DeCeNews: Interviu Klaus Iohannis, L'Express. UE trebuie sa invete ca n-are doua viteze
Noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, a acordat un amplu interviu pentru saptamanalul francer L'Express.
Klaus Iohannis a declarat ca se asteapta ca fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene sa ajunga la concluzia ca Europa "ar avansa mai bine daca fiecare dintre ele ar ramane fidela valorilor pe care aceasta s-a fondat, adica pe egalitatea tuturor partenerilor". Totodata, el si-a exprimat dezaprobarea fata de principiul unei "Europe cu doua viteze".
"Fiecare tara membra are aceleasi drepturi si aceleasi obligatii. Nu vorbesc despre negarea diferentelor, dar acestea sunt, dupa parerea mea, de ordin mai degraba economic decat conceptual. Toate partenerele europene sunt democratii", a explicat Klaus Iohannis.
"Unele democratii functioneaza mai bine, altele, mai tinere, mai au multe probleme de rezolvat, dupa cum este si cazul Romaniei. Totusi, nimic nu justifica aparitia unei Europe cu doua viteze'" a subliniat Klaus Iohannis, care a apreciat ca cheia o reprezinta atitudinea statelor membre si nu a Bruxellesului.
La modul mai general, referindu-se la politica externa a tarii noastre, presedintele a afirmat ca este "foarte important sa intelegem ca nu trebuie sa inventam din nou roata. Politica externa romana are la baza trei piloni: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, relatiile cu NATO si cele cu Uniunea Europeana".
"Nu as schimba nimic la aceasta politica, pentru ca ea ne garanteaza securitatea si este rezultatul unor decizii politice consensuale", a conchis Klaus Iohannis.