Imi plac femeile lui Ciolos! /AMPRESS / Editorial de Lucian Avramescu
Habar n-am cum si-a facut Ciolos, cu o viteza nebuna, nefireasca, echipa de ministri! Ori i-a dat cineva lista - persoana stimabila, neicusorule, becher, nu spui cine! - care era gata de cand haul, ori s-a pus el pe ghicit, culegand din peisajul multicolor al strazii tehnocrati.Femeile fiind mai colorate, a picat pe femei. Nu stiu pe nimeni sau mai pe nimeni, ceea ce ar fi un semn bun. Sa nu-l manii pe Dumnezeu, am vorbit de vreo doua ori in viata cu Comanescu, diplomat de cariera, care-i de pe la Horezu, iar eu am ispasit aproape un deceniu de ziaristica pe meleagurile Valcii. Cred ca am vorbit despre portul romanesc din zona, contrastul alb-negru splendid al costumelor de Vaideeni, intalnindu-ne la Bruxelles. Si pe Dancu cred ca l-am intalnit o data, de doua ori. Era ceva ministru in guvernul Nastase si aveam o prietena comuna, fascinata de inteligenta lui, Monica Ghiurco, ziarista de televiziune. Eu ii spuneam Monicai despre stele si ea imi istorisea cat de destept e Dancu, incat m-a bagat la banuieli. Maritandu-se repede cu altul, am tras concluzia ca nu era decat un sentiment platonic ardelenesc infocat. In rest ma uit pe lista si n-am de ce ma apuca. Azi am deschis televizorul si, spre norocul meu, am ascultat doua doamne ministrese. Una e pentru Finante. M-a cucerit. Nu stiu cum o cheama, iar daca deschid calculatorul s-o gasesc la alt buton pierd randul. Are un nume din trei bucati. Nu stiu ce varsta are, dar prezinta o bosumflare apetisanta de pufulete. Asezata in fata unei inchizitii de barbati, care mai de care mai viril in intrebari, toti facand pe desteptii (unul a sustinut un discurs lung si cand a terminat discursul a mai tinut o cuvantare de intrebari), am avut emotii, iar Don Quijote din mine era cat pe ce sa sara in televizor s-o protejeze. As! Calma, cu o ironie discreta, ministresa - fiindca va ajunge ministresa - nu s-a lasat dezvelita, a raspuns asezat si, pe alocuri, a innodat urechile unor dulai care si-au pleostit falosenia. Faina dama! Aud ca a lucrat la FMI sau pentru FMI ceea ce m-a cam incurcat in sentimente. Ma rog, decat sa fi lucrat ca unul de era sa fie ministru la Sanatate, prin spatiile deocheate ale filmelor de dupa miezul noptii, mai bine la FMI.
Pe urma a vorbit, de nu mai termina, o alta cucoana guvernabila. Figura de intelectual. Voce cam de fumatoare, dar distinsa in rest. Gasea bine vorbele. Cusurul era ca le gasea intruna si, daca n-o oprea moderatorul comisiei, o prindea juramantul de a treia zi vorbind. Nici pe ea nu stiu cum o cheama. Inteleg ca e consoarta de ambasador si e propusa la Ministerul Muncii. Un ziar a descoperit, umbland cu aparatul de pozat pe sub fusta femeii ca avea un ciorap cu firul tras de jos si pana sus. Asta au gasit ei sa comunice. Pai biata femeie si l-o fi agatat in usa liftului, s-a frecat de un scaun la intrarea in sala, se mai intampla! Va fi o proasta ministresa fiindca nu si-a anulat intalnirea cu cei 30 de masculi gata s-o devoreze cu intrebarile, fugind din usa pana acasa? Ar fi taxat-o de nepregatita, dezertand din fata comisiei.
Inteleg ca guvernul Ciolos are cele mai multe femei care s-au perindat prin scaunele Executivului de la Revolutie pana azi. Fain! M-am saturat de ministri acri, tantosi, increzuti, pipaindu-se larg pe coridoare in zona in care nadragii se petrec in incuietoarea slitului, atragand atentia cat de bogati sunt ei in materie de intelect.
Gata, a sosit vremea femeilor. Ziaristii se culca pe burta, sub scari, spre a ne furniza amanuntul firului lipsa al strampilor. E mai greu sa le pozeze in cap fiindca astea doua pe care le-am auzit, numai proaste nu pareau, iar pentru a le aproxima zulufii materiei cenusii iti trebuie si tie nitica invatatura. Pentru multi ziaristi, nu e cazul!