DCNews: Razboi langa Romania, pana pe 9 mai
Pe surse sau direct, generalii americani care au vizitat de curand Bucurestiul ne-au comunicat: Rusia va ataca Ucraina, cel tarziu pana la 9 mai. Romania ajunge din nou in prima linie a frontului, daca Putin ocupa estul si sudul Ucrainei.
Europa nu pare pregatita sa reactioneze, dar SUA fac mari eforturi in noul Razboi Rece, declansat dupa invazia in Crimeea. In editorialul scris pentru DCNews, Bogdan Chirieac analizeaza scena internationala, puternic afectata de aprinderea unor conflicte locale si de contra-lovitura americana, pe piata petrolului. Expertii cred ca SUA investesc masiv in productia si stocarea de petrol,operatiune care va prabusi pretul barilului, golind bugetul Rusiei si determinand caderea regimului Putin. De asemenea, SUA isi ajuta aliatii din flancul NATO, militar si logistic.
Atacul ex-presedintelui T.Basescu la adresa Americii, in acest context exploziv, are implicatii deosebite, scrie Chirieac, si ridica semne de intrebare asupra actiunilor viitoare ale lui T.Basescu.
Iata integral editorialul scris de Bogdan Chirieac:
Razboi langa Romania, pana pe 9 mai
Pe surse sau direct, generalii americani care au vizitat de curand Bucurestiul ne-au comunicat: Rusia va ataca Ucraina, cel tarziu pana la 9 mai.
Data are o semnificatie aparte: este ziua victoriei asupra Germaniei lui Hitler. In aceasta zi, anul trecut, Putin, a fost in Crimeea proaspat anexata, iar apoi s-a desfasurat in Piata Rosie o uriasa parada militara. In urmatoarea luna si jumatate, parada militara va avea probabil loc in Ucraina.
Drept urmare, tot flancul estic al NATO este ranforsat. Romania s-a umplut de militari si tehnica grea americana. Polonia si tarile baltice, la fel. Unele state din regiune au reintrodus serviciul militar obligatoriu. Intrebarea este daca Putin va crea diversiuni si in state NATO, pentru a masca efortul principal care va fi asupra Ucrainei. Oricum, exista mari sanse ca, peste cateva luni, Romania sa aiba un nou vecin: Federatia Rusa.
Pana cand senilele rusesti vor ocupa fizic Estul si Sudul Ucrainei, Razboiul Rece inceput acum un an si jumatate a devenit extrem de cald. Statul Islamic se bate la portile Damascului. In Yemen, razboiul arde. America face o manevra cu costuri uriase. Desi pretul petrolului e la 56 de dolari barilul, Statele Unite extrag aur negru ca niciodata in ultimul secol. Specialistii sunt fermi in estimarile lor: petrolul american este stocat. Atunci cand rezervoarele vor atinge nivelul de 95% grad de umplere, pretul barilului va cobori la 20 de dolari. Trei sferturi din extractia mondiala de petrol va deveni nerentabila. Bugetul de stat al Rusiei va disparea in neant. Asta inseamna o mare impopularitate pentru regimul Putin. Pensiile, salariile, investitiile statului vor disparea, chiar si fara campania din Ucraina.
Europa nu reactioneaza la ceea ce se petrece. Pur si simplu, la Paris sau la Berlin nimeni nu crede ca asa ceva este posibil. Doar rusii erau pana anul trecut mari investitori si cei mai buni clienti ai brandurilor de lux. City-ul londonez se bazeaza pe banii oligarhilor de la Moscova.
Mult mai aproape de zona de conflict, o tara precum Romania trebuie sa se astepte la o serie de diversiuni din partea Rusiei neprietene. Romania este cu atat mai vulnerabila, cu cat Republica Moldova, al doilea stat romanesc in Europa, este puternic penetrata politic, economic si cultural de Moscova. Partenerii americani, singurii care se pregatesc cu adevarat de razboi, par sa stie asta. Unii spun ca puternica actiune a DNA impotriva coruptiei ar avea legatura cu eliminarea centrelor de putere rusesti din Romania. E prea devreme sa putem trage acum o concluzie.
Un lucru insa este palpabil. Declaratia ex-presedintelui T.Basescu despre guantanamizarea Romaniei este cea mai grava declaratie antiamericana facuta de un politician roman de rang inalt in ultimii 25 de ani. Daca ar fi atacat numai DNA-ul, ar fi fost ceva firesc pentru dl Basescu. Atacul asupra unui subiect atat de sensibil pentru America are insa niste conotatii ce ii pot pe unii duce cu gandul foarte departe. Ce va face in continuare dl Basescu? Va oferi detalii despre eventualele inchisori ale CIA in Romania, acelea cautate ani de zile de Comisia Europeana?
In primul rand, prin vointa Americii si impotriva votului masiv dat de poporul roman, dl Basescu a fost mentinut in scaunul de la Cotroceni in 2012. Pentru noi, pentru romani, faptul ca dl Basescu isi abandoneaza fara scrupule absolut toti aliatii este un lucru obisnuit. Dar ce surprinsi trebuie sa fie americanii! Probabil ca n-au mai vazut asa ceva, de cand l-au sustinut pe dictatorul Noriega, dupa care, tot ei, dezamagiti, au trebuit sa-l aduca in America pentru a-l condamna.