Adrian Nastase a publicat pe blog un articol intitulat: Ce se intampla, Doctore?, pe care il puteti citi in continuare.
Diagnosticul pe care l-ar pune un doctor societatii noastre, in acest moment, ar putea fi acela de metastaza politica: disolutia partidelor mari, inflatia de partide de apartament, eliminarea liderilor politici importanti, decredibilizarea miscarilor civice, tensiuni sociale in cascada, apatia alegatorilor. Si o forma de masochism international - uitati-va la noi, avem cel mai mare numar de corupti, uitati-va la noi si premiati-ne, avem cele mai multe prostituate in Occident, avem cele mai tari imagini cu copii de romi pe gropile de gunoi, avem zilnic batai intre clanurile rome. In loc sa corectam astfel de situatii, prin politici si strategii sociale, ne infundam, tot mai mult, intr-o mlastina din care va fi greu sa iesim. In conditiile in care doua judete de romani au parasit deja tara.
Frustrarea generala, legata de lipsa infrastructurilor de transport, pierderea locurilor de munca, marul otravit al breslelor luptand pentru cresterea salariilor intr-o economie care se restrange, dominatia tot mai puternica a marilor companii straine, cuplata cu diminuarea suprafetelor agricole in proprietate romaneasca, anuntarea unor candidaturi hilare la alegeri, toate acestea arata un peisaj sumbru al societatii romanesti in Anul I al guvernarii tehnocrate.
Semnificativ mi se pare efortul muntelui Basescu, care dupa nenumaratele teorii despre schimbarea clasei politice, a produs, dupa un deceniu, cu noul sau partid, un soricel pentru alegerile de primar, din iunie.
Condamnarea lui Dragnea. Asa cum am presupus anul trecut, ea s-a produs inaintea campaniei pentru locale, intr-o strategie impecabila. El a trebuit tinut - cum spun americanii - intr-o lesa scurta. Evident ca PSD este in fierbere. Se accentueaza divergentele intre tabere, inclusiv intre cei care sunt, posibil, manevrati din afara partidului. Sigur ca se incearca schimbarea presedintelui PSD inainte de alegeri. Adversarii de acum, colegii de altadata (PNL), presedintele independent al Republicii (care doreste, poate ca, in mod similar obtinerii guvernului Meu, sa obtina si partidul Meu de stanga, iar dupa alegerile din toamna guvernul meu USL). Singurul dezinteresat este Geoana, care stiindu-se curat cu campaniile electorale, cere ca Dragnea sa-si dea demisia.
Eliminarea lui Orban si degringolada PNL. Nu am avut o relatie apropiata cu Orban, dar eliminarea lui, din cursa pentru primaria Bucurestiului, la momentul oportun, mi s-a parut cusuta cu ata alba. Poate insa ca i s-a aratat o pisica mai mare. Pe de alta parte, experimentul cu iepurasul Munteanu, a aratat fragilitatea struto-camilei PNL/PDL.
Cand am fost condamnat, in dosarul Afiselor electorale, cu cei 974 de martori, in baza unor probe indirecte, conform carora ar fi trebuit sa stiu de felul in care se finanta campania, Basescu, dupa nenumarate comentarii publice, se lauda, la Bruxelles si in tara, ca a fost un act de vitejie politica faptul ca Romania si-a condamnat un fost prim-ministru. Spunea ca acea condamnare era exemplara. Neintelegand ca a deschis o periculoasa Cutie a Pandorei.
(Completul de cinci judecatori condus de Livia Doina Stanciu, presedinta Inaltei Cuti de Casatie si Justitie, a publicat motivarea sentintei din dosarul Trofeul Calitatii in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare. In motivare, cei cinci magistrati sustin ca Nastase este vinovat pentru ca, in perioada ianuarie-februarie 2004, inculpatul Nastase Adrian, in calitate de presedinte al Partidului Social Democrat, s-a folosit de influenta sa pentru a obtine foloase necuvenite, reprezentand contravaloarea unor materiale de propaganda electorala).
In Romania, se pare ca atat revolutiile cat si contra-revolutiile isi mananca copiii - Cuza, Maniu, Antonescu, Patrascanu, Iliescu, Munteanu. Am dat cateva nume, aproape la intamplare.
In timpul asta, Europa se pregateste sa intre intr-o noua criza economica, Uniunea Europeana nu-si poate defini viitorul, America se indreapta spre o presedintie Trump, Rusia cauta solutii alternative pentru vechile formule ideologice si dupa pierderea gazului natural si a petrolului ca instrumente de influenta si de putere regionale.
Romania pare insa ca a revenit la statutul de suzeranitate, statut pe care si-l consolideaza zilnic. Oferind tributul anual de corupti pentru Bruxelles si Washington, asigurand functionarea marilor companii si a mall-urilor in tara, isi poate vedea, in continuare, de propriile jocuri balcanice marunte. Succes in alegeri!

Sursa: nastase.wordpress.com