Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata ,,Utopii de toamna’’, pe care o puteti citi in continuare.
La ora la care vorbim, de multe ori doar spectatori ai evenimentelor de pe scena politica, cativa sunt actori de film. Domnul Iohannis, spre exemplu, a jucat pana mai ieri in ,,A fost sau n-a fost’’. Cat pe ce sa ramana ACL-ul fara candidat. Si ar fi fost pacat, spun eu, pentru ca viitorul presedinte al tarii, care nu am niciun dubiu ca va fi Victor Ponta, are nevoie de o lupta dreapta pentru a fi validat moral. Nu ca domnul presedinte in functie, Traian Basescu, personajul principal din ,,Tepele din Navarone’’- sau or fi fost ,,tunurile’’, nu-mi mai amintesc bine - caruia 7,5 milioane de romani i-au cerut inapoi banii pe bilete. Dar asta e deja film de arhiva; s-a asternut un praf pe role...
Intre timp, alte filme, cu buget mai mare sau mai mic, s-au facut. Unul dintre acestea, regizat chiar de presedinte, este ,,Blonda de la drept’’. Stiti subiectul: este despre o studenta blonda care, in momentele cheie ale sesiunii, da cu mopul, impleteste sau gateste. Frumos, dar cam slab scenariul, drept pentru care nici spectatorii nu se prea ingramadesc in cinematografe.
Revenind insa la domnul Iohannis, caruia nu pot sa-i doresc succes din cauza convingerii exprimate mai sus, sa ne-ntrebam ce-ar fi fost daca justitia, se pronunta, repede si clar, in defavoarea domniei sale? ACL-ul oricum mergea de la inceput pe o gheata subtire. Ramaneau fara candidat - un fel de ,,Moartea domnului Lazarescu’’, dar fara ambulante si spitale. Din fericire, nu e cazul, dar continui cu proiectia aceasta. Fara candidat (care, ca veni vorba, si-ar fi pierdut si functia de primar, nu numai mult doritul ,,Buletin de Bucuresti’’!), ACL-ul s-ar fi rupt. Nu chiar ca-n ,,Armageddon - sfarsitul lumii?’’, dar cateva cariere politice s-ar fi sfarsit inainte de a incepe, cu regretul, a cata oara marturisit, ca iesirea de la guvernare a fost o greseala. Din fericire, inca o data spun, nu e cazul. Fara candidatul ACL, victoria lui Victor Ponta ar fi fost mult mai dificila, pentru ca, in loc sa ne raportam la o entitate clara, cu statura de adversar serios (desi ieri poza in partener de nadejde, alaturi de partidul pe care il conduce), ne-am fi risipit fortele in mai multe directii. Si cine ar fi beneficiat de pe urma ruperii ACL? Poate domnul Melescanu, care oricum isi trage seva din PNL? Probabil si domnul Tariceanu, despre care nu se poate spune ca nu este unul dintre liberalii autentici ai tarii. Dar blonda de la drept? E posibil, dar nu foarte mult, pentru ca s-a cam dus vremea primarilor care dormeau cu poza ei sub perna...
In linii mari, cam asta-i oferta de toamna a cinematografelor: multe filme slabe, putini eroi de actiune. Aveti grija, deci, ce film alegeti. Sfatul meu? Incercati sa evitati utopiile!