Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Noi dam, nu taiem - prioritati legislative in domeniul social. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Fiind inceputul unei noi sesiuni parlamentare, doresc sa-mi exprim cateva ganduri cu privire la nevoile strategice ale momentului privind prioritatile de dezvoltare ale Romaniei pe termen lung. Atentia mea se indreapta cu predilectie catre sfera problemelor sociale, un domeniu in care am oportunitatea sa ma implic direct din pozitia de presedinte al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din Senatul Romaniei.
Problematica din domeniul social este foarte complexa deoarece aceasta acopera, practic, toate aspectele sociale ale vietii omului inca inainte de nastere si pana la disparitia sa, iar pentru noi, sociali-democratii, domeniul social a fost mereu si continua sa fie prioritar atat doctrinar, dar mai ales prin modul in care am reusit sa il punem in practica, iar rezultatele ultimilor trei ani si jumatate demonstreaza ca masurile transpuse in legislatia adoptata din domeniul economic si social au creat bunastare prin redistribuirea beneficiilor economice catre buzunarele romanilor. Iata doar cateva exemple: cresterea constanta a salariului minim si a pensiilor, dublarea alocatiilor, reducerea TVA, reducerea CAS-ului, eliminarea si comasarea de taxe, ieftinirea medicamentelor, crearea de locuri de munca pe care va continua sa o sustina Codul Fiscal recent adoptat.
Pentru perioada urmatoare, pe agenda noastra de lucru in Parlament si cu precadere in Comisia pe care o conduc se va afla de o lista lunga de proiecte de legi si initiative legislative care sa reglementeze si sa aduca clarificari sau imbunatatiri legilor privind piata muncii, politicile salariale, ocuparea si formarea profesionala, protectia, asistenta si securitatea sociala a copiilor sau a altor categorii vulnerabile, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale, dialogul social, protectia familiei si calitatea vietii.
In mod expres vreau sa fac referire la Legea salarizarii si Legea bugetului pentru anul urmator care trebuie sa ajunga in Parlament in timp util pentru a putea avea dezbateri consistente si fructuoase. Atat legea salarizarii, care trebuie sa reaseze ierarhia valorilor in aceasta tara si sa dea posibilitatea tuturor celor care lucreaza in sectorul bugetar si care sunt platiti din bani publici sa primeasca salarii pe masura responsabilitatii si muncii lor, cat si Legea bugetului, care reflecta perspectiva de dezvoltare a Romaniei, trebuie astfel gandite incat sa ofere stabilitate pe termen lung, de aceea ele trebuie sa fie atat rezultatul negocierilor cu partenerii sociali si cu structurile autoritatilor locale, cat si agreate prin consens politic de toate partidele, putere si opozitie.
Astfel de legi, care rezolva probleme privind viata romanilor, bunul mers al acestei tari, pozitia interna si externa a Romaniei, mai ales in contextul international actual sunt prioritati nationale. Facem apel la un dialog politic constructiv in care puterea si opozitia sa lucreze cu responsabilitate si dincolo de doctrinele politice in interesul romanilor si al Romaniei.