Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Rezultatele economice ale guvernarii PSD pot fi simtite in buzunarele romanilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa remarc rezultatele economice ale guvernarii PSD. Vreau sa subliniez ca aceste rezultate nu sunt doar pe hartie, ci ele incep deja sa fie simtite si in buzunarele romanilor.
In ciuda pesimismului pronuntat al partidelor din Opozitie care, din motive politicianiste, refuza sa vada lucrurile bune, guvernarea PSD reuseste sa produca efecte pozitive in economia romaneasca. Cresterea economica din ultimii trei ani este una sanatoasa si cu efect direct asupra nivelului de trai al romanilor. Masurile adoptate incep sa produca efecte, iar exemplele in acest sens sunt din ce in ce mai numeroase.
Pe 1 iunie, a intrat in vigoare scaderea TVA la alimente de la 24% la 9%, ceea ce va produce, pe de o parte, scaderea preturilor, pe de alta, majorarea consumului. Banii astfel economisiti se vo indrepta catre alte sectoare ale economiei, spre achizitionarea de imbracaminte, electrocasnice, achizitii de masini, etc. Este o masura asteptata demult de catre romani si care vine sa repare o decizie de dreapta.
O alta masura pozitiva pentru mersul economiei este si reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Aceasta initiativa a Guvernului PSD le permite astazi firmelor sa faca angajari si sa creeze noi locuri de munca. Si daca vorbim despre locuri de munca, nu trebuie sa uitam ca in cei trei ani de guvernare social-democrata,‪ s-au creat 231.000 de noi locuri de munca, nu doar partiale, ci stabile! Cu peste 4,5 milioane de salariati, am atins din nou nivelul pre-austeritate (2009), iar rata somajului a scazut la un minim de 6,5%. Pe langa reducerea TVA si a CAS, scutirea de impozit pe profitul reinvestit si schemele de ajutor de stat si din fonduri europene vor dinamiza si mai mult piata muncii.
Vreau sa va aduc aminte ca sub guvernarea PSD, am reusit sa reintregim salariile si am indexat anual toate pensiile. Urmatoarea masura de impact va fi cresterea salariului minim la 1050 lei, incepand de luna viitoare. In total, in doar trei ani, actualul Guvern a crescut salariul minim cu 50%, urmand ca de la 1 ianuarie 2016, acesta sa fie de 1200 de lei, exact asa cum am promis in programul de guvernare cu care am castigat alegerile in 2012.
Sunt realitati economice pe care nimeni nu le poate contesta si sunt masuri care arata ca exista o viziune economica ce produce efecte benefice imediate. Datele statistice pentru primul trimestru al anului 2015 arata ca economia a avut un plus de 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Constructiile, in special pe zona rezidentiala au reusit sa intre pe plus, iar industria IT a accelerat puternic, investitiile din acest domeniu marind cererea de forta de munca si, implicit, salariile oferite.
Recent, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus prognoza privind cresterea economica a Romaniei in 2015 si 2016, la 3,3% si, respectiv 3,4%. Aceasta previziune este in acord si cu estimarile partenerilor nostri financiari. Fondul Monetar International a revizuit si el in crestere, la 2,7% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an. La inceputul lunii mai, si Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie. De asemenea, Banca Mondiala se asteapta ca economia Romaniei sa inregistreze o crestere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% in 2015, gratie cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investitiilor si cresterii exporturilor.
Iata, sunt doar cateva semnale care arata ca economia Romaniei a reusit sa intre pe o directie buna. Nu trebuie insa sa ne oprim aici! Masurile de stimulare a cresterii economice trebui sa continue, iar statul va trebui sa fie mai eficient si sa investeasca si mai mult in infrastructura. Nu in ultimul rand, Guvernul trebuie sa se asigure ca masurile de relaxare fiscala si de stimulare a consumului vor continua in paralel cu cresterea constanta a veniturilor populatiei.