Stirileprotv.ro informeaza: Show spectaculos de Ziua Marinei, in Portul Constanta. Presedintele Iohannis vine pentru prima data la festivitate
3.000 de militari si peste 40 de nave participa luni la Ziua Marinei in Portul Constanta. Premiera de anul acesta sunt trei remorchere care au intrat recent in Serviciul Fortelor Navale Romane.
Aproximativ 20.000 de turisti sunt asteptati sa ia parte la spectacol. Si presedintele Klaus Iohannis participa luni, la Constanta, la festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane. Potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale, seful statului va participa incepand cu ora 9,55, pe faleza din fata Comandamentului Flotei din Constanta, la manifestarile organizate de Ziua Marinei Romane. Seful statului participa pentru prima oara de la preluarea mandatului la festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane. Fortele navale au promis exercitii noi la show-ul naval de anul acesta, simuland lupte intre vase militare.
Ziua Marinei Romane se sarbatoreste la 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Romane, ca si Ziua Aviatiei (sarbatorita la 20 iulie) a fost instituita prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, privind instituirea Zilei Marinei Romane si a Aviatiei, publicata in Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004.
Potrivit legii, Ziua Marinei Romane este o sarbatoare civila si militara, marcata de autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si de Ministerul Administratiei si Internelor.
Prin intrarea in vigoare a legii, la 4 octombrie 2004, s-a abrogat Decretul Marii Adunari Nationale nr. 203/1960 privind stabilirea Zilei Aviatiei Republicii Populare Romane si a Zilei Marinei Republicii Populare Romane.
Ziua Marinei Romane s-a aniversat pentru prima data in 1902, la 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea data, evenimentul a fost marcat in Portul Constanta, la bordul Crucisatorului ''Elisabeta'', in prezenta ministrului de razboi, Dimitrie A. Sturdza, si a tuturor ofiterilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestari, spectacole in aer liber si jocuri de artificii.
In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta zi festiva s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expozitii de trofee ale combatantilor marinari, la Constanta si la Bucuresti.
Intre anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminica din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificatie, fiind determinata de intentia conducerii Ministerului Apararii Nationale de a schimba data sarbatorii.
Dupa 1954, Ziua Marinei Romane s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunari Nationale nr. 309 din 29 august 1953) in prima duminica a lunii august, iar dupa 1990 s-a reluat traditia sarbatoririi Marinei Romane pe 15 august.
Amploarea sarbatorii Zilei Marinei a crescut an de an, festivitatile constand in: salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvantul Comandantului Marinei, sau a reprezentantului acestuia, intonarea Imnului de Stat, aruncarea unei ancore de flori in apa, in amintirea eroilor marinari, jocuri sportive marinaresti, concursuri cu ambarcatiuni sau focuri de artificii.