Senatorul Octavian Liviu Bumbu a sustinut o declaratie politica intitulata " Secuii si Constitutia ", pe care o puteti citi in continuare.
Isi mai aduce cineva aminte, ma intreb eu, retoric, de cele patru sau cinci sedinte de guvern comune romano-ungare ? "Intelegem ca viitorul nostru este legat si cauam ca in discutiile noastre sa abordam astfel de lucruri, nu problemele care ne despart", spunea, la vremea respectiva, Ferenc Gyurcsany, prim-ministrul de la Budapesta, dupa una din sedintele respective.
Premierul Calin Popescu Tariceanu aprecia si el ca organizarea unor astfel de sedinte guvernamentale va contribui esential la realizarea si dezvoltarea proiectelor comune dintre cele doua tari.
Prima sesiune a sedintei comune a guvernelor roman si ungar a avut loc la Bucuresti, la 20 octombrie 2005 si a reprezentat o premiera regionala. In continuare, s-au organizat sedinte comune de guvern anuale, la 16 noiembrie 2006, la Budapesta, la 14 noiembrie 2007, la Sibiu, respectiv la 21 octombrie 2008, la Szeged.
In afara de amintirea lor, din aceste intalniri, benefice, care au uimit efectiv Europa, n-a mai ramas nimic. Relatiile bilaterale, atunci excelente, au ajuns acum la pragul de jos. In ultimele luni, relatiile dintre Romania si Ungaria s-au inrautatit considerabil iar tensiunile dintre cele doua state s-au accentuat pana la un nivel care nu mai fusese atins de la inceputul anilor 1990.
O adevarata era glaciara pare sa se fi instalat intre autoritatile romane si cele maghiare. Premierul maghiar Viktor Orban, si cel din Bucuresti, Victor Ponta, s-au ignorat reciproc cu ocazia mai multor intalniri internationale. Epoca in care guvernele roman si maghiar tineau sedinte comune pare sa fi fost apus definitiv.
Ce s-a intamplat ? De intamplat s-au intamplat multe, dar proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc a pus capac la toate. Am convingerea ca liderii UDMR nu se gandesc decat la autonomia Ardealului. Aceasta este tinta finala.
In ce-i priveste pe secuii din Romania, este bine sa reamintim ca ei au figurat printre nationalitatile privilegiate din Transilvania pana in anul 1876, cand, pe baza legii administratiei din luna martie, emisa de catre autoritatile centrale de la Budapesta, scaunele secuiesti si sasesti au fost desfiintate, teritoriile lor transformate in comitate sau afectate direct organelor centrale ale statului maghiar. Deci, nu romanii sau statul roman au desfiintat autonomia tinutului secuiesc, ci conationalii lor maghiari. Ca sa fim bine intelesi. Si apoi, mai e ceva. Cati secui sunt, de fapt, in Romania ? La recensamantul din 2002, au fost inregistrati 532, iar la cel din 2011, secuii nici macar nu figureaza pe lista minoritatilor nationale din tara. Logic, daca secuii nu exista, despre autonomia carui "tinut" vorbim ? Este de neinteles pe ce se bazeaza lansarea cererii de autonomie a tinutului secuiesc, daca nu exista secui. N-avem secui, dar cerem autonomie pentru ei. Cum se justifica aceasta cerere invocata de UDMR in sprijinul secuilor? Foarte simplu, face parte din strategia maghiara.
Se demasca astfel politica pasilor marunti pe care formatiunea maghiara o practica in scopuri revansarde, carora li s-a dat glas in toate adunarile lor publice. "Noi traim pentru Ardeal si trebuie sa luptam pentru Ardeal", spunea, Marko Bela. Intrucat obiectul revendicarii de autonomie secuiasca este nul, se dezvaluie adevaratul scop pus in lumina pregnant prin cuvantul celor care nu-l mai pot ascunde: autonomie pentru maghiari, si mai apoi pentru Ardeal. Cati dintre maghiari n-ar dori ?
Ma mai gandesc la ceva. Nimeni, nimic, niciun decident politic, nu mai tine cont de cei aproximativ 200.000 de romani din judetele Harghita Covasna si Mures, care se impart intre diferitele partide romanesti. Conteaza doar 500-600.000 de voturi ale etnicilor maghiari, care pot fi dirijate foarte simplu intr-o anumita directie, prin biserica, prin institutiile lor, pentru ca ONG-urile care se ocupa - evident, cu sprijinul Budapestei - de chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc sunt extrem de bine organizate. Nu exista ungur care sa nu doreasca autonomia si alipirea la tara mama, Ungaria. De fapt acesta este scopul lor final.