Senatorul Niculae Badalau a sustinut o declaratie politica, intitulata: Guvernarea tehnocrata incepe sa scartaie din toate partile. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
La sfarsitul anului 2015, romanilor li s-a promis o guvernare tehnocrata performanta si plina de intelepciune. Li s-a spus ca asta este calea cea buna si ca partidele trebuie sa primeasca o lectie politica. Ca doar printr-un astfel de experiment clasa politica se va responsabiliza si va ajunge sa constientizeze propria ei conditie si stadiul in care a ajuns.
Astfel, romanii au primit la pachet, gata ambalata, adunata de pe ici si de pe colo, din institutiile europene, o garnitura de ministri mai degraba birocrati decat tehnocrati. Despre acestia s-a spus ca in intelepciunea lor vor face ca Romania sa fie mai prospera si mai corecta.
Astazi, guvernarea tehnocrata sau Guvernul meu, cum a fost denumit de presedinte, este mai degraba o hemoragie de ministri decat un munte de intelepciune. Nu trece saptamana si inca un membru al Guvernului isi da demisia sau este revocat la cererea premierului.
Practic, guvernarea tehnocrata continua asa cum a inceput, cu uite ministrul, nu e ministrul. Isi mai aduce aminte cineva de doamna Cristina Guseth, presupusa experta in justitie, propunerea de la Ministerul Justitiei, doamna care s-a facut de ras la audierile din comisiile parlamentare? Dar de propunerea initiala de la sanatate, a tanarului Andrei Baciu, fotomodelul? Ei bine, dupa jumatate de an de la investire, incapacitatea de adaptare a tehnocratilor la rigorile guvernarii a dus la demisii si revocari. Nu ca ne-am fi asteptat sa fie altfel, dar vanzarea guvernarii tehnocrate ca un produs de lux sau ca un bun rar a creat asteptari mari in randul cetatenilor. Si, din pacate, romanii au primit doar promisiuni de excelenta.
Astfel, Aura Raducu, ministrul fondurilor europene, si-a dat demisia la cererea premierului, intrucat acesta nu a fost multumit de obiectivele de etapa ale acesteia. Absorbtia fondurilor europene s-a dovedit a fi treaba dificila chiar si pentru un guvern care s-a impanat cu diverse figuri preluate din institutiile europene, in frunte cu prim-ministrul Dacian Ciolos.
Ana Costea, ministrul muncii, si-a dat demisia dupa ce a elaborat o lege a salarizarii despre care sindicatele au spus ca va scadea salariile la un numar important de functionari. Sa retinem ca la inceputul acestui drum aceasta lege a fost declarata un obiectiv important al guvernarii. Esecul inevitabil s-a produs.
Iar ultimul din acest interval scurt de timp, si probabil ca nu ultimul din pleiada de corifei ai guvernarii tehnocrate, Vlad Alexandrescu, a fost revocat de catre Dacian Ciolos in urma unor lupte de putere din interiorul Guvernului.
Prin urmare, dupa ce ca ne-am trezit cu un Guvern pregatit si adus de la Bruxelles la finalul anului 2015, iata ca pana la finele anului 2016 sunt sanse mari sa avem o sumedenie de figuri noi de tehnocrati care nu au trecut prin Parlament, pe la comisii. Poate nu ar strica o reinvestire. Sa ne gandim, totusi, si la acest scenariu.
---------
NOTA RED. Intre timp, si ministrul Sanatatii,Achimas, si-a dat demisia. Urmeaza ministrul Agriculturii, Achimescu?