Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata: Alegeti sa surpati sau sa edificati? Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am spus-o mereu si nu o sa incetez sa o spun: suntem prezenti in viata publica, suntem in politica! Suntem in Parlamentul Romaniei! In oricare alta pozitie am fi care priveste guvernarea statului roman datorita si exclusiv romanilor, de pretutindeni, avem responsabilitati, obligatii si indatoriri fata de toti acestia. Nu suntem aici pentru lupte, pentru onoruri, pentru satisfactii personale sau de grup, interese asemenea sau oportunitati, iar daca nu s-a inteles pana acum acest lucru care este esential, stimati colegi, indiferent de doctrine sau calcule politice, va spun cu cea mai mare sinceritate:
Nu au ce cauta in viata publica si nici in politica cei care nu respectam un set de reguli!
Am spus de atatea ori ca principiul conform caruia nimeni nu este mai presus de lege este unul absolut si incontestabil pentru noi toti. Iar in politica, cu adevarat, legea fundamentala este cetateanul si interesul lui, ceea ce trebuie sa ne reamintim de fiecare data, atunci cand dorim votul cetateanului, si cand avem realizari, dar, mai ales, cand gresim.
Si mai cred, doamnelor si domnilor, stimati colegi parlamentari, oricum s-ar numi formatiunea din care facem parte, ca zilele acestea ar trebui sa ne gandim cu totii atat de profund cum nu am facut-o niciodata, tocmai la lucrurile exprimate de mine mai inainte, fara ca unii dintre noi sa pice in eroarea de a se lasa leganati pe laurii unei victorii pe care o iau in nume personal, ca un fel de merit, in timp ce ii lovesc pe ceilalti, ii ignora si, nu in ultimul rand, ii uita pe romani. Caci, doamnelor si domnilor, victoria nu ne apartine noua, celor de aici, oricat de tare ne-am dori sa ne-o insusim. Si vreti sa va mai spun ceva, doamnelor si domnilor? Sa va reamintesc printre altele, daca cumva ati uitat, cum pare ca ati uitat si multe altele? Noi nu ne-am fi putut numi acum parlamentari ai Romaniei fara ca, acum doi ani, cetatenii romani, pe care dumneavoastra pare ca ii credeti naivi si usor de convins de orice noua circumstanta favorabila strict dumneavoastra, nu ar fi acordat o incredere fara precedent Uniunii Social Liberale, un val mult mai mare decat cel de acum!
In ciuda a ceea ce ar putea unii dintre dumneavoastra sa spuna in aceste momente, ei bine, Uniunea Social Liberala v-a ajutat sa fiti ceea ce sunteti acum. Asta se traduce in urmatorul fel, singurul adevarat:
Cele intamplate acum doi ani au avut ca unic temei viitorul natiunii si binele exclusiv al romanilor. Si asa cum unde-i lege, nu-i tocmeala, in politica, orice uniune are un cod moral, un angajament, un fair-play reciproc validate prin vot. Da. Noi, social-democratii, am fost pusi la zid pentru faptul ca, acum mai bine de doi ani, am inteles perfect si am fost capabili sa aplicam toate aceste principii ce au drept scop interesul superior al natiunii. Motiv pentru care v-am avut drept parteneri, desi este mai mult decat clar ca nu ideologiile ne-au unit in acel moment, ci viitorul Romaniei.
Atunci, am ales impreuna- am crezut noi, dar nu si dumneavoastra, pare-se- ca, indiferent de rezultatul calculelor de la un moment dat sau altul ale parteneriatului nostru, aceasta uniune sa aduca un Guvern, un Parlament, o Constitutie si un nou sistem politic, care sa puna capat definitiv unei stari de anarhie creata in mod artificial de catre cel care a ramas presedintele Romaniei si inca este, Traian Basescu.
Ciudata, doamnelor si domnilor, aceasta afirmatie care a rasarit peste noapte: vrem sa ne luam tara inapoi! Si tin sa va mentionez asta nu pentru ca au spus-o romanii indreptatiti sa creada acest lucru grav, ci pentru ca ati spus-o dumneavoastra. Cu atat mai grav!
Ma intreb acum: Nu cumva dumneavoastra doriti si ati creat aceasta revendicare de recuperare a tarii din perspectiva unei alte noi aliante pe care ati creat-o de curand? Si nu cumva povestea se va repeta, subliniind in mod dezastruos faptul ca nu interesul superior a nascut aceasta revendicare, ci doar interesele dumneavoastra personale?
Pentru ca, doamnelor si domnilor, daca domnul presedinte Klaus Iohannis reprezinta optiunea votului din 16 noiembrie si vocea romanilor care isi vor tara inapoi, lesne de inteles, repet, din cauza imaginii dezastruoase pe care ati creat-o in politica si drept consecinta a lipsei de incredere si de gir pentru noi toti, ei bine, dumneavoastra nu sunteti Klaus Iohannis, presedintele ales al romanilor!
Asadar, stimati colegi, eu zic sa inlocuim principiul oportunitatii cu cel al responsabilitatii si sa intelegem macar acum ca forta unui partid este data de corectitudinea si moralitatea actiunilor sale, de coerenta, de continuitate si de respectare atat a meritelor partenerilor sai, cat si a faptului ca nu poti cere cetatenilor sa te crediteze cu fiecare noua alianta pe care o mai faci.
Ar fi trebuit sa fim demult la momentul acestui adevar, fie ca vorbim de alesii locali, de parlamentari, de ministri sau presedintele tarii. Ca ne place sau nu, ca vrem sa acceptam sau nu, ca mimam roluri cu care nu ne potrivim sau suntem sinceri, ca vom cadea de acord macar in al 99-lea ceas sau nu, da!, este nevoie de o clasa politica care sa demonstreze ca merita increderea cetatenilor, asa cum este capabila sa inteleaga la modul real si practic mai ales motivele de dezaprobare ale acestora. Iar la acest punct, stimati colegi, nu este nimeni scutit, oricat de tare i-ar placea sa creada ca este exponentul invingatorului.
Stiti, doamnelor si domnilor, intr-o perioada de viata politica din care unii vor sa isi traga identitatea, domnul Ion C. Bratianu spunea ca un partid poate lupta contra altora ca sa darame o stare de lucruri, dar ca sa zideasca trebuie ca natiunea intreaga, toate partidele sa dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, altii vor surpa.”
Poate macar aceste vorbe sa fie mai bine intelese de catre unii care aleg sa priveasca mereu unilateral avantajos.
Stimatii colegi, domnelor si domnilor, in consecinta, unii au edificat, altii au surpat chiar ceea ce le oferise un adapost nevisat.
Si stiti ce este mai trist si mai grav in toata povestea asta?
Ca fiecare cetatean care voteaza pleaca cu increderea si cu siguranta schimbarii de fiecare data in mai bine si ca increderea lui este tradata de fiecare data tocmai de cei care tradeaza acolo unde ar trebui sa existe claritate, certitudine si adevar, pentru ca, oricat de greu ar fi, in politica, ca si in viata, parteneriatele, familiile, uniunile nu pot fi cladite pe minciuna si tradare.
Acum, tot ceea ce ne-a mai ramas de facut cu bunul-simt si moralitatea pe care trebuie sa le aiba fiecare dintre noi in fata tarii si in fata oamenilor din aceasta tara este ca trebuie sa continuam constructia numita democratie si stat de drept, fara a face de aceasta data din presedintele ales al romanilor o Ana a lui Manole la temelia edificiului numit Romania.