Senatorul Florea VOINEA a sustinut o declaratie politica intitulata: Habita ad populum. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Nihil est turpius, quam cum eo bellum gerere quocum familiariter vixeris (Marcus Tullio CICERO - De amicitia) -Nimic nu este mai dezonorant decat sa te certi cu cineva cu care ai fost in bune relatii - a spus premonitoriu Cicero cu mai bine de 2 milenii in urma, fara sa fi avut sansa de a urmari evolutia vietii politice a zilelor noastre din spatiul danubiano-pontic.
Istoria liberala post-decembrista - cel putin - a demonstrat faptul ca acestia au descoperit o anumita voluptate in a-si denigra - cu perversitate - partenerii atat in timpul uniunii consensuale, dar mai ales post-factum.
Nu judec nevoia unora de a-si satisface setea de sordid prin exihibitionari publice ale unor frustrari intime de diva insatiabila, ci rezum doar fapte in succesiune cronologica:
In 1992 PNL trada CDR-ul impingandu-si membrii oportunisti pe liste comune cu oameni din FSN - determinand schimbari majore in aceasta alianta si ajutandu-i pe cei din PNTCD sa-si consolideze pozitia si sa acceada la guvernare in 1996. Rezultatele se cunosc.
In 2000 PNL se delimiteaza de Emil Constantinescu, de PNTCD si de guvernarea dezastruoasa in care a avut, dealtfel, un rol hotarator si sprijina pentru putina vreme guvernarea PDSR.
In 2004 o fractiune din PNL negocia cu PSD intre tururile la alegerile prezidentiale dar a contribuit substantial la constituirea aliantei DA, aducandu-l in fruntea statului pe cel care, timp de 10 ani - intr-o hahaiala continua - si-a batut joc de tot ce au insemnat institutii ale statului si, astfel, Romania a pierdut ocazia sa se pozitioneze si sa-si consolideze locul in Europa.
In 2007 PNL-ul tradeaza nonsalant PD-ul desi acesta din urma ii era Pygmalion.
In 2014 PNL recidiveaza si tradeaza. Inca o data. Deja nu mai are importanta pe cine.
Unii ar spune ca aceasta este reteta florentina a succesului. Caterina de Medici sustinea ca:
- Tradarea este abilitatea de a merge in acelasi sens cu evenimentele.
Eu nu acord beneficiul rafinamentului politic subtil unui partid pentru care minima moralia reprezinta un dicton perimat in fata unor necesitati si impulsuri primare ale catorva exponenti ai formatiunii. Eu spun - asa cum a spus Cicero:
- Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverar (Marcus Tullio CICERO - Philippicae) - A gresi este in firea fiecarui om, dar a persevera in greseala nu este decat in firea unui neghiob.
Honor est praemium virtutis (Marcus Tullio CICERO - Ad Brutum) - Onoarea este rasplata virtutii - clama Cicero. Care Onoare? Care Virtute? Acestea sunt concepte straine de PNL asa cum a demonstrat de-a lungul timpului, straine sunt chiar si de noul si reinventatul PNL. Intreaga evolutie a acestuia a aratat ca platforma sa ideologica se rezuma - in realitate - la oportunism si avida nevoie de a fi la putere a catorva privilegiati ai ierarhiei interne.
Ceea ce este cu adevarat regretabil nu este ruperea unor conventii si parafarea altora, ci faptul ca victime inocente ale acestui spectacol desantat si iresponsabil sunt oamenii acestei tari, ELECTORATUL - asa cum clinic si cinic este denumit - uitand ca in spatele unor definitii abstracte se afla visuri, sperante si planuri pe care le iau in deradere tocmai cei alesi sa le implineasca.
- Nihil ex omnibus rebus humanis est praeclarius aut praestantius quam de republica bene mereri. - (Marcus Tullio CICERO - Epistulae ad familiares) Dintre toate satisfactiile omenesti nimic nu este mai onorabil si important decat sa meriti cu adevarat recunostinta din partea patrie - spunea tot Cicero.
La ceas de bilant, PNL va considera - oare - IMPORTANT faptul ca patria nu are pentru ce sa-i fie recunoscatoare? ... Ca de ONORABILITATE nici nu poate fi vorba!
In loc de Post Scriptum:
Stimati colegi, onorata asistenta, ii sunt dator domnului presedinte Iohannis pentru ceea ce a declarat si anume ca Domnia sa nu doreste sa se erijeze in opozitie, Domnia sa vrea sa fie Presedintele Romaniei. Opozitia daca este in stare sa darame Guvernul prin motiune de cenzura, bine, daca nu, vom avea un nou Guvern la alegerile din decembrie 2016.
Pentru aceasta, domnule Presedinte, ma inclin in fata dumneavostra si va rog sa primiti expresia respectului si intregii mele consideratii.