Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata: Parlamentul va sustine prioritatile Guvernului pentru semestrul intai al anului 2015.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Obiectivul Guvernului Romaniei, in anul 2015, este cresterea economica utilizand in acest sens toate parghiile economice si fiscale care sa stimuleze sectorul privat si sa permita cresterea calitatii investitiilor publice, in paralel cu refacerea plasei de siguranta sociala.
De aceea consider necesar ca membrii Parlamentului Romaniei sa sustina activ prioritatile guvernamentale pentru primul semestru al anului 2015, prezentate de premierul Victor Ponta in Camera Deputatilor. Indeplinirea acestor obiective ar da avant tuturor sectoarelor de activitate si ar reduce semnificativ numarul ordonantelor de urgenta.
- Astfel, in DOMENIUL ECONOMIC SI FISCAL prin implementarea unui nou Cod Fiscal si nou Cod de Procedura Fiscala sa obtinem o legislatie mult mai clara si predictibila, implementarea de masuri acticve in combaterea evaziunii fiscale, reducerea birocratiei si crearea conditiilor pentru ca de la 1 ianuarie 2016 sa putem reduce TVA la un nivel care sa se apropie de momentul 2010.
- Prin indexarea anuala a pensiilor, dublarea alocatiilor pentru copiii din familiile dezavantajate, indexarea, pentru prima data dupa 2008, a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati se va actiona in sectorul MASURILOR SOCIALE, necesare a se aplica atat in 2015, cat si in 2016 si in 2017.
- Aplicarea MASURILOR DE CRESTERE A OCUPARII IN RÂNDUL TINERILOR: va duce la cresterea gradului de ocupare in randul tinerilor, iar implementarea venitului minim de insertie va fi un sprijin real pentru persoanele care ies din zona asistentiala.
- De asemenea finalizarea proiectului de implementare a cardului de sanatate si realizarea din fondurile structurale a celor trei spitale regionale la Iasi, Cluj si Craiova, ca proiecte importante in domeniul infrastructurii medicale sunt prioritati in domeniul SANATATII.
EDUCATIA are nevoie de sustinerea Parlamentului in finalizarea actului normativ care, printre altele, va relansa invatamantul profesional si pentru imbunatateasca legislatiei privind invatamantul superior.
- Pentru FONDURILE EUROPENE, finalizarea cadrului anterior si intrarea in noul cadru financiar necesita un suport normativ actual si aplicabil intocmit avand ca baza experientele pozitive si negative din anii anteriori, cu atat mai mult cu cat anul 2015 este ultimul an din exercitiul 2007â€"2013 si primul din noul cadru financiar.
- In lupta ANTICORUPTIE trebuie implementat pachetul legislativ referitor la achizitiile publice si combaterea conflictului de interese.
Un alt aspect extrem de important este dezvoltarea infrastructurii de transport prin sustinerea punerii in aplicare a MASTERPLANUL DE TRANSPORT, elaborat de Ministerul Transporturilor. Acesta este intocmit in baza criteriilor de finantare, acceptate de Comisia Europeana, si cuprinde, pe langa alte investitii, demararea lucrarilor pentru autostrada Iasi - Targu Mures, centura Timisoarei, autostrada Sibiu-Pitesti si autostrada Sebes-Turda.
- In ceea ce priveste LEGEA REDEVENTELOR, trebuie mentionat faptul ca Romania are nevoie de o legislatie predictibila si stabila care sa aiba in vedere incurajarea investittiilor in domeniul resurselor naturale, o mai mare contributie la bugetul de stat si obtinerea independentei energetice a Romaniei.
- Un alt proiect legislativ, LEGEA MINELOR, va contribui, prin implementarea lui, la asigurarea unui cadru clar, transparent si predictibil pentru un domeniul mineritului care asigura inca foarte multe locuri de muncasi o contributie majora la bugetul de stat.
- DEZVOLTAREA REGIONALA este un alt punct prioritar in stategia Guvernului si de aceea este necesara contributia Parlamentului in analizarea si sustinerea proiectelor legislative referitoare la implicarea Romaniei in dezvoltarea pe plan european.
- In domeniul AGRICULTURII este necesar sa sustinem adoptarea noilor principii ale politicii agricole comune, implementarea programului national de dezvoltare rurala 2014â€"2020, continuarea proiectelor de crestere a subventiilor, de dezvoltare a irigatiilor si de sprijinire a sectoarelor speciale precum agricultura bio si celelalte domenii in care Romania poate performa.
Salut si sustin pe aceasta cale apropierea Guvernului de Parlament prin activitatile de informare Ora primului-ministru si Ora ministrului ca un pas in mentinerea unui dialog eficient intre Legislativ si Executiv.
Stimati colegi, existenta unui dialog direct, eficient si constructiv intre Guvernul si Parlamentul Romaniei nu este suficient daca, acesta din urma, nu va sustine eforturile depuse de guvernanti in directia realizarii obiectivelor propuse.