Senatorul Victor Mocanu a sustinut o declaratie politica intitulata: O simpla comparatie. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia politica pe care o sustin in fata dumneavoastra are ca subiect analizarea in oglinda a rezultatelor a doua guvernari organic diferite: cea marcata de cuplul Basescu-Boc si cea coordonata de PSD si de Victor Ponta.
O sa incep cu a doua. Cele mai proaspete informatii din domeniul economico-financiar atesta cateva adevaruri de netagaduit, adevaruri magulitoare pentru social-democratia din Romania si, in acelasi timp, chinuitoare pentru tabara PNL-PDL.
Nu mai devreme de saptamana trecuta, Oficiul European pentru Statistica a anuntat ca Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in primul trimestru din 2015, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, crestere economica cotata la 4,2%. in Uniunea Europeana, Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru din 2015 cu 0,4%. in aceeasi perioada, comparativ cu precedentele trei luni, Romania a inregistrat a doua performanta din UE, de 1,6%, fiind devansata doar de Cehia, care a inregistrat o crestere a PIB -ului de 3,1%.
La aceste informatii statistice se adauga, fara doar si poate, imbunatatirea prognozei de crestere economica. Romania poate inregistra o crestere economica de 2,7% in anul 2015, a aratat Comisia Europeana, aceasta estimare fiind chiar superioara prognozei pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul pe acest an, de 2,5%.
Datele macroeconomice ce vizeaza evolutiile din ultimii 10 ani arata, fara dubiu, ca Romania are un ritm accelerat de crestere economica si ca PIB-ul tarii a depasit deja nivelul de varf inregistrat inainte de intrarea in criza economica.
Pe 1 iunie a intrat in vigoare scaderea TVA la alimente, ceea ce a produs deja efecte vizibile in ceea ce priveste scaderea preturilor si majorarea consumului.
Nu trebuie sa uitam de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, initiativa a Guvernului PSD care s-a tradus in crearea de noi locuri de munca. Astazi, cu cele peste 4,5 milioane de angajati, am ajuns la nivelul de dinainte de criza si, mai mult decat atat, rata somajului a scazut la un minim de 6,5%. Piata muncii a fost, de asemenea, influentata pozitiv de scutirea de impozit pe profitul reinvestit, schemele de ajutor de stat si impactul generat de absorbtia de fonduri europene.
Adoptarea noului Cod Fiscal si intrarea in vigoare a masurilor prevazute de acesta vor insemna o gura de oxigen pentru economia romaneasca si, cu siguranta, vor conta enorm in zona investitiilor.
Acestea sunt ultimele masuri ce poarta amprenta guvernarii PSD, dar se cuvine sa amintim si alte lucruri bune care au fost realizate in perioada mandatului social-democrat: reparararea masurii pedeliste de taiere a pensiilor, reintregirea si cresterea salariilor, cresterea numarului de locuri de munca, redeschiderea spitalelor, deblocarea programelor operationale pe fonduri europene sau cresterea semnificativa a ratei de absorbtie a acestor fonduri.
Ce avem de cealalta parte? O guvernare PDL de trista amintire, care va ramane in istoria tarii cu realizari precum taierea pensiilor si a salariilor, inchiderea atator unitati spitalicesti, desfiintarea a sute de mii de locuri de munca sau falimentul generalizat la nivelul IMM-urilor autohtone. Din pacate, nu putem vorbi la trecut de acest tip de guvernare, pentru ca liberalii s-au aliat cu responsabilii guvernarii Basescu-Boc si vor, nici mai mult nici mai putin decat indepartarea PSD de la guvernare si inlocuirea cu exact aceiasi oameni care au semnat condamnarea romanilor la saracie si la disperare. Consider ca o mare eroare a social-democratilor si a aliatilor acestora la guvernare este sa cedeze in fata manevrelor incorecte ale PNL-PDL din aceasta perioada. Avem o responsabilitate mare fata de oamenii care ne-au votat, oameni care ne-au incredintat misiunea de a guverna responsabil si de a le reda demnitatea printr-o politica sociala si economica apta sa duca aceasta tara pe un drum mai bun.