Cotidianul.ro : Cumetriile actualului lider al partidului, criticate
Fost consilier al presedintelui Iliescu: "Ponta s-a folosit de PSD!"

Sinecurile politice acordate de Victor Ponta unor oameni din afara propriului partid arata ca actualul presedinte al PSD intoarce spatele partidului ca sa isi consacre, cu prioritate, o cariera individuala, sustine Octavian Stireanu, consilierul prezidential al lui Ion Iliescu in perioada 2000-2004, citat de bursa.ro.
Negocierile aliantelor electorale pentru al doilea scrutin "includ, fara indoiala, obligatii reciproce, adica recompensarea cu diverse functii a sustinerilor anuntate, cum deja e cazul domnilor Tariceanu si Melescanu", sustine Octavian Stireanu. Dupa cum decurg pertractarile, este posibil ca vreodata, candva, partidul sa se intrebe daca n-ar fi avut, in randurile sale, "oameni politici care sa poata contribui la functionarea adecvata a administratiei prezidentiale, in situatia in care Victor Ponta va iesi invingator", a spus fostul consilier prezidential, potrivit publicatiei citate.
Pentru a evita dependenta de altii, de partide-balama cum este UDMR, "mereu dispus sa fie in orice guvernare", Octavian Stireanu crede ca "PSD are doua optiuni: prima este sa aiba in structura sa oameni de decizie si vectori de opinie de calitate deosebita, de mare valoare intelectuala si morala, de larga popularitate si recunoastere sociala, care sa aduca, prin ei insisi, valoare adaugata partidului, realizand scoruri electorale care sa permita PSD cat mai multa libertate in alegerea partenerilor si in fixarea conditiilor de guvernare in comun. A doua optiune ar fi una mai de fond si de perspectiva, si anume ca PSD sa se angajeze - prin propriul exemplu - intr-un proces de restabilire si chiar impunere a moralitatii in politica, care sa elimine sau sa nu mai incurajeze traseimul in aliante, asa cum vedem ca se petrece in prezent, cand stau alaturi partide care pana mai ieri erau adversare ireductibile".
Fostul consilier prezidential crede ca oferirea de catre Victor Ponta a functiei de consilier prezidential pentru Teodor Melescanu reprezinta, de fapt, indeplinirea unei obligatii pe care actualul premier o avea fata de fostul sef SIE. Octavian Stireanu a declarat: "In definitiv, voturile obtinute de domnul Melescanu nu au o contributie decisiva, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Dar fostul sef SIE a venit in intampinarea lui Victor Ponta prin faimoasa HGR care trece la secret si ofiterii rezervisti si care i-a permis sa-l refuze legal pe Traian Basescu, cand acesta a cerut sa i se spuna daca exista asemenea fosti in actualul Guvern. In conditiile astea, paleste entuziasmul pesedistilor loialisti, care nu pot uita ca, in 1997, Teodor Melescanu a produs o ruptura serioasa in PSD".
Fostul consilier prezidential a mai dat si alte exemple de decizii ale actualei conduceri PSD, de a recupera oameni sau formatiuni politice care au produs daune politice serioase PSD.
De pilda, el a amintit ca UDMR este un partid care nu a ezitat sa isi arate sustinerea constanta fata de Traian Basescu, inclusiv in timpul momentului de maxima importanta pentru Romania al referendumului din 2012. "Istoricul electoral al PSD nu ar trebui sa fie lipsit de semnificatie pentru nicio conducere a a partidului, mai ales cand este vorba despre negocierea unor aliante. Memoria electoratului - mai ales a celui pesedist - este remanenta si, din respect pentru acesti oameni, nu totdeauna scopurile politicienilor ar trebui sa scuze mijloacele. Sa ne amintim ca UDMR a votat, pe 13 octombrie 2009, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc, pentru ca, in decembrie, a doua zi dupa ce presedintele Traian Basescu s-a instalat la Cotroceni, UDMR sa fie prima care sa declare ca intelegerea facuta cu PSD inceteaza, decizand sa-l voteze ca prim ministru tot pe Emil Boc, adica exact pe cel impotriva caruia votase cu numai doua luni in urma! Si, dupa cum se spune, cine tradeaza o data, tradeaza si a doua oara, pentru ca UDMR a schimbat brusc baricada si la caderea Guvernului MRU s.a.m.d.".
In opinia lui Octavian Stireanu, prin acest tip de politica, UDMR a ramas la putere de la o legislatura la alta si "a castigat noi teritorii politice", liderii maghiari fiind "cumulativi si pragmatici", obtinand in permanenta functii de decizie, "chiar daca mai putin vizibile".
Fostul consilier prezidential a invocat si cazul UNPR, partid creat de Traian Basescu prin ruperea din PSD a unui grup, care a atacat continuu partidul din care plecase, dar cu care s-a "impacat" brusc, cand au avut interesul, in ochii uimiti ai sustinatorilor ambelor tabere. Octavian Stireanu a amintit si faptul ca UNPR a participat la putere fara sa participe la alegeri, lucru de neimaginat intr-o tara democrata.
"Atat UNPR, cat si UDMR au fost stalpii guvernarilor Basescu-Boc, dupa cum acum par sa devina stalpii guvernarii Ponta-Tariceanu. Si despre ce "USL refacut" mai poate fi vorba, ori de "lupta impotriva regimului Basescu", ori de "dreptate pana la capat", cand guvernezi si te sprijini si defilezi la brat cu partidele care au votat toate masurile profund nepopulare si nedemocratice ale regimului Basescu?", se intreaba retoric, Octavian Stireanu, intr-un moment paradoxal, cand PSD pare sa furnizeze noul Presedinte al Romaniei.