CorectNews: VIITORUL PSD - ASCUNS INTR-UN SMS CATRE DANIEL CONSTANTIN (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
In micul PC e agitatie tot mai mare, se vorbeste ba de fuziunea cu PLR, ba de scindare - ca si atomul e divizibil, se stie - iar scandalurile se tin lant, mai ales ca liderul partidului admite, senin, sa a primit numele viitorului partid prin SMS, probabil de sus, precum Moise poruncile de la Doamne-Doamne. Adevarata bomba e ca acel SMS ar putea devoala viitorul colosului PSD, dupa cum vom arata mai jos.Liderul PC, Daniel Constantin, i-a anuntat recent colegii sa se astepte la o fuziune cu PLR-ul lui Tariceanu, in doua etape, una in luna mai, alta, peste doi ani. Potrivit Hotnews, Constantin a recunoscut in fata colegilor ca are si numele viitorului partid, Partidul Social Liberal, care i-a fost trimis de cineva prin telefon.
In PC se stie de mai multa vreme ca sunt tensiuni majore: o grupare, cu Piedone in frunte, cocheteaza cu PNL-ul lui Gorghiu, alta, controlata de PSD, cu Daniel Constantin lider, fortand apropierea de PLR-ul lui Tariceanu.
Cui ii pasa, totusi, de ce preconizeaza doua grupulete politice fara viitor?
PLR abia de poate fi numit partid, iar PC nu a participat vreodata la alegeri parlamentare pe cont propriu, ci doar atarnat de coada PSD.
Si totusi, ar merita discutata situatia.
Nu pentru ca fuziunea PC-PLR va rupe norii, ci pentru ca noua formatiune e destinata, mai mult ca sigur, topirii in PSD cu prilejul viitorului congres al social-democratilor.
Am scris in mai multe randuri ca PSD a inceput sa ia in serios pregatirile pentru anul electoral 2016, spre deosebire de liberali, si se afla in plin proces de rebranduire politica.
O parte a acestui rebranding e si despartirea cu zgomot de Ion Iliescu, un simbol stangist care a inceput, in opinia unora, sa atarne cam greu pe umerii partidului.
O alta componenta, extrem de importanta, insa, tine de tragerea mai spre centru a social-democratilor.
Un proces inevitabil, in conditiile in care insasi perioada istorica prin care trecem impinge stanga la schimbare.
In buna masura, PSD se inspira din experienta omologilor laburisti britanici, care au fost nevoiti sa recurga, si ei, la o repozitionare politica, dupa marile modificari din economia tarii. Astfel, daca in al doilea razboi mondial o mare parte din economia britanica a fost etatizata, ceea ce a dus la o intarire a stangii traditionale, pe linia sindicatelor samd, in deceniile de dupa razboi procesul s-a inversat, economia redevenind majoritar privata, obligind laburistii la schimbari.
Un proces destul de asemanator cu cel din Romania post-decembrista; votantii PSD de ieri erau muncitorii de pe marile platforme industriale, minerii, taranii. Doua decenii mai tarziu taranii s-au transformat in capsunari spanioli ori italieni si voteaza mai degraba dreapta, platformele industriale au devenit mall-uri, minerii aproape nu mai exista.
PSD are nevoie de o reinventare pe noile coordonate, si asta face, din cate se pare.
Inca din 2012, eminenta cenusie Vasile Dancu avertiza :
- Ponta trebuie ca in paralel sa reinventeze PSD, sa-l tranforme dintr-o intreprindere de suport electoral, intr-un laborator de idei, dar si in intreprindere de comunicare. Modelul sau, Tony Blair, a facut acest lucru cu mare succes si efectul a fost si asupra increderii in politica in general, dar si in institutiile publice.
Noul cod fiscal e, spre exemplu, o aventura curajoasa pe terenul adversarilor liberali, atit de curajoasa incat i-a prins total nepregatiti de replica pe liberali.
Debarasarea de fostele figuri de prim rang, stangiste, se face, si ea, aproape pe cale naturala, cu ajutorul justitiei si al rezolutiei integritatii, impuse de Ponta in partid.
Mai ramane institutionalizarea tragerii spre centrul politic, iar asta se poate face foarte bine prin fuziunea cu un partid de dreapta si, eventual, cu schimbarea numelui, ca sa se puncteze si in planul imaginii, nu doar al substantei.
Ideea unei apropieri a PSD de liberalism nu e noua, deja sunt cativa ani de cand se tot discuta si chiar Ion liescu a apreciat-o, la un moment dat. A fost pomenita de mai multe ori chiar si denumirea de Partid Social Liberal, de aici banuielile noastre ca sugestia pentru Daniel Cionstantin vine dinspre PSD.
Intr-un interviu de anul trecut, Sebastian Ghita, un amic al lui Ponta, vorbea explicit de o fuziune intre PNL si PSD si de nasterea unui partid din a treia generatie, un soi de New Labour, a lui Tony Blair, nu intamplator consilier al lui Ponta de ceva vreme.
Fuziunea cu liberalii a devenit improbabila dupa reorientarea PNL catre PDL si dupa succesul lui Iohannis.
Ideea in sine, insa, nu e musai sa fie abandonata.
Fuziunea PSD cu noul partid rezultat din contopirea PC cu PLR ii va asigura numele si componenta liberala necesare.
Cine urmareste cu atentie evolutiile din ultima vreme nu poate sa nu remarce un fenomen de maxima importanta: polarizarea fara precedent a scenei politice.
Mai toate sondajele releva ca au ramas doua partide mari si late: PNL si PSD, plus balamaua UDMR.
Si asa vor si ramane lucrurile, pana la alegeri.
E si un deziderat mai vechi al occidentului, satul de faramitarea politica din Romania, cu disiparea raspunderii politice drept rezultat.
Campania Mani Pulite din Italia, coordonata de CIA in anii 90, a dus la desfiintarea a 4 partide parlamentare, cele mai importante. Absenta unor solutii de rezerva a dus, insa, la resucitarea extremistilor si la propulsarea coruptului Berlusconi in prim plan.
O eroare din care americanii au invatat si care nu se va repeta la noi.
PNL si PSD vor fi curatate, dar pastrate si chiar intarite.
De altfel, micile partide incep sa inteleaga, si ele, ca sunt out din schema.
Chiar si cand e vorba de formatiuni noi si curate, aparute in ultima perioada, asa cum se prezentau Noua Republica, PMP, Forta Democratica ori M10.
Niciunul nu are vreo sansa - deja disolutia a inceput - si vor sfarsi a se topi in cele doua partide deja existente, sau vor muri anonime. Legea partidelor infiintate cu doar 3 membri nu va mai apuca sa se nasca, probabil, pentru ca e deja inutila.
In plus, schimbarea legislatiei electorale elimina prezumtivele accidente la alegerea unor sefi de consilii judetene, care raman, de acum, la mana consilierilor judeteni, ceea ce avantajeaza tot marile partide.
Dar, mai important, lasa viitorul parlament, din start, fara cele cca.120 de fotolii suplimentare, generate de stupida lege din 2012.
120 de alesi actuali care dispar fara sa le ia altii locul, asta da problema.
De asemenea, revenirea la votul pe lista va permite si revenirea la propulsarea benefica in parlament a unor figuri de valoare (intelectuali s.a.m.d.), dar mai putin populare, ceea ce inseamna importuri din afara partidelor actuale, la momentul oportun, un aspect care va rezolva inchistarea din ultimul deceniu.
Singura sansa de a rezista in viitorul parlament a unor lideri actuali e integrarea in PNL ori PSD, partide care s-ar putea sa nu mai fie dispuse sa joace rolul de carausi electorali pentru alte formatiuni.
Si aici se incadreaza nu doar PLR ori PC, ci si UNPR-ul lui Gabriel Oprea, cel bogat in parlamentari, dar sarac in procente.
Gluma cu milionul de membri pana anul viitor are, desigur, menirea de a transmite confratelui PSD ca negocierile de fuziune vor fi serioase, cu pretentii pe masura din partea uneperistilor. E de asteptat, insa, sa se impace, finalmente, nici Oprea nu poate intinde zgarciul prea tare.
PNL va incerca, la randul sau, sa absoarba rebelii din PC si, posibil, partide precum PNTCD ori PMP, ca sa demonstreze ca e un pol politic de atractie. La umbra celor doi colosi care vor rezulta, e tot mai limpede ca alta iarba politica, vorba lui Brancusi, nu va mai creste.
SURSA: Inpolitics.ro