Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Sarbatorile lunii Mai. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Luna mai este una a sarbatorilor si a celebrarii, incepe cum nu se poate mai frumos cu Ziua Internationala a Muncii (1 Mai)si se termina, anul acesta, cu sarbatoarea crestina a Rusaliilor (21 Mai), care insemna pogorarea Sfantului Duh, sau revarsarea Duhului asupra apostolilor, marcand inceputul misiunii acestora. Dar in intervalul acestor hotare au avut loc la sfarsitul sptamanii trecute mai multe aniversari si celebrarii atat cu o semnificatie nationala cat si europeana sau mondiala.
Planul istoriei nationale, la 9 Mai anul acesta s-au implinit 138 de ani de la momentul proclamarii independentei de stat a Romaniei, obtinuta cu jertfa a mii de romani, astfel incat sambata trecuta am sarbatorit Ziua Independentei de Stat a Romaniei. In urma cu 138 de ani, printr-un act de demnitate nationala, Parlamentul Romaniei proclama, la 9 mai 1877, INDEPENDENTA ABSOLUTA fata de Imperiul Otoman, moment fondator pentru statul roman modern, care avea sa duca la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. In astfel de momente se cuvine sa ne indreptam recunostinta in fata vointei, viziunii si capacitatii de sacrificiu ale generatiilor care au infaptuit independenta de stat si unirea Romaniei.
Din acest an, in urma adoptarii recente, de catre Parlamentul Romaniei, a unei legi, aceasta zi va deveni o sarbatoare nationala.
Iar pe 10 mai se implinesc 149 de ani de cand principele Carol, viitorul Rege Carol I, a depus juramantul de a respecta legile tarii, de a pazi religia romanilor, precum si integritatea teritoriala. Si aceasta zi a fost recunoscuta ca ziua dinastiei regale a Romaniei.
Tot pe acest 9 mai s-au implinit 70 de ani de la incheierea celui mai devastator razboi de agresiune cunoscut pana la acest moment. 9 mai e Ziua Victoriei impotriva fascismului si a fost sarbatorita ca Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial. O reuniune speciala solemna a Adunarii Generale pentru comemorarea tuturor victimelor de razboi a avut loc la 5 mai in 2015, la sediul Natiunilor Unite, de la New York, marcand totodata saptezeci de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Adunarea Generala a ONU a adoptat, in cadrul celei de-a 69 sesiuni, din 26 februarie 2015, Rezolutia 69/267, prin care anunta aniversarea a saptezeci de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial printr-o reuniune solemna si speciala a Adunarii Generale pentru comemorarea tuturor victimelor acestui conflict. Se reaminteste ca, in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite, statele membre trebuie sa depuna toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pasnice, astfel incat sa nu puna in pericol pacea si securitatea internationala.
Oamenii politici, autoritatile si cetatenii din tara noastra au folosit prilejul acestei zile pentru omagierea tuturor acelora care, in decursul zbuciumatei noastre istorii, au aparat, la nevoie chiar cu jertfa suprema a vietii, libertatea, independenta, suveranitatea si continuitatea statului si a natiunii romane. Eroii Romaniei, cunoscuti sau anonimi, merita recunostinta si pioasa noastra aducere aminte.
In acest an, se implinesc 30 de ani de cand Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum si 10 ani de la semnarea de catre Romania a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005). Printr-o coincideta fericita, in urma cu 65 de ani, pe ruinele celui de-al doile razboi mondial, s-au pus bazele Uniunii Europene, a ceea ce avea sa devina motorul reconstructiei si reunificarii pasnice a Europei. Valorile care stau la temelia acestui proiect reunificator pacea, libertatea, democratia, solidaritatea, justitia si echitatea sociala, respectul drepturilor si libertatilor ne inspira si ne reunesc mai mult decat oricand. Ziua Independentei Romaniei, cea a Europei, dar si Ziua Victoriei din cel de-Al Doilea Razboi Mondial au fost sarbatorite in aces an la Tirgu Mures printr-o parada militara. Alaturi de sute de militari si de spectatori, la eveniment a participat si Ministrul Apararii, Mircea Dusa.
Prin urmare, Ziua de 9 mai are o tripla semnificatie pentru poporul roman, fiind si Ziua Europei.