Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Demagogia PNL afecteaza Romania pe plan extern. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa ce a incercat, fara succes, dar noi apreciem efortul!, sa faca opozitie constructiva, propunand publicului un program alternativ de guvernare care s-a dovedit a fi doar un document insailat de mantuiala, care a primit critici inclusiv din interiorul propriului partid, vechiul PDL ascuns sub sigla noului PNL revine la singurul lucru la care se pricepe, la opozitia distructiva.
Nu stim cu exactitate ce si pe cine vor liberalii sa puna in loc, dar obsesia lor de a darama guvernul Ponta devine, pe zi ce trece, maladiva. Din pacate pentru ei, dar din fericire pentru tara, incercarile lor sunt din ce in ce mai ridicole si, pe cale de consecinta, sortite esecului. Dupa ce saptamana trecuta au atacat cu o motiune simpla domeniul muncii si protectiei sociale, gestionat de unul dintre cei mai performanti ministri ai cabinetului, gherila liberala continua cu o anuntata motiune pe tema absorbtiei fondurilor europene.
In acest caz, ipocrizia PNL este dubla. In primul rand, fondurile europene ar trebui sa fie ultimul subiect pe care aripa PDL ar trebui sa-l aduca in atentia publicului, dat fiind faptul ca au lasat tara, in 2012, cu un nivel de doar 7 (sapte!) % al absorbtiei banilor europeni, plus trei programe operationale sectoriale blocate, in special din cauze de coruptie.
In prezent, ministerul condus de Eugen Teodorovici a reusit sa depaseasca 50% grad de absorbtie si numai in luna februarie a anului curent Romania a incasat 460 de milioane de euro de la Comisia Europeana. Iar la acest succes au contribuit in buna masura si cei din vechiul PNL, care acum se reped sa critice rezultatele unei guvernari din care si ei au facut parte. Aceasta este ce-a de-a doua masura a ipocriziei.
De altfel, dezastrul economic din Romania pe care il vestesc, pe toate vocile, liberalii nu este decat o Fata Morgana, ca sa parafrazez din titlul motiunii in cauza. Romania este o destinatie din ce in ce mai sigura pentru investitii: Riscul de faliment a coborat spre 100 de puncte, la minimul ultimilor sase ani! Rata somajului a ajuns la 6,5%, un minim istoric al ultimilor 5 ani, iar optimismul populatiei si scaderea preturilor au crescut consumul cu peste 6 procente. Nu spun guvernantii aceste lucruri, ci surse demne de toata increderea.
Mai mult ca sigur, si aceasta motiune nu va fi altceva decat un nou exercitiu de retorica pentru colegii liberali, sansele de a trece de votul parlamentului fiind nule. Spre deosebire insa de alte demersuri similare, acest zumzait poate produce la Bruxelles o anume consternare, pentru ca nu e tocmai usor de inteles cum intr-o tara ce se doreste a fi una civilizata principalele forte politice nu pot face front comun atunci cand vine vorba de interesele nationale, asa cum ar trebui in cazul absorbtiei fondurilor europene.
In loc sa atace orbeste guvernul, din orice pozitie si pe orice tema, liberalii ar putea sa ia exemplul Germaniei, unde crestin-democratii dnei Cancelar Angela Merkel pot colabora foarte bine in guvernul federal cu social-democrati precum vicepremierul Sigmar Gabriel sau ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, care de altfel se afla azi la Bucuresti.