www.click.ro informaza: Criza imigrantilor a acaparat intreaga Europa, iar romanii au inceput deja sa se teama de venirea a peste 6.500 de refugiati in tara. Panica este raspandita printre cetateni chiar si de politicieni, care fac declaratii-soc in legatura cu aceasta situatie.
Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, se afla printre ei. Desi nu mai este implicat in politica, acesta gaseste intotdeauna un subiect pe tema caruia sa comenteze in mod public. De aceasta data, este vorba despre criza imigrantilor. Declaratiile fostului presedinte sugereaza faptul ca este foarte posibil ca refugiatii care urmeaza sa vina in Romania ar putea fi finantati de gruparea teroristaa Statul Islamic, potrivit Mediafax.
Traian Basescu a declarat ca aceasta criza reprezinta al doilea risc ca magnitudine dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Mai mult, fostul politician sustine ca serviciile secrete nu pot garanta faptul ca unii dintre acesti refugiati nu vin din partea gruparii Statul Islamic.
Suntem in fata celui de-al doilea risc ca magnitudine de la al doilea Razboi Mondial incoace. Cred ca problemele de securitate sunt extrem de severe si usurinta cu care oamenii politici europeni reactioneaza mi se pare condamnabila atata timp cat nu sunt solutii ca acest val sa fie oprit”, a declarat Basescu, citat de Mediafax.
Mai mult, fostul presedinte sustine ca acceptarea imigrantilor in tara in aceasta perioada ii supune pe romani la riscul unor atacuri teroriste: In Romania poate sa apara oricand un atac terorist. Si eu va spun un lucru. Nu exista serviciu secret in Europa sau in lume, introducem aici, in aceasta oala, si serviciile secrete americane, care sa poata garanta ca un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa, din Orientul Mijlociu, din Afganistan si din Irak, nu sunt finantati sa vina chiar de Statul Islamic. (...) Ce pierd din vedere oamenii din stat si oamenii de decizie e faptul ca Statul Islamic controleaza productiile din rafinariile de țiței din Libia si Irak, controleaza fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu si Africa. Nu-i de joaca. Ei pot finanta ca printre acesti amarati sa plaseze o retea organizata in interiorul Uniunii Europene. Si eu nu uit, aduceti-va aminte declarația Statului Islamic: Califatul va cuprinde Balcanii si Romania", a mai declarat Traian Basescu.
Fostul presedinte mai sustine faptul ca desi exista suficiente centre de refugiati, si desi este acord cu solidaritatea fata de imigranți, Romania nu este pregatita pentru un risc de securitate atat de inalt.