Pe Facebook a aparut un text despre alegerile din Calarasi, pe care il reproducem in continuare.
De ce Calarasiul este o mica pata galbena in marea rosie din sudul tarii
Sa nu ne mintim: in conditiile unui singur tur de scrutin, era de asteptat ca primarul in functie sa fie avantajat.
Daniela Mariana Mihalache comenteaza astfel rezultatul alegerilor pentru primaria Calarasi:
- Incontestabil PNL a castigat alegerile in judetul Calarasi, un rezultat oricum asteptat. Nu a fost deloc o surpriza. SURPRIZA a fost PSD Calarasi care a obtinut rezultate bune la aceste alegeri, chiar daca nu au fost castigatori. Inainte de alegeri au primit in PSD cativa primari aducatori de voturi, Chirica (Tamadau), Cartusanu ( Fundeni), Grigore (Sohatu) etc., care s-a vazut ca au adus un plus de voturi la cosul partidului. Per total, noua echipa de conducere judeteana a obtinut rezultate peste asteptarile PNL. In municipiul Calarasi, Marius Dulce a obtinut nu un rezultat bun, ci excelent. S-a clasat fata de Dragulin la o distanta de putin peste 2000 de voturi, ceea ce constituie un fundament Bun pentru 2020 si cu mari sanse de a obtine fotoliul de primar peste 4 ani. Singura conditie: sa munceasca in continuare, sa comunice mult cu calarasenii si peste 4 ani succesul va fi garantat! Da, la Calarasi, PSD a iesit din anonimat, din amortire, iar PNL ar trebui sa fie de acum inainte in garda pentru ca acesta este doar inceputul! Asadar, felicitari PSD Calarasi!!!!
In principiu, autoarea comentariului de mai sus are dreptate. Dar numai in privinta candidatului Dulce. Conducerea judeteana a PSD nu are de ce sa fie felicitata, ci dimpotriva. Am sa explic de ce.
Intr-un comentariu pe care l-am postat la mesajul candidatului PSD post-alegeri, am scris:
- Infrangerea lui Marius Dulce este onorabila. Se impune o analiza realista. Dragulin putea fi batut. Ar fi trebuit doar o politica de aliante. Voturile s-au risipit pentru ca au fost prea multi candidati insignifianti. Dar, atentie: Dragu (practic fara un partid veritabil) a obtinut jumatate din voturile candidatului PSD!!! Candidatul PSD trebuia sa faca ceva spectaculos pentru a castiga mai multa notorietate. Nu de calitati duce lipsa, ar fi trebuit cat timp a fost viceprimar sa faca mai mult pentru a fi cunoscut de calaraseni. Nu cunosc prea bine situatia reala a organizatiei PSD din Calarasi. Fapt este ca Dragulin a ajuns primar cu vreo 10.000 de voturi, Calarasiul fiind un oras mijlociu (65.000 de locuitori).
Intr-un comentariu la un alt articol, aparut in arenamedia.ro intitulat: Dragulin, intre ciocanul PSD si nicovala PDS, am scris:
- Solutia cea mai buna pentru viitorul orasului Calarasi in urmatorii 4 ani este o alianta PSD-PDS la Consiliul Local. PNL ar avea primarul si ceilalti ar avea majoritatea in Consiliul Local. Asta va obliga ambele tabere la consens si colaborare pentru modernizarea orasului. Parerea mea. Dragu are cea mai bogata experienta, Dulce are forta maturitatii. Un tandem de bun augur pentru Calarasi. Dragulin ar avea si el un avantaj daca orasul va progresa in urmatorii 4 ani.
Si inca doua comentarii la un alt articol, din soridapress.ro, intitulat: Dulce a mancat din voturile lui Dragu:
- Sau viceversa: la fel de bine se poate spune ca Dragu i-a mancat procentele lui Dulce. Daca adunam procentele obtinute de Dulce si Dragu, rezultatul este superior procentelor lui Zdrangalin. Revin la ideea mea: un singur tur de scrutin l-a salvat de primarul in functie, avantajat de disiparea votului contracandidatilor.
- Este evident ca un ajutor important i-a dat lui Dragulin prezenta in aceste alegeri a lui Nicolae Dragu! Desigur, desi acesta nu si-a dorit asta - acesta a fost efectul! Daca privim sondajele de dinaintea declansarii campaniei electorale, din timpul desfasurarii si rezultatele finale, vom constata ca procentele pe care le-a pierdut Nicolae Dragu le-a castigat Marius Dulce! Daca n-ar fi fost decat un singur candidat care sa adune voturile impotriva primarului, atunci lui Dragulin i s-ar fi putut crea probleme.
- Si inca un detaliu semnificativ: dintr-un dialog post-electoral al subsemnatului cu primarul reales Dragulin, pe Facebook, am inteles ca adversarul de care se teme nu e Dulce, ci Dragu!
- La un moment dat, l-am intrebat pe Dragulin: Dvs va place cum arata orasul? Iata ce mi-a raspuns primarul:
- Daca Dragu in 12 ani va convins, probabil ca ma veti da exemplu si pe mine peste ceva vreme altora. Poate ca ghinionul meu este ca ati venit in Calarasi pe mandatul meu, imi pare bine ca n-ati venit pe mandatele lui Dragu!
Si acum cateva concluzii:
Candidatului PSD Dulce i-au lipsit 8 procente pentru a-l invinge pe Dragulin. Candidatii celor 6 partide fara sanse din start au obtinut 12,12% (UNPR, ALDE, PSRO, PMP, PSR, PND). Performerul acestor alegeri nu e Dulce, evident, dar nici Dragulin, ci Dragu! Acesta a obtinut SINGUR jumatate din cat a obtinut Dulce, care a avut sprijinul multor activisti (mai ales activiste). Despre militantismul acestora nu ma pronunt, pentru ca risc sa primesc block pe facebook. Sunt pitoresti fetele frumoase, care afiseaza lozinca MANDRU CA SUNT DE STANGA, dar formalismul muncii de partid nu aduce voturi.
In final, o observatie: responsabilitatea pentru pierderea pe linie a alegerilor la Calarasi revine conducerii oragnizatiei judetene a PSD. Asta e, ne place ori nu ne place: Cristodor nu e Taracila! (Sa-ti vina Iliuta la tine in birou, pentru negocieri, si sa-l trimiti la plimbare este inimaginabil!?). Si inca ceva: deputatul PSD Daniel Florea, plecat din organizatia PSD Calarasi, a castigat primaria Sectorului 5 din Capitala!
In fine, alegerile locale au trecut si Calarasiul ramane o mica pata galbena in marea rosie din sudul tarii.