Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Sunt roman si imi apar tara si neamul! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Integritatea nationala, interesul romanesc, limba romana si demnitatea poporului roman nu se negociaza! Respectul fata de statul national roman, unitar si indivizibil si fata de valorile romanesti este fundamentul codului de conduita si de onoare al romanilor care, cu adevarat, isi iubesc patria si neamul. Acesta este crezul meu si principiul care m-a ghidat de-a lungul vietii in toata activitatea mea si la fel mi-am educat si copiii!
De aceea, vorbele si faptele mele au fost intotdeauna in consens cu sustinerea interesul national romanesc, cu promovarea si apararea Romaniei ca stat. Ori de cate ori am constatat declaratii, actiuni si comportamente derapante indreptate impotriva natiunii romane si care incalca grav legile fundamentale ale Romaniei m-am simtit obligat sa iau atitudine si sa actionez in consecinta deoarece consider ca sunt inadmisibile si nu pot tolera actiuni care aduc deservicii Romaniei si care ranesc profund demnitatea mea de roman din Transilvania si a comunitatii muresene din care provin si pe care o reprezint in Senatul Romaniei.
In acest context s-a inscris si demersul pe care l-am sustinut inca din toamna lui 2013 ca roman, in primul rand, dar si in calitate de Cavaler al Ordinului National Steaua Romaniei de a i se retrage lui Laszlo Tokes aceasta inalta distinctie oferita de statul roman, care se acorda pentru servicii exceptionale aduse statului si poporului roman, in nici un caz impotriva acestora, asa cum au fost actiunile sale repetate indreptate impotriva statului national roman, suveran si independent, unitar si indivizibil. Ma bucur ca in acest demers am facut front comun si cu alti cavaleri ai Ordinului, ceea ce confirma ca patriotismul mai este inca o valoare importanta pentru noi, romanii.
Retragerea acestei distinctii lui Tokes, confirmata recent si prin decizia instantei supreme a Romaniei, o consider dreapta si asteptata, inclusiv o dovada de justitie morala si de normalitate in statul nostru de drept in care toate institutiile au obligatia de a apara Constitutia si legile tarii si de a lupta pentru cauza natiunii romane. Consider, de asemenea, ca aceasta decizie este un avertisment pentru oricine incearca sa incalce legile Romaniei, sa aduca atingere intereselor statului roman si sa nu respecte principiile si valorile noastre.
Trebuie sa reactionam ferm si prompt, iar eu unul am facut-o si pana acum si o voi face si de acum inainte, impotriva vorbelor si faptelor extremismului etnic, xenofobiei si iredentismului venite si de la unii lideri politici maghiari din Romania, dar si din Ungaria, care tind sa se accentueze in luna martie, iar acum cu atat mai mult in precampanie electorala, amintindu-ne noua, transilvanenilor, de acel martie negru din 1990 de la Targu Mures. Eu si romanii mei nu il putem uita si avem obligatia sa actionam astfel incat sa excludem posibilitatea reaparitiei unor fenomene similare.
Fiind din judetul Mures stiu ce inseamna viata intr-o comunitate multietnica. Personal inteleg limba maghiara si am prieteni buni si romani si maghiari si sustin normalitatea unei convietuiri pasnice multietnice si multiculturale in Romania, insa demersurile sfidatore ale unor demnitari de nationalitate maghiara, cetateni romani sau ai statului vecin care converg spre autonomia pe criterii etnice, aduc deservicii tarii mele si jignesc demnitatea poporului roman nu le pot accepta. Sunt roman si imi apar tara si neamul si prin vorbe, si prin fapte!