Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Fumatul trebuie interzis complet in institutiile publice, pentru sanatatea noastra, a tuturor! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Fumatul reprezinta cel mai grav factor de risc, ucigand anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decat HIV/SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. Opiniile tuturor factorilor responsabili la nivel mondial arata clar ca, in lipsa unor actiuni si masuri energice, acest numar ar putea depasi 8 milioane anual in 2050.
In fiecare din ultimii ani, cheltuielile Sistemului public de sanatate din Romania aferente afectiunilor cauzate de fumat depasesc 1 miliard de lei, adica aproape 6 procente din bugetul total alocat Sanatatii. Anul trecut, in Romania au fost spitalizati din cauza unor afectiuni atribuite direct fumatului peste 550.000 de oameni , iar dintre acestia, peste 40.000 si-au pierdut viata.
In 2005, a fost promulgata Legea 332 privind ratificarea de catre Romania a Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat international in domeniul sanatatii publice, care alatuiri de legea 349/2002 reprezinta cadrul legal privind combaterea efectelor fumatului. Din pacate, cu aceasta legislatie ne aflam inca departe de standardele internationale stabilite prin Tratat.
In Romania anului 2015 se fumeaza fara restrictii in locurile publice, industria tutunului inca interfereaza cu politicile publice in acest domeniu, serviciile de asistenta pentru renuntarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzator, iar exemplele ar putea continua. Acesta este motivul pentru care specialistii din Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului, o organizatie neguvernamentala activa la nivel international, avertizeaza:
- Este timpul ca factorii de decizie din Romania sa faca o alegere clara: aceea a respectarii si promovarii sanatatii celor ce i-au ales sa ii reprezinte!
Expertii in sanatate publica apreciaza ca cei peste 1 miliard de lei cheltuiti anual din cauza fumatului ar putea fi folositi pentru actiuni de preventie si educatie, diagnosticare precoce ori tratamente inovative care sa asigure cetatenilor Romaniei un numar mai mare de ani de viata sanatoasa. In acest context, exista initiativa elaborarii unui document strategic, Carta Alba a Consumului de Tutun in Romania- context si solutii 2014-2020, care sa articuleze in mod clar un plan de actiune pentru controlul tutunului in Romania.
In ce ne priveste, putem avea si noi, Parlamentul, o contributie directa si rapida la acest efort, in sensul ameliorarii legislatiei in domeniu. Dat fiind faptul ca Romania are legislatia cea mai permisiva din Uniunea Europeana privind fumatul in locurile publice, va reamintesc ca in dezbaterea Senatului va intra in curand o propunere legislativa, printre ai carei initiatori ma numar si eu, privind modificarea Legii 349/2002, in sensul interzicerii complete a fumatului in spatiile autoritatilor si institutiior publice, centrale si locale, ale institutiilor de invatamant precum si in unitatile sanitare, de stat si private, din tara noastra.
Proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea comisiei de sanatate publica si asteapta sa fie inclus pe ordinea de zi a Senatului. Profit de acest prilej pentru a va solicita tuturor sprijinul fata de acest proiect, pentru ca dincolo de patimi politice, interese economice si vicii mai mult sau mai putin ascunse, e vorba despre sanatatea noastra a tuturor!