amosnews.ro: Dilema Premierului (Autor: Octavian STIREANU)
Explozia masinii lui Condrea a provocat, prin ricoseu, intrebari despre cat SRI avem in tara. Si este nevoie de mai mult sau de mai putin?
Intrebarea s-a pus atunci cand s-a invocat lipsa informatiilor din spitale despre diluarea dezinfectantilor, lipsa informatiilor despre afacerile Hexi Pharma, lipsa casetei cu filajul masinii distruse etc. Subliniind atatea lipsuri, facute responsabile de negura in care pluteste moartea lui Condrea, agentii de influenta ai Sistemului au gasit prilejul sa ne scoata ochii prin ecrane cu un fel de repros in eter, de genul iata ce se-ntampla daca Serviciili au prea putina putere etc, etc.
In contextul scandalului Hexi Pharma, premierul Dacian Ciolos semnala paradoxul:
- Pe de o parte, ne revoltam ca serviciile de informatii se implica prea mult in decizii importante pentru societate si, pe de alta parte, atunci cand ne apar probleme, in loc sa ne punem intrebarea cum putem reforma sistemul si daca suntem capabili sa acceptam o reforma a sistemului, ne plangem ca nu se implica prea mult serviciile de informatii. Trebuie sa decidem la un moment dat ce vrem sa facem si daca vrem sa ne asumam anumite schimbari.
Rationamentul premierului este corect, dar el pare sa apartina unui analist, nu unui decident. Domnia sa e cel care trebuie sa decida, ca d-aia a fost pus acolo - sa faca lucruri pe care politicienii, pasamite, nu le pot face. Deocamdata, insa, premierul a dat o chifla istorica, prin acea OUG de modificare a Codurilor penale, pe care, intr-adevar, niciun politician - exceptandu-i pe cei din vremea Anei Pauker si pe cei cu afiliatie de idei (sic!) cu fosta procuroare ceausista Macovei - n-ar fi avut curajul s-o promoveze. Voi reveni.
Acum, alternativa descrisa de premier este clara: ori consolidam Romania ca un camp tactic si mai extins pentru SRI, astfel incat ofiterii acoperiti sa impanzeasca si mai mult tara si sa controleze la molecula absolut tot ce se intampla in societate - in cazul de fata spitalele, laboratoarele, sediile firmelor furnizoare, cabinetele medicilor, debaraua cu dezinfectanti etc, pentru a verifica in timp real cine, ce si de la cine cumpara substante. Ori reformam sistemul, cum spune premierul, schimband din temelii, de pilda, rolul Agentiei medicamentelor, reinfiintand sistemul de aprovizionare centralizata a spitalelor, acreditand laboratoare de stat pentru filtrarea severa a ceea ce intra in spitale etc.
Premierul trebuie sa aleaga degraba varianta si sa decida, nu sa comenteze ca un personaj oarecare.