FIFOR.RO/DESPRE/BIOGRAFIE/
FIFOR Mihai
SENATORUL TAU IN COLEGIUL 2 DOLJ
M-am nascut, intr-o familie de profesori, in municipiul Drobeta Turnu Severin, pe 10 mai 1970. Studiile primare, gimnaziale si liceale mi le-am facut in orasul natal, pentru ca, din 1989 sa devin student al Facultatii de Litere a Universitatii din Craiova. Acesta este momentul in care destinul meu incepe sa se lege de viata Cetatii Baniei. Ca proaspat student, m-am implicat activ in evenimentele din decembrie 1989, devenind foarte curand unul dintre liderii studentilor craioveni. Am terminat facultatea in anul 1994, cu o licenta in romana-engleza, iar in 1995 masterul in literatura romana in cadrul Universitatii din Craiova.
In toamna lui 1994, mi s-a oferit sansa extraordinara de a intra in cercetarea stiintifica academica si, prin concurs, am ocupat postul de cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari Socio-Umane C.S. Nicolaescu-Plopsor al Academiei Romane. Sunt ani de munca intensa in domeniul cercetarii, pe o arie complexa legata de minoritatile romanesti din afara granitelor, cu precadere pe viata romanilor de pe Valea Timocului din Serbia si Bulgaria. Cu aceasta tema mi-am inceput studiile doctorale, in cadrul Universitatii din Craiova, obtinand in anul 2003 titlul de doctor in stiinte Magna cum laudae.
In toata aceasta perioada am participat la mai multe stagii de pregatire in centre academice din intreaga Europa, amintind printre altele Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Turku-Finlanda, Universitatea din Leeds-Marea Britanie.
De Universitatea din Craiova pot spune ca nu m-am despartit niciodata, inca de la absolvirea acesteia ramanand alaturi de profesorul universitar dr. Nicolae Panea, actualul decan al Facultatii de Litere. Astazi sunt conferentiar universitar dr. asociat in cadrul aceleiasi facultati, predand discipline de management administrativ cum ar fi Cultura organizationala, Leadership si management, Managementul conflictului organiztional, Minoritatile si problemele lor, Culturi minoritare.
Anul 2001 inseamna inceperea activitatii in administratia publica locala si, implicit cu Consiliul Judetean Dolj. Este anul in care am devenit director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj. Aici am reusit sa formez o echipa de tineri profesionisti, alaturi de care am dus mai departe proiecte cum ar fi Festivalul Maria Tanase, Festivalul Ioana Radu, dar si un proiect complex de introducere a conceptului de formare continua a adultilor, intr-un parteneriat cu institutii de profil din Danemarca. La Centrul Creatiei Populare a luat nastere, sub coordonarea mea, arhiva multimedia cuprinzand imagini si inregistrari audio marturii ale vietii satului romanesc ce vor duce peste timp datinile si traditiile Doljului. Pornind de aici, incepe si colaborarea mea cu televiziuni de prestigiu cum ar fi Discovery, National Geografic sau BBC, impreuna cu care am realizat o serie de documentare ce se difuzeaza si acum pe toate meridianele globului.
Din anul 2004 m-am alaturat echipei Presedintelui Ion Prioteasa, devenind unul dintre tinerii pe care acesta ii va forma si pregati pentru administratia publica de performanta in judetul Dolj. Alaturi de aceasta echipa sunt si astazi, continuand sa invat de la cel mai performant lider politic din regiune.
In februarie 2005 am preluat ca manager Muzeul Regional al Olteniei, institutie emblematica a culturii craiovene, care tezaurizeaza peste 300.000 de piese de patrimoniu cultural national. Impreuna cu Consiliul Judetean Dolj am inceput aici un amplu program de reabilitare si modernizare, investind pe parcursul a 7 ani de mandate circa 6 milioane de euro din fonduri europene atrase prin Directia de Afaceri Europene a Consiliului Judetean Dolj. Am reusit ca in 7 ani sa restauram si sa consolidam Casa Baniei si cladirea sectiei de istorie-arheologie de la Madona Dudu, sa ridicam de la firul ierbii o cladire noua pentru depozitele de patrimoniu si laboratorul de restaurare, intr-un cuvant, sa readucem Muzeul Olteniei in fruntea institutiilor muzeale europene.
2007 a fost anul in care am absolvit cursurile de master in managementul afacerilor publice in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, iar in 2009 am absolvit Colegiul National de Aparare si Colegiul National de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Politie.
Am sa vorbesc acum putin despre mandatele mele de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. In ianuarie 2009, prin votul de incredere al PSD Dolj, am devenit secretar de stat pe problemele institutiilor prefectului in MAI. O activitate extrem de complexa si de laborioasa. Am gestionat atunci tot ce tine de prefectura, permise si inmatriculari, pasapoarte, situatii de urgenta si Rezervele statului. Au fost zile complicate si imi aduc aminte si azi de problemele de la Ocnele Mari din Valcea, unde am coordonat prabusirea controlata a plafonului fostei exploatari de sare din campul II de sonde, care putea produce o catastrofa cu consecinte dramatice pentru mai multe localitati. Tot in mandatul meu am reusit introducerea pasaportului electronic, document de calatorie care este azi cel mai sigur din Europa. Am revenit in MAI ca secretar de stat pe problemele comunitatilor locale in mai 2012, in guvernarea Victor Ponta. De pe aceasta pozitie m-am luptat impreuna cu doamna primar Lia Olguta Vasilescu pentru onorarea promisiunii electorale de scadere a gigacaloriei cu 10% pentru cetatenii Craiovei si am reusit.
Sa vorbim putin si despre omul politic Mihai Fifor. Intotdeauna m-am considerat un om de stanga. Am militat si militez pentru politici sociale performante pentru ca eu cred in rolul fundamental al statului social. Am intrat in politica pentru a ma alatura domnului presedinte Ion Prioteasa din a carui echipa fac si acum parte. O echipa de tineri profesionisti, care cred in principiile social-democrate. In anul 2010 am fost ales presedinte al Organizatiei Municipale PSD Craiova, principala forta politica din Craiova, oameni alaturi de care am dat batalii politice importante: recastigarea Primariei Craiova si majoritatea in Consiliul local, referendumul si castigarea unui mandat de senator pe colegiul 2 Senat Craiova, la alegerile parlamentare din 2012.
Sursa: fifor.ro