Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Tehnocratia nu poate inlocui democratia. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea de astazi, pornesc de la o constatare ajunsa deja banala: marea majoritate a romanilor este scarbita de politicieni si de aici rata foarte mica de incredere in institutiile democratice, in special in institutia parlamentului. Pe acest fond de nemultumire generala, legitima de altfel, solutia unui guvern tehnocrat, format din specialisti, independenti de partidele politice, a fost foarte usor si foarte repede imbratisata.
Tehnocratia, de cand exista ea, se confrunta insa cu o mare problema. Una care tine de legitimitate si responsabilitate. Competentele unor oameni intr-un anumit domeniu de activitate nu le pot asigura acestora legitimitatea si responsabilitatea fata de cetateni: daca politicienii pot fi trasi la raspundere macar odata la patru ani, cu ocazia alegerilor, tehnocratii nu au aceasta raspundere publica. Ei raspund doar in fata celui sau celor care i-au numit in functii. Nici macar votul obtinut in Parlament nu leasigura legitimitatea necesara. Cum sa pretinzi ca ai o legimitate din partea unei institutii care nu se bucura de incredere sociala si pe care unii chiar vroiau sa o desfiinteze? Mai mult decat atat, nimeni nu poate garanta performanta acestor tehnocrati in structurile de conducere ale statului. Si atunci, in lipsa legitimitatii si a raspunderii publice, tehnocratia ajunge din singura solutie pentru a schimba lucrurile o iluzie vanduta de cei care vor se vor ajunsi la butoanele Puterii.
Din punctul meu de vedere, tehnocratia nu poate inlocui democratia reprezentativa. Tocmai de aceea, acest guvern tehnocrat, investit ieri, trebuie sa aiba un mandat limitat atat ca obiective de guvernare, cat si ca durata de functionare. Rolul sau este sa asigure stabilitatea guvernamentala si sociala pana la organizarea noilor alegeri democratice. El nu trebuie sa fie nici GUVERNUL MEU, nici GUVERNUL NOSTRU, el trebuie sa fie guvernul romanilor. Dincolo de vorbe frumoase si bunele intentii, actuala echipa de ministri are o foarte mare responsabilitate: sa se ridice la nivelul asteptarile oamenilor. Le doresc din tot sufletul sa reuseasca in tot ceea ce si-au propus, pentru ca reusita lor va fi o reusita pentru toti romanii. Daca nu vor reusi insa sa confirme, esecul lor va insemna o mare dezamagire. Inseamna ca am pierdut timp pretios cu un experiment nereusit, in loc sa ne concentram energia si resursele pentru a continua lucrurile bune incepute sub guvernarea anterioara.
In incheiere doresc sa salut decizia, as numi-o eu inteleapta, chiar daca de ultim moment, a premierului Ciolos de a inlocui propunerea sa initiala pentru portofoliul Sanatatii. Am incredere ca actualul ministru, domnul Achimas-Cadariu, un om cu o buna reputatie si cu experienta profesionala si manageriala, va reusi sa continue reformele incepute si sa mentina echilibrul atat de necesar intre interesele pacientilor si nevoile cadrelor medicale.