Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Romania, reper strategic pe harta NATO! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Prin aceasta declaratie politica doresc sa salut organizarea in aceste zile la Bucuresti a intalnirii regionale a tarilor membre NATO de pe Flancul de Est al Aliantei. Avem onoarea de a fi gazda acestei reuniuni la cel mai inalt nivel prin participarea, alaturi de Romania a Poloniei, co-initiatoare a acestei intalniri, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei si Bulgariei. Aceasta intalnire in format regional este importanta pentru intarirea colaborarii regionale, fiind in acelasi timp un instrument foarte util in pregatirea Summit-ului NATO de la Varsovia din 2016. Aceasta reuniune este un prim semn de actiune concreta din partea statelor participante de a face lobby pentru o prezenta sporita a NATO in zona est europeana, in conditiile accentuarii rolului acestora in contextul regional al Europei Centrale si de Est si a Marii Negre in care se manifesta tot mai intens problemele migratiei si ale crizei in domeniul securitatii. Noile amenintari din mediul international, precum si evenimentele recente din vecinatate ne obliga pe toti sa regandim raspunsul NATO: este nevoie de o alianta puternica, capabila sa raspunda eficient noilor provocari prin indeplinirea celor trei sarcini fundamentale inscrise in noul concept strategic â€" apararea colectiva, gestionarea crizelor si securitatea prin cooperare. De aici deriva si angajamentul fiecarui stat membru de a aloca resurse pentru dezvoltarea in comun a unor capabilitati militare suficiente, cu forta de descurajare credibila, repartizate echilibrat pe teritoriul Aliantei.
Alegerea Romaniei ca locatie a unei astfel de intalniri la cel mai inalt nivel, dincolo de pozitia noastra geostrategica in contextul scopului reuniunii, este determinata de modul in care Romania si-a indeplinit de-a lungul timpului obligatiile in calitate de stat membru in cadrul Aliantei Nord - Atlantice. De mai bine de 10 ani, Romania a reusit sa valorifice intr-un mod eficient dobandirea acestui statut, iar profilul ei de astazi este cel al unui stat deplin integrat, apt sa isi indeplineasca toate angajamentele asumate, cu o greutate strategica relevanta si o activitate care o face un aliat serios, de incredere, angajat si responsabil. Romania, sub coordonarea Ministerul Apararii, a participat in cadrul NATO la misiuni in Balcani, Afganistan, precum si in zona Marii Mediterane si a Marii Negre. Totodata, contributiile nationale la proiecte precum apararea antiracheta si dezvoltarea capacitatilor in materie de securitate cibernetica si energetica sunt unanim apreciate in interiorul Aliantei. Cresterea treptata a contributiei Romaniei la operatiile, misiunile si proiectele NATO a fost dublata de un mai mare activism in ceea ce priveste definirea prioritatilor Aliantei si a relevantei sale strategice, prin faptul ca am pledat constant pentru focalizarea pe vecinatatea estica a NATO, o sursa de tensiuni si conflicte. Iata, inca odata, explicatia pentru aceasta reuniune.
Felicitari, asadar, factorilor decizionali din Romania si militarilor romani pentru toate eforturile depuse in aceasta directie!