ce a fost Dragnea condamnat penal?

Se tot pomeneste de condamnarea penala lui Liviu Dragnea. Acesta a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul pentru ca a indemnat oamenii sa vina la vot. Liderul PSD asteapta motivarea instantei pentru a ataca decizia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sursa: Huff.ro