Moshemordechai.ro: Asa ca / by Mordechai (alias Daniel Octavian Bejan)
Campania electorala in care tocmai am fost imbranciti ma intereseaza la fel de mult ca alegerile care ii urmeaza. Adica absolut deloc. Anapoda ar fi daca ar sta lucrurile altfel. Fara voia mea, se intampla sa fiu contemporan cu tot felul de dihori, damblagii si loviti de gargauni, iar unii dintre acestia candideaza din partea unor varii pravalii la functii de polonice, ibrice, ceaune, topoare si cozi de topor. Romania e tara celor care vor sa parvina, nu a celor care vor sa devina, asa ca sunt prea batran ca sa mai cred ca Elvis e in viata sau ca votul meu conteaza. Ce optiuni ar putea exista? Imi pun intrebarea asta vazand cum unii colegi de rezervatie au a-si imparti ghionturi, injuraturi si scatoalce de dragul politichiei. Deci, care ar fi optiunile? Intr-o parte un fel de partida nationala, alcatuita din PSD si ALDE, in cealalta legiunea straina PNL-USR. UDMR nu are cum fi o optiune pentru ca inca nu pot citi corect numele oamenilor alora (pentru asta doar eu sunt vinovat).

PSD
PSD e un fel de partid-colanti. Nu se potriveste in nicio ocazie, dar se poarta la toate ocaziile. A devenit, tot mai evident, o aglomeratie de descurcareti, fara autentice descalecari ideologice, in care toata lumea mormaie acelasi cantec. Doar ca nimeni nu-i cunoaste versurile, fiecare improvizeaza dupa cat il duce capul, urmand vag, imprecis, o linie melodica, unii cu la-la-la, altii scotand vorbe din burta sau din vreun dosnic orificiu, totul intr-o harmalaie generala, in care doar la refren pare sa se ajunga la un relativ consens. Doar ca astia nu prea ajung la refren. Ajung mai mult la DNA. Par mai putin dispusi la temenele in fata ambasadelor, dar asta doar pentru ca au simtit pe piele lor ca temenelele alea nu le-au folosit la nimic.

ALDE
ALDE e un fel de gelatina incolora, inodora, insipida. Curge in toate partile, dar nu foloseste la nimic. S-a nascut din fuziunea dintre reziduurile fostului Partid Conservator si Calin Popescu Tariceanu. De fapt asta e tot: Tariceanu. Partidul nu exista, exista doar presedintele Senatului si vanitatea sa. E drept, uneori Tariceanu reuseste sa articuleze un mesaj solid, dar doar atunci cand trebuie sa reactioneze la ce i se intampla, niciodata pentru a propune ceva. Alteori da cu bata in balta. Doar pentru ca uneori Tariceanu are uneori reactii interesante nu vad de ce ar trebui trimis in Parlament un camion cu zevzeci, pana la completarea normei de 5 %.

PNL
PNL nu e un partid, ci doar o imbulzeala. Nu au nicio ideologie, dar sunt disponibili, pot avea orice ideologie, dupa cum vine ordinul. Ceea ce a devenit azi PNL e un fel de pasta puturoasa care poate fi vanduta drept carne tocata, chit pentru ferestre, sacaz sau crema de ghete. Oricum nu e nimic din toate astea. Nimic din patriotismul Bratienilor, doar slugarnicie de ordonante care stiu ca doar asa pupa si ele resturi de la popota bruxeleza. Un partid care poate fi descris privjndu-i fruntasii: carisma lui Busoi, buna crestere a lui Falca si onestitatea Robertei Anastase.

USR
USR e un banc cu prosti. Un fel de delir balbait, racnit de ciudatei nu foarte zdraveni la cap. Au pretentia ca ei sunt sectia anti-sistem a spitalului. Si se zbat sa devina sistem. Ca sa mai elibereze din paturi, ca e spitalul aglomerat. Daca esti anti-sistem nu candidezi, ci faci activism civic. Cand intri in politica, intri in sistem, restul e gargara pentru imbecili. Nica Leon era om serios pe langa astia.
Asa ca.