Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Istoria Romaniei a fost marcata de-a lungul ei de numeroase evenimente in care libertatea si democratia erau mai aproape ca oricand si, odata dobandite, nu mai putea fi pierdute.
Un astfel de eveniment a fost si Revolutia Romana din 1989, catre care in aceste zile zboara gandurile si sentimentele cele mai profunde ale romanilor. Romania a fost singura tara din blocul estic care, intre 16 si 25 decembrie 1989, a trecut printr-o revolutie violenta, in care conducatorii au fost executati, Asa cum se stie, scanteia Revolutiei a fost aprinsa de evenimentele de la Timisoara si apoi s-a extins in toata tara, urmand o serie de proteste, lupte de strada si demonstratii desfasurate intre 16 si 25 decembrie 1989 si care au dus la caderea regimului comunist din Romania.
Libertatea de exprimare, de critica, libertatea de asociere, a partidelor politice, libertatea proprietatii, libertatea de miscare interna si externa a persoanelor etc., rapite in urma acordurilor dintre cei trei mari de la Teheran, Moscova si Yalta, din 1944-1945, care plasau Europa central-rasariteana si implicit Romania in sfera de influenta a URSS, au fost redobandite la sfarsitul anului 1989.
In cei 25 de ani care au trecut, efectele Revolutiei romane si-au adancit cursul si si-au extins actiunea transformatoare la noi si noi paliere ale sistemului social. Astfel, tot cadrul existential al romanilor a fost supus transformarilor de esenta, in consens cu valorile universale ale democratiei, pluralismului politic, statului de drept, cu realizarea unei economii de piata moderne si competitive.
Imi exprim cu piosenie gratitudinea pentru sacrificiul tuturor acelora care au facut posibil ca romanii sa devina cetateni europeni. Totodata, integrarea europeana nu putea avea loc in absenta respectarii unor minime criterii de convergenta economica si sociala, aspect ce a putut fi posibil si prin aderarea Romaniei la NATO. Demersurile Romaniei ce au vizat integrarea in structurile comunitare s-au plasat sub semnul schimbarilor profunde care au intervenit in societatea romaneasca dupa decembrie 1989.
Stimati colegi, doresc ca, in continuare sa identificam si sa pastram un cadru de conciliere si cooperare compatibil cu spiritul european, a carui parte suntem si nu in ultimul rand, in spiritul infaptuirii Revolutiei din decembrie 1989.