Senatorul Mihai Viorel FIFOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Chiar ii pasa cuiva de Curtea Constitionala a Romaniei sau sa fie doar o batalie politica? Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Saptamana trecuta PSD a propus-o pe doamna Simona Maya Teodoroiu pentru functia de judecator al Curtii Constitionale. Propunerea noastra a obtinut in Plenul Senatului 87 de voturi pentru si 73 impotriva. Propunerea PNL nu a insumat numarul necesar de voturi. Doamna Teodoroiu a depus juramantul la Cotroceni, urmand sa-si exercite atributiile de judecator in cadrul Curtii Constitutionale.
Dezbaterile politice din jurul nominalizarilor au fost aprinse. Pozitionarile politicienilor s-au canalizat pe postul obtinut de un candidat sau altul, mai putin pe functionarea Curtii Constitutionale ca atare. Oare cati s-au gandit la faptul ca aceasta institutie fundamentala a Romaniei trebuie sa functioneze in parametrii normali unui stat de drept si democratiei ca atare?
Intr-adevar, au fost derapaje, jocuri in care Curtea Constitutionala nu ar fi trebuit sa se implice, opinii separate ale judecatorilor Curtii Constitutionale in unele deciziile luate pana acum. Insa in ultimii ani PSD si Guvernul Victor Ponta au incercat, si eu consider ca au reusit, sa normalizeze situatia. Miza politica a saptamanii trecute a fost necesitatea impunerii unui profesionist la Curtea Constitutionala. Din fericire, acest lucru s-a intamplat. A ajuns un profesionist la Curtea Constitutionala. Si, din pacate, desi reclama lucru bine facut, colegii din PNL nu au inteles acest aspect. Noului judecator al Curtii Constitutionale este un profesionist. Ori, nu asta ne dorim in fiecare institutie a statului roman, sa avem profesionisti? Sunt in asentimentul colegilor mei social-democrati afirmand ca doamna Maya Teodoroiu va demonstra ca este un bun profesionist.
Fara a dezbate foarte mult situatia de saptamana trecuta, consider ca in Romania anului 2015 lucrurile trebuie sa functioneze altfel decat in Romania anilor ´90. Revolutia din 1989 a marcat trecerea de la un regim dictatorial la un regim politic democratic. Curtea Constitutionala a Romaniei functioneaza ca institutie a statului de drept din 1992, in urma intrarii in vigoare a Constitutiei din 1991. Primele decizii ale Curtii Constitutionale au fost pronuntate in iunie 1992. In anul 2003, urmare a revizuirii Legii fundamentale, art. 142 alin (1) a consacrat rolul Curtii Constitutionale de garant al suprematiei Constitutiei.
Astfel, aceasta institutie fundamentala a Romaniei este unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, independenta fata de orice alta autoritate publica.
De-a lungul timpului Curtea Constitutionala a Romaniei a emis decizii care au nemultumit partidele politice, fie ele la putere sau in opozitie. De asemenea, a emis decizii care au nemultumit institutii, fie ele Guvern, Parlament sau Presedintie. Analizand situatia din ultimii ani, putem afirma ca supararea unora dintre politicieni este argumentata de doctrina, mai mult sau mai putin asumata de fiecare, de intentii politice, de responsabilitati asumate.
Atrag atentia la modul cel mai serios celor care nu inteleg ca aceasta institutie reprezinta garantul democratiei noastre, ca este foarte important ca institutia sa functioneze. De multe ori auzim prin mass-media ca institutiile din Romania nu functioneaza, ca avem deficiente si birocratie excesiva in gestionarea problemelor administrative. Este necesar sa eradicam toate deficientele din aceste institutii. Remarc in acest sens vointa politica, responsabilitatea Guvernului Ponta in reformarea institutiilor statului roman si apreciez politicile asumate de membrii executivului, menite sa conduca la o crestere economica sanatoasa si la un trai mai bun pentru romani.
Un proverb spune: Din cauza copacilor, nu vezi padurea. Stimati colegi, din cauza orgoliilor politice, a luptei politice, am putea pierde din vedere ceea ce este cel mai important, adica functionarea institutiilor. Este important sa lasam Curtea Constitutionala sa functioneze, sa ne ocupam mai mult de legiferare, cu seriozitate si responsabilitate, si mai putin de lupte politice, de negocieri la coltul strazii, de batalii care nu produc nici un rezultat!