DeCeNews: PNL nu poate schimba Guvernul Ponta - 5 explicatii ale unui politolog
PNL, partid pe care masuratorile il dau la 40% favorabilitate, nu reuseste sa convinga parlamentarii pro-PSD sa schimbe tabara. Guvernul se clatina sub loviturile din Justitie, si totusi, PNL nu pare o alternativa solida la guvernare, nici nu reuseste debarcarea lui Victor Ponta.
Consultantul politic Angelin Ioan a gasit 5 motive care explica situatia, intr-o analiza scrisa pentru DCNews.ro.
Iata, integral, textul scris de Angelin Ioan:
De mirare cum PNL pe care cam toate masuratorile il dau la in jur de 40% favorabilitate, nu reuseste nici sa convinga parlamentarii majoritatii proPSD sa dezerteze si nici sa entuziasmeze publicul.
Dincolo de faptul ca guvernul Ponta se clatina sub loviturile din Justitie, PNL pare ca nu reuseste - chiar cu toate stradaniile Alinei Gorghiu si ale lui Catalin Predoiu - sa-si duca mesajele catre public si sa para o alternativa solida la guvernare. Nu reuseste sa creeze imaginea de forta (si asta in conditiile in care Traian Basescu se bate singur, pentru ca altfel, foarte probabil, PNL s-ar fi vazut chiar mai putin decat se vede acum ca forta de Opozitie). Astfel, fara continut, cele 40% favorabilitate raman neconcretizate. De ce?
1. Suportul pentru PNL vine din faptul ca este considerat partidul lui Klaus Iohannis in timp ce, toti sefii PNL sunt cu pana la 15% sub favorabilitatea partidului. Asta inseamna, printre altele, ca liderii partidului sunt neclar conturati chiar si la nivelul perceptiei celor care sunt favorabili PNL. Claritatea asocierilor unui politician in mintea oamenilor pare un argument vag, dar nu este: publicul percepe si apreciaza de exemplu, forta” sau apropierea de oameni, ca atribute ale unui politician.
2.Mass-media este ocupata de campania anticoruptie. Loviturile Justitiei care abunda peste politicieni, distrug chiar increderea in clasa politica si este firesc ca mesajele partidelor sa ajunga mai greu la public In plus, din cauza ca, de la inceputul anului, presiunea Justitiei s-a rasfrint si asupra fostului PDL electoratul nealiniat, care vrea ceva nou de la politica, ramane la distanta de asocierea inca proaspata a PNL cu PDL.
3.Pe un fundal de neincredere in clasa politica, oamenii tind sa acorde mai multa atentie institutiilor care au rol mai clar in viata lor de zi cu zi. Din punctul asta de vedere, Guvernul PSD este in avantaj, pentru ca PNL nu are ce face decat sa dea din gura din Opozitie, pe cand Guvernul poate atrage atentia prin institutii: ministerul Muncii, ministerul de Finante etc.
4. Guvernul Ponta a luat fata PNL cu modificarile la Codul Fiscal - si nu este vorba de faptul ca PSD va lua electorat de la PNL, ci despre faptul ca prin acele propuneri PSD neutralizeaza un grup educat, urban, activ economic si social care altfel era destul de pornit impotriva PSD si care din spirit practic, economic asculta acum si punctul de vedere al guvernului.
5.Desi supus unor presiuni imense din Justitie pentru demisie (cumnatul, ministrul de Finante-Valcov, Dan Sova - toti in decurs de cateva saptamani), Victor Ponta si guvernul PSD rezista. Premierul Ponta si PSD stapanesc majoritatea de guvernare, promit multe pentru alegerile din 2016 UNPR-ului si sunt agresivi sau disperati pur si simplu, in comunicare - dovada fiind si Codul Fiscal.
O problema a PNL este lipsa de claritate - mai ales la mesaj - intr-un context foarte aglomerat de lucruri urate si neclare pentru public. Asa ca ar fi poate de folos sa fie mai agresivi si mai focalizati macar in ceea ce spun public, daca politic, cam asta este tot ce pot. Altfel, se vor pomeni cu Guvernul Ponta si in 2016.