dmihalache.wordpress.com: Ce fel de presedinte, ce fel de politica vrem noi, de fapt?
Urmaresc cu oarecare amuzament dezbaterile in jurul candidaturii lui Klaus Iohannis la Presedintia Romaniei. Nu este suficient de spectaculos, spun analistii din platouri. Nu va fi suficient de polemic, spun altii. La fiecare cuvant, pierde o mie de voturi, zice intelept un fost consilier prezidential. Nu de consens are nevoie clasa politica, ci de spectacol, spune faimosul guru din Gagesti. Stiti la cine ma refer.
Klaus Iohannis inseamna, intr-un fel, o schimbare de paradigma in viata publica din Romania. Vorbeste putin, da raspunsuri scurte. Atunci cand considera ca e o intrebare fara sens, nu raspunde, pur si simplu. Nu genereaza spectacol. Televiziunile de stiri par nepregatite pentru acest tip de mesaj public. Ele vor scandal, reactii, comentarii, conflict pentru a-si creste audientele. Le place atunci cand prim-ministrul Romaniei, in loc sa guverneze, e pe telefon in direct in prime time.
Reactia comentatorilor la stilul de comunicare al lui Klaus Iohannis trimite la o intrebare fundamentala: Ce fel de presedinte vrem noi, de fapt, sa avem? Mai mult, ce fel de politica si de guvernare vrem noi sa avem? Il criticam pe Traian Basescu pentru ca a generat o politica a eternului scandal, dar ne place scandalul si nu putem trai fara el. Crin Antonescu era pus la zid pentru ca e uman, are reactii, pentru disponibilitatea sa de a vorbi, de a comenta. Din cercetari rezulta faptul ca vorbeste prea mult si i se reprosa ca nu stie sa se prefaca. Cand vine cineva care nu mai da declaratii din trei in trei minute tuturor televiziunilor, care refuza sa amplifice subiecte irelevante, care vorbeste mai putin si care doreste sa faca el agenda, nu sa i-o faca televiziunile, nici acela nu e bun.
M-am uitat pe cateva sondaje de opinie si, in ceea ce priveste profilul presedintelui, romanii au o perspectiva impartita aproape egal. Vor, pe de-o parte, un presedinte care sa construiasca acord, pe de alta parte, le place si ideea presedintelui jucator, implicat.
In fond, cum trebuie organizata viata publica? E normal sa traim intr-o vesnica paranoia, asteptand conferinta de la ora 18:00 a Presedintelui Romaniei? Iar dupa aceea sa urmarim ore in sir de comentarii? E normal sa stam cu ochii toata ziua la televizor asteptand un nou breaking news care, de fapt, e o non-stire, cum masina nu stiu carui lider a semnalizat stanga in loc sa semnalizeze dreapta?
Ar fi interesant sa numaram cate aparitii in direct la televizor a avut, in cele trei mandate ale sale, Angela Merkel, exceptand momentele importante cand chiar era de comunicat ceva. Noi suntem singura tara in care debutul sedintelor de guvern este un moment de transmisie live. N-am mai vazut asa ceva in Europa. La noi, decidentii de la varful statului sunt mai degraba comentatori politici decat demnitari a caror misiune este sa comunice decizii de interes public. Sigur, traim in era statului spectacol. E o teorie politica ce s-a impus inca din anii '80, dar parca in Romania spectacolul in politica este dus pana la extrem.
Eu imi doresc o presedintie si o administratie pe care sa n-o vad toata ziua la televizor, care sa comunice atunci cand sunt decizii cu adevarat importante pentru oameni si pentru tara. Imi doresc oameni de stat, nu comentatori politici. Imi doresc mai putin spectacol si mai multa guvernare, mai putine breaking news-uri si mai multa actiune. Voi ce credeti?
.