Senatoarea PSD Gabriela Firea a transmis o declaratie de presa : Senatorii ii sprijina pe parintii care stau cu copilul pana la implinirea varstei de doi ani.
Am votat, alaturi de colegii mei senatori, o propunere legislativa prin care este eliminat plafonul indemnizatiei pentru cresterea copilului, pentru parintii care au ales sa ramana in concediu de ingrijire si crestere a copilului pana la varsta de doi ani. Acestia vor putea beneficia de indemnizatie neplafonata in primul an, respectiv de cel putin 600 lei si cel mult 3.400 lei.
Potrivit prevederilor anterioare, parintii care optau sa stea acasa pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani, primeau cel putin 600 lei si cel mult 1200 lei, atat in primul, cat si in al doilea an.
Aceasta prevedere incalca principiile egalitatii de tratament si nediscriminarii, reducand in acelasi timp efectul scontat al aplicarii acestei masuri, acela de sustinere a familiei. Politicile de sustinere a familiei in procesul de crestere a copiilor reprezinta o prioritate pentru autoritati, in conditiile in care Romania se confrunta cu un fenomen accentuat de reducere a natalitatii.
Propunerea legislativa fost transmisa Camerei Deputatilor, in vederea dezbaterii si adoptarii.