Scrisoare catre bucuresteni: Marian Munteanu sau Gabriela Firea? (STIRI PE SURSE)
Senatorul PSD, Sorin Iliesiu, a facut un apel, printr-o scrisoare deschisa, catre bucuresteni sa decida in cunostinta de cauza intre principalii candidati la functia de primar al Capitalei, Marian Munteanu, respectiv Gabriela Firea.
Stimati concitadini,
In 21 decembrie 1989 am luat parte la declansarea revolutiei anticomuniste din Bucuresti iar apoi, in primavara anului 1990, am participat la manifestatia-maraton din Piata Universitatii, cel mai lung miting anticomunist din istorie. Subliniez faptul ca la aceasta manifestatie nu au fost exprimate nici un fel de idei fasciste, naziste, legionare, xenofobe sau antisemite. Evident, condamnarea totalitarismului comunist trebuia si trebuie facuta de pe pozitii democratice, antitotalitare!
Cu toate acestea, spiritul antitotalitar al Pietii Universitatii a fost reprimat cu o bestialitate care a socat intreaga lume civilizata si a compromis deosebit de grav imaginea Romaniei. Represiunea a fost indreptata impotriva societatii civile, a presei libere, a PNL si a PNTCD. Conform
declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea care a instrumentat Dosarul Mineriadei din iunie
1990:
- Serviciul Roman de Informatii (condus atunci de d-l Virgil Magureanu) a fost foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti. S-a dorit instaurarea terorii.
Stimati bucuresteni, sunt coautorul cunoscutului film documentar Piata Universitatii â€"
Romania, produs in 1990. Actualul candidat al PNL pentru Primaria Bucurestiului, d-l Marian Munteanu, fost lider al manifestatiei din Piata Universitatii, este cunoscut publicului mai ales prin acest film. Din pacate insa, activitatea d-lui Munteanu de dupa 1990 nu a mai avut nici o legatura cu idealurile manifestantilor din Piata Universitatii. Intre anii 1992-1995, dl Munteanu a condus organizatia Miscarea pentru Romania, in publicatia careia, Miscarea, semna articole precum cel intitulat Despre doctrina legionara din care citam urmatorul text (publicat in aprilie 1994):
- Asa cum am mai spus de la bun inceput, il admir pe marele om politic si intemeietor de Miscare, pe Corneliu Codreanu. Guvernele liberale si taraniste au dizolvat in mai multe rinduri. Miscarea Legionara, supunand aceasta organizatie unei permanente opresiuni: batai, interdictii, persecutii, crime. Vom da un singur exemplu: cazul I.G.Duca, politician liberal, prim-ministru in 1933. Nu putem vorbi de asasinii lui I.G.Duca fara a vorbi de asasinul I.G.Duca - concluziona dl Munteanu.
Cel considerat asasin de catre dl Munteanu a fost de fapt ilustrul politician liberal care a detinut functiile de ministru al educatiei (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928) si prim-ministru al Romaniei (in 1933), cand, din cauza actiunilor sale pentru a opri avantul nefast al miscarii legionare, a fost asasinat la ordinul capitanului acesteia, Corneliu Zelea Codreanu. Ulterior, legionarii i-au asasinat si pe premierul taranist Armand Calinescu, pe politicianul de stanga Virgil Madgearu (economist, sociolog, principal teoretician al PNT), si, nu in ultimul rand, pe unul dintre cei mai mari patrioti romani: Nicolae Iorga, istoric, scriitor, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician.
In anul 2000, d-l Marian Munteanu ne-a mai uluit si prin faptul ca a devenit candidat la presedintia Romaniei din partea partidului condus de cel care in iunie 1990, citez: a fost foarte implicat (ca director al SRI) in aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti, avand ca scop instaurarea terorii, conform celor afirmate de generalul-magistrat Dan Voinea.
Nu mai insist asupra opiniilor de sorginte totalitara exprimate recent de d-l Munteanu,
prezentate in presa. Am convingerea ca toti cei care sunt impotriva oricaror forme de totalitarism, adica majoritatea covarsitoare a romanilor, sunt profund revoltati de preschimbarea d-lui Marian Munteanu in opusul a ceea ce parea a fi cu 26 de ani in urma.
Firesc ar fi fost ca d-l Munteanu sa fi incercat in anii 1990 ceea ce i-am propus presedintelui Romaniei in 2005, in cadrul Proclamatiei pentru Romania si apoi, a numeroase apeluri: atunci, in calitate de reprezentant al societatii civile, i-am cerut presedintelui sa condamne crimele comuniste; intrucat presedintele a obiectat ca nu exista dovezi, i-am redactat (de unul singur) un raport in baza caruia sa condamne regimul comunist ca nelegitim si criminal; in 2006, presedintele Traian Basescu a dat curs apelului meu, dar numai printr-o condamnare de mucava facuta exclusiv pentru a-si putea transfera partidul de la Stanga la Dreapta europeana.
Anul trecut, in calitate de parlamentar, am initiat proiectul de Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru cultivarea memoriei nationale antitotalitare. Adoptarea acestui proiect de catre Senatul Romaniei a fost sustinuta cu deosebita eficienta de d-na senator Gabriela Firea care a pledat pentru votarea de catre membrii Parlamentului a unui Raport despre crimele totalitarismului comunist, includerea obligatorie in manualele scolare de istorie a versiunii concentrate a acestui raport, infiintarea in Bucuresti a Muzeului national al totalitarismului.
Tot anul trecut, impreuna cu d-na senator Gabriela Firea, cu presedintele Consiliului National al PSD Mihai Fifor precum si cu alti colegi senatori, am initiat Propunerea legislativa pentru interzicerea organizatiilor politice cu caracter totalitar comunist, scopul acestei propuneri fiind prevenirea reinstaurarii totalitarismului comunist in Romania. De curand, si acest proiect a fost
adoptat de Senatul Romaniei.
Asadar, stimati bucuresteni, va rog sa decideti in cunostinta de cauza, conchide senatorul PSD, Sorin Iliesiu.