[email protected]: Stenograma comentata a evenimentelor saptamanii 19 - 25 ianuarie 2015
- Manifestarile prilejuite de implinirea a 25 de ani de la revenirea in tara a principesei Margareta au oferit un tablou complet, de la un dejun festiv la Palatul CEC pana la concertul omagial de la Ateneu. Daca pe rabojul regal sunt inca proaspete amintirile urmaririi convoiului regal pe autostrada si interzicerea debarcarii pe Otopeni, s-au estompat complet cele legate de vizita lui Iliescu la Versoix si de repunerea in posesia Pelesului de catre Nastase.
- Fac valva, ca un bestseller, stenogramele convorbirilor lui Hrebenciuc in dosarul Retrocedarilor, puse la dispozitia anumitor mijloace media de catre DNA, in care acesta descrie invataturile sale catre Nastase - care pot fi reale sau simple fabulatii, si nu aduc nici o clarificare cazului in sine.
- In dosarul Francului Elvetian, Banca Nationala e pe post de apa sfintita. Adica fara nici o raspundere pentru faptul ca bancile au avut toata libertatea din partea institutiei isarene sa dea credite in diferite valute intr-o economie in care rege ar fi trebuit sa fie leul.
- Descinderi ale DNA in Timis, pe la functionari si sefi de politie, suspectati de a fi facut intelegeri politice la alegeri.
- A murit Christine Valmy, autoproclamata regina cosmeticelor, una dintre primele romance intoarse in tara sa faca afaceri dupa Revolutie.
- Vanzarile Dacia au crescut anul trecut cu 19%, trecand de jumatate de milion de unitati.
- Elena Udrea nu intelege de ce se tot vorbeste despre ea cu apropouri penale, in timp ce alti politicieni de acelasi calibru nu sunt pomeniti. Eu sunt singurul politician de opozitie - zice ea. Restul sunt toti la putere.
- Cercul se strange in jurul lui Basescu: din cele 7 imobile care i-au fost propuse ca sa primeasca locuinta de la stat, au mai ramas doar 5, cele mai bune fiind repartizate sau puse in vanzare.
- Judecatoarea Costiniu a decis reluarea cercetarilor in dosarul Duicu pe motiv ca DNA l-a facut prost. Veritabil afront la adresa unei institutii laudate la Bruxelles.
- Klaus Johannis a refuzat propunerea de a fi facut cetatean de onoare a Sibiului. Pentru simplul motiv ca este cetatean.
- Vizita pe care urma sa o faca presedintele la Chisinau a fost amanata sine die deoarece in Moldova fortele politice n-au ajuns la un acord pentru formarea guvernului.
- Ponta intinde o mana prieteneasca PNL-ului pe care-l invita la discutii pe cele cinci teme fundamentale ale momentului.
- Primele concluzii ale anchetei asupra tragediei din Apuseni arata ca aparatul de zbor nu a avut problem tehnice. Raman, desigur, erorile umane.
- Antonescu a ramas si fara ultima functie pe care o mai avea: aceea de presedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei. Era obositoare: sedintele incepeau prea devreme.
- Fostul premier Stolojan a fost jefuit, fiindu-i sparta casa de doua ori. Ultima data i-a disparut doar o sticla de coniac. Scade nivelul de trai.
- O arestare spectaculoasa a procurorilor DNA: un fost secretar de stat la Ministerul Justitiei - Ovidiu Putura, acuzat de dare de mita si trafic de influenta.
- Johannis a mai numit un consilier prezidential - pe Laurentiu Mihai Stefan (fost la Ambasada americana).
- Dupa ce, de dimineata, a anuntat ca face o vizita-fulger la Chisinau, dupa-amiaza Ponta s-a razgandit si a anulat-o.
- Si inspectorul sef al IPJ Timis a fost retinut pentru 24 de ore, impotriva sa declansandu-se o actiune penala.
- Alina Gorghiu face o declaratie imprudenta: PNL nu va primi parlamentari de la alte partide! Pai cu cine mai vor atunci sa dea jos PSD-ul? Cu ce au? Sa fim seriosi!
- Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei sunt dezorientati: au nu mai putin de patru proiecte privind insolventa persoanelor fizice. Pe care sa-l discute?
- Guvernul e hotarat sa dea legea prin care indivizii pot fi protejati de executare silita. Evident, de catre banci.
- Suparat ca nu i s-au mai dat actiunile promise la Portul Constanta, Mazare e de parere ca Ponta ar trebui sa-si dea demisia de la conducerea PSD.
- Daca Alina Gorghiu a ajuns co-presedinte, e nevoie de un alt purtator de cuvant al PNL. Si cum Orban nu a fost luat in consideratie, se pare ca functia o va primi Ionut Stroe.
- Curtea Constitutionala a motivat decizia in cazul Ordonantei Traseistilor: a fost data pentru a permite constituirea unei noi majoritati politice.
- Cursul francului elvetian a scazut putin dupa mai multe zile de crestere necontrolata.
- PNL il hartuieste pe Ponta: i-a facut plangere penala pentru ca n-a organizat alegeri pentru sefia CJ Cluj. Unde seful liberal a fost arestat pentru acte de coruptie.
- In prima sa declaratie de avere ca presedinte, Klaus Johannis a demonstrat ca e om gospodar si ca averea i-a crescut cu 26.000 lei. E bine sa stii sa-ti pui singur gresie in baie.
- Traian Basescu a fost invitat oficial la congresul PMP din 8 februarie.
- Daca nu-si prea bate capul cu starea drumurilor, CNADNR se ocupa intens de strangerea banilor pentru rovinieta si a infiintat noi 15 puncte fixe de control.
- Ghita a gasit nume pentru noul sau partid: Progres Romania! Restul e floare la ureche. Si ca sa se poata dedica deplin acestuia, e hotarat sa-si vanda actiunile de la Romania TV. Unui prieten pe care l-a mai imprumutat cu cateva milioane de euro.
- Decizie-surpriza a justitiei: un tribunal din Buzau a decis ca un client al bancilor isi va plati creditul la cursul din 2007 al francului elvetian.
- Primul eveniment deosebit al zilei l-a constituit retinerea pentru 24 de ore a fostului ministru de Interne din cabinetul Tariceanu, Cristian David, pentru o mita de 500.000 euro luata pe vremea cand era ministru. A calcat pe urmele lui tata-socru, Vlasov, dar pentru o suma mai mare (Vlasov ceruse 1 milion din care primise doar 200.000 euro!).
- Decizia mult asteptata a Inaltei Curti, referitoare la incompatibilitatea lui Johannis. Dupa o matura chibzuinta (le-a luat vreo 6 luni ca sa se hotarasca!), judecatorii au decis ca nu a fost vorba despre asa ceva. Ar fi fost mult mai credibili daca o faceau inainte de alegeri.
- A fost retinut si fostul secretar de stat de la Justitie, Ovidiu Putura. Interceptarile arata un individ profund abuziv care a facut din functia de magistrat o sursa de foloase neavenite si nu doar. Este al doilea secretar de stat de la Justitie care suporta rigorile legii - dupa Alina Bica. Pepiniera de infractori - s-ar putea spune.
- De la ANAF procurorii au ridicat un functionar de la marii contribuabili care se alesese cu un milion de euro manipuland conturi fara stirea titularilor.
- Predoiu, premierul guvernului fantoma liberal, a prezentat stadiul elaborarii planului de guvernare. In caz ca.
- Guvernul incearca sa-si impinga in fata electo-rata, marind pragul de venit de la 2.000 la 3.000 de lei. Nu prea reuseste, insa.
- Incoltit de fostii sai colegi care-i vor scaunul de presedinte al Senatului, Tariceanu trebuie sa faca fata si suspiciunilor legate de faptul ca David se aciuise la cabinetul sau, ca consilier.
- Daca a vazut ca opozitia nu vrea dialog pe Codul Fiscal si pe Masterplan, Ponta a hotarat sa le adopte.
- Multa vorbarie pe tema creditelor in franci elvetieni si nici o decizie. BNR-ul tine cu bancherii - pe care-i vede deja falimentari - iar Guvernul nu vrea sa forteze nota. Datornicii continua sa spere ca ceva trebuie facut.
(AMBIDEXTRU)

(Va urma)