PNL IN REPARATII CAPITALE /Sorin Rosca Stanescu
Dupa ce noul Partid National Liberal s-a pus singur pe butuci, a decis, iata, ca trebuie sa intre, de urgenta, in reparatii capitale. Dupa care sa inceapa o noua viata. Politica. Cui incredinteaza dreapta romaneasca rolul de mecanic sef? Ce va iesi la capatul acestei operatii pe viu?
Chiar daca tandemul de la varful PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, isi freaca satisfacuti mainile, din motive diferite, pentru ca au reusit sa doboare Guvernul Ponta, victoria dreptei este otravita. Pentru ca in loc sa fie capabili sa instaleze un Guvern politic al PNL, formand in jurul acestuia o majoritate parlamentara, tot ceea ce a reusit partidul este sa se predea pe altarul unui Guvern asa-zis tehnocrat. Circumstantele acestui proces, care incheie un an de mandat prezidential al lui Klaus Iohannis, sunt de asa natura incat Guvernul de avarie Ciolos este mult mai putin independent decat si-ar putea cineva imagina. Dimpotriva. Este un Guvern dependent. Iar partea mai stranie este ca este mai degraba dependent de PSD decat de PNL sau chiar de Klaus Iohannis. Si asa cum se va dovedi, el nu va putea fi dependent, asa cum ar intentiona, nici macar de Uniunea Europeana. Din aceasta perspectiva, esecul PNL este total. Acest cadou oferit de circumstante dramatice, cu sprijinul populatiei si al lui Klaus Iohannis este, pur si simplu, otravit.
Intelegand ca, de fapt, raspunderea va fi a unui Guvern legat de PNL si de Klaus Iohannis si chiar si de Uniunea Europeana, in planul perceptiei colective, dependent aproape in totalitate de PSD, care ii da un buget si o uriasa birocratie, si, in consecinta, lipsit de o putere proprie reala, in PNL framantarile interne au atins cote maxime. Este un partid care, literalmente, sta sa fiarba. Cu atat mai mult cu cat imprudenta liderilor a fost maxima. Atunci cand, in repetate randuri, cu o insistenta inversunata si sinucigasa, liderii PNL au afirmat ca il sprijina neconditionat pe Ciolos si ca vor vota neconditionat orice formula de Guvern. Si, implicit, orice program. Iar programul, Doamne, s-a vazut cum arata. O simpla mazgaleala pe hartie. Cum incearca PNL sa evite, pe ultima suta de metri, o catastrofa, imediat dupa ce, dintr-un partid castigator, care putea da un premier, s-a transformat intr-un partid pierzant? In timp ce fostul-viitor premier al dreptei, Catalin Predoiu incearca sa se consoleze dupa definitiva sa eliminare din rolul de candidat cat de cat viabil, iar adversarii sai din vechiul PNL si chiar din fostul PDL isi freaca mainile satisfacuti, staff-ul partidului a luat o decizie care ar putea intra in analele istoriei. Intrarea in revizie generala a partidului. Si cum anume? Pe calea unui audit.
Ce intentioneaza, cel putin la nivel declarativ, staff-ul PNL?
1. Cum spuneam, sa faca un audit al activitatii partidului, a eficientei acestuia, a calitatilor sau defectelor membrilor sai.
2. Concluziile acestui audit ar urma sa se concretizeze in stabilirea unor obiective politice si elaborarea unor strategii pentru implementarea acestora.
3. Evident, asta se va intampla abia dupa ce fuziunea va fi incheiata. O fuziune care nu va mai avea loc in 2016, cum a fost preconizat, ci mai devreme. Nu se stie cand.
Sa incercam sa traducem acest scenariu succint enuntat de PNL, la capatul unei sedinte furtunoase, desfasurate luni. Care va sa zica, in fine, PNL a inteles ca intarzierea fuziunii nu este decat de natura sa genereze rivalitati si conflicte interne, o relativa paralizie in mecanismul luarii deciziilor, o irosire a energiilor interne si o pierdere semnificativa de viteza. Ceea ce eu unul afirm de atat de multa vreme incat au ajuns sa ma plictiseasca pana si propriile enunturi. Dar niciodata nu este prea tarziu. Chiar dupa ce prima mare batalie inaintea alegerilor, cea a instalarii unui nou Guvern, dupa caderea lui Ponta, a fost pierduta in mod lamentabil. Chiar daca teribilele frustrari generate de o fuziune inceputa si nedusa pana la capat au avut drept consecinta o balbaiala politica atat de mare, incat presedintele Klaus Iohannis a fost silit sa recurga la singura solutie care ii mai ramanea. Si anume, sa desemneze un premier tehnocrat, care, la randul sau, sa formeze un Guvern, relativ, de tehnocrati. Chiar daca modul in care s-au petrecut aceste evenimente politice si substanta acestei optiuni ii determina pe multi, printre care ma numar la loc de frunte, sa sustina teza conform careia, de voie â€" de nevoie, Klaus Iohannis a instaurat o republica prezidentiala castrata. Atata timp cat Guvernul nu va avea motoare proprii care sa-i asigure functionarea, ci se va sprijini pe aparatul birocratic furnizat de PSD, care nu va putea fi, sub nicio forma, dislocat.
In aceste conditii, ce ar fi trebuit sa faca PNL si ce a facut? Ce a facut, am
aflat ieri. A decis sa angajeze o societate de consultanta care sa-l evalueze si sa-i spuna ce are de facut. O alta solutie mai nenorocita decat asta nici nu putea fi inventata. Nu am mai auzit niciodata pana acum ca activitatea politica si eficienta politica a unui partid politic sa fie masurata altfel decat prin votul cetatenilor, prin evaluarea rezultatelor cercetarilor de piata si prin analiza facuta de proprii membrii, in organismele de conducere ale partidului, inclusiv in cel mai reprezentativ dintre acestea, care este Congresul. Nu am mai auzit pana acum ca vreodata in lume, in vreun stat oarecare, un partid politic sa recurga la o societate de consultanta pentru ca aceasta sa-i stabileasca obiectivele politice si mijloacele prin care acestea pot fi atinse. Nu am mai auzit niciodata de vreun scenariu conform caruia calitatile, virtutiile propriilor membrii sa fie cantarite de altcineva decat de partidul insusi, prin structurile sale de specialitate.
Dar PNL a ales altfel. Nu m-as mira sa-si incredinteze soarta in mainile domnului Lazaroiu. Sau oricarui alt consultant pe care l-a utilizat Traian Basescu si, apoi, l-a aruncat la cosul cu rufe murdare. PNL s-a pus, astfel, singur pe butuci, dupa care s-a dat pe mana unui mecanic virtual, pentru a se inscrie, la loc de cinste, in Guinness Book.