Punctul pe Y: Cu Valer Dorneanu, Curtea Constitutionala a intrat in legalitate (Autor: Octavian ANDRONIC)
Odata cu numirea celor 3 noi membri si cu alegerea noului presedinte, Curtea Constitutionala a intrat - se poate spune - in legalitate. Pentru ca episodul eratei din urma cu 4 ani a zdruncinat serios legitimitatea si autoritatea acestei importante institutii a statului de drept - altul decat cel pe care-l concepea Basescu. Confundata de agerul fost ambasador american Gitenstein cu Curtea Suprema de la el de acasa (ramane memorabil protestul sau impotriva unei imaginare intentii de desfiintare a sa), Curtea Constitutionala a fost, pana in 2012, o institutie somnolenta, rareori trezita din lungile meditatii ale membrilor sai, constituiti intr-un veritabil cimitir al elefantilor politici. Abia referendumul de suspendare a presedintelui Basescu a fost episodul care a scos-o din anonimat, fostul consilier juridic de prin Ardeal, Augustin Zegrean, devenind peste noapte un soi de vedeta a faptului divers. Prin erata al carei rol nu a putut fi lamurit nici de catre DNA, Curtea Constitutionala a intrat nu doar in istorie, ci si in ilegalitate, ea girand inca doi ani de presedintie pentru un Basescu rejectat democratic de peste sapte milioane de alegatori.
Una dintre primele consecinte ale acestei operatiuni a fost plasarea in zona protejata a Curtii a unuia dintre cei mai fideli slujbasi ai presedintelui - procurorul sef al DNA, Daniel Morar, ca rasplata pentru modul eficient in care i-a hartuit pe cativa dintre adversarii pacientului de la Cotroceni. Aceasta traditie se perpetueaza sub alt presedinte, pentru servicii asemanatoare: presedintia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, persoana cu calitati profesorale precare (asemenea Aspaziei!), dar cu un bun instinct al supravietuirii la varf, a fost plasata in arest la curte pentru nu mai putin de 9 ani. Acolo nu va putea fi atinsa nici de schijele CEDO, in urma odiosului proces Rarinca si nici de vreo responsabilitate pentru manevrele incorecte facute pentru amanarea procesului de incompatibilitate al lui Iohannis pana dincolo de termenul la care acesta, devenind presedinte, capata imunitate.
Raza de speranta pentru revenirea institutiei in legalitate o reprezinta surprinzatoarea alegere a lui Valer Dorneanu ca presedinte pentru urmatorii 3 ani. Doamna Stanciu a avut tupeul (sau misiunea) de a candida la presedintie cand nici nu se asezase bine in scaunul de membru. Si, probabil, ca ar fi devenit daca unii dintre membrii vizati si instruiti sa o sustina nu ar fi intors armele si nu l-ar fi votat pe cel mai calificat dintre ei pentru aceasta functie: Valer Dorneanu. Eminent jurist, detinand importante responsabilitati in Executiv si in Parlament, Dorneanu s-a remarcat in primul rand ca om politic mai inainte de a fi om de partid.
In urma unor jocuri murdare care au facut ca, cu cativa ani in urma, PDL-ul sa incalce intelegerea prin care era propus sa faca parte din echipa Curtii, plasand alt om de-al lor in locul lui, Dorneanu a fost plasat sa stea in functii secundare, pana cand eroarea a fost reparata.
Persoana care inspira incredere, Valer Dorneanu este, cu siguranta, omul care poate readuce Curtea in legalitate si autoritate, chiar daca va trebui sa coabiteze cu personaje ca Morar sau Stanciu.
Sursa: amosnews.ro