Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata: De la vorbele din proiectul de guvernare, la faptele guvernarii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Acum doua zile, Partidul National Liberal a lansat spre dezbatere publica proiectul sau de guvernare, concomitent cu apelurile co-presedintilor PNL-ului de a chema la discutii toti potentialii parteneri politici pentru a crea o majoritate in scopul aducerii PNL la guvernare.
Ca parlamentar al Romaniei, salut aceasta initiativa si va asigur ca voi analiza cat se poate de serios si cu cea mai buna credinta acest proiect pentru ca acesta reprezinta o chestiune de mare importanta pentru noi toti, ce nu trebuie sa constituie un subiect hazardat sau trecut in pripa cu vederea.
Insa, inainte de orice, pentru ca si in politica- asa cum si in viata- trebuie sa existe o logica a oricarui act pe care oamenii il au in vedere, in mod firesc si pe cale de consecinta, ca un proiect sa devina viabil, oricat de minunat si interesant ar suna el in termeni, trebuie ca acel proiect sa se poata concretiza.
In acest caz, ne aflam in fata unei mari dileme:
Care este Guvernul care va putea concretiza proiectul pe care dumnevaoastra, stimati colegi penelisti, ni-l aduceti in atentie?
Pentru ca, stimati colegi penelisti, numai dupa ce veti avea un raspuns concret, functional si de bun-simt la aceasta chestiune, vom putea discuta orice altceva!
Acum, doamnelor si domnilor, colegi liberali (cei care sunteti cu adevarat si ati ramas liberali) ne aflam in fata unui alt adevar si anume acela ca, pentru a putea viabiliza proiectele pe care un presupus Guvern al dumneavoastra l-ar demara, ar trebui sa existe si o sustinere parlamentara- tot a factiunii dumneavoastre politice- care sa aduca la viata cat mai exact, coerent si in timp real orice proiect. Insa, din cat imi reamintesc, fara a fi banuit de vreun spirit de cinism si de malitiozitate, nu numai ca PNL-ul, partidul pe care il reprezentati, nu mai detine o forma de sine statatoare in Parlamentul tarii, ba, mai mult, majoritatea dintre dumneavoastra va aflati in Parlamentul Romaniei datorita exclusiv aliantei cu PSD-ul, o alianta care a servit indepartarii si anularii guvernarii manevrate de catre fostul presedinte Traian Basescu.
Si ca tot veni vorba de guvernare si de programele de guvernare pe care le aveti in vedere, ironia face ca dumneavoastra, din perspectiva politica, ati facut parte din nenumarate guvernari in care nu ati dovedit capabilitatea de strategii de guvernare realiste si niciun interes deosebit pentru acestea!
Nu stiu daca dumneavoastra mai sunteti capabili sa sesizati paradoxul propriei politici sau daca, pur si simplu, va mai intereseaza cum este perceputa aceasta.
Eu consider ca ar trebui sa va intereseze si inca foarte mult, din moment ce nu ati fost caracterizati niciodata de altceva decat de aliante create sub orice forma doar pentru a va bucura de avantajele puterii. Si cand vorbim de putere, cel putin in momentul actual, va trebui sa acceptati ca, Guvern liberal sau nu, indiferent care va sunt propunerile sau initiativele, toate trebuie aprobate in Parlamentul Romaniei. Iar aceasta se poate face, asa cum si domnul presedinte Iohannis a remarcat de atatea ori, numai prin coerenta politica, prin mentinerea unei puritati in ceea ce priveste optiunea politica, optiunea de partid, dar, mai ales, prin stabilitatea identitatii parlamentare.
De aceea, tin sa aduc un amendament la faptul ca ambii dumneavoastra presedinti de partid au adus un mare deserviciu acestor notiuni si conduite, creand o contraimagine a ceea ce presedintele Iohannis a reflectat si reflecta atat prin discurs, cat si prin pozitie, in momentul in care au fost facute declaratii de genul:
- Acest proiect este agrumentul cel mai solid cu care PNL vine si il ofera celor interesati sa sustina un program si un guvern responsabil si performant, care sa aplice acel program de guvernare. (…) Este un program fidel acestui proiect si sper ca va fi sustinut si de toti cei care cred si in presedintele Klaus Iohannis. (…) Pe baza acestui program de guvernare lansam astazi invitatia catre toata lumea, catre toti care doresc sa sustina un program PNL astfel incat sa guvernam cu o majoritate parlamentara, care sa schimbe guvernarea PSD.”
Si ca sa il citez tot pe presedintele Iohannis: un Guvern trebuie condus prin competenta, probitate si experienta pe care o atesta fiecare membru al sau.
In aceste conditii, dragi colegi, care sunt acei oameni care sa bifeze in totalitate aceste trasaturi esentiale pentru un Guvern ce va deveni garantul urmatorilor ani de politica romaneasca si nu numai?
Pentru ca, vedeti dumneavoastra, atunci cand este vorba de guvernarea unei tari, nu putem pune carul inaintea boilor. Adica, nu putem crea programe fictive de guvernare, fara o acoperire umana, logistica, in fine, realista a lui.
Cat despre ceea ce sugereaza invitatia de alaturare la acest proiect a oricarei entitati politice, mie unuia cel putin imi pare si imi suna extrem de stranie si de nepotrivita, deoarece, printre randuri, daca nu in mod direct, oricine poate intelege ca aceasta invitatie inseamna incurajarea traseismului politic. O alta chestiune grava, care se regaseste condamnata in toate discursurile presedintelui Iohannis.
In opinia mea, guvernarea presupune asumare.
Fie pornesti cu un partener si mergi cu el pana la capat, indiferent de greutatile pe care le intampini pe drum, fie pornesti singur la drum, dar stii sigur pe ce picioare mergi si mai stii ca acel drum iti apartine si raspunzi in totalitate pentru felul in care mergi pe el si pentru rezultatul pe care il obtii la capat.
In final, as vrea sa trag un semnal de alarma liderilor PNL-ului atunci cand fac referiri si asocieri la presedintele tarii - in special cele legate de loialitate!- ca nu ar strica mai multa prudenta, maturitate politica si, nu in ultimul rand, concretete de idei sau asumare personala in chestiuni care nu numai ca lasa loc de indoiala, dar pot pune in pericol nu doar viitoarea guvernare, ci, mai ales, intreaga stabilitate nationala.