Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata " Eurostat despre cresterea puterii de cumparare a romanilor", pe care o puteti citi in continuare.
Potrivit datelor Eurostat, politicile de austeritate ale guvernelor Basescu-Boc au condus la scaderea puterii de cumparare a cetatenilor Romaniei la 40% din media consumului individual efectiv, ducand Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Acest indicator, consumul individual efectiv, este utilizat de economisti si sociologi pentru a reflecta mai bine puterea de cumparare a populatiei unei tari decat se reuseste reflectarea acestei realitati prin alte mijloace, cum ar fi raportarea la produsul intern brut per capita.
Prin venirea Guvernului USL in ultima parte a anului 2012 si in continuare s-a reusit ca in anul 2013, Romania sa ajuga la un consum individual efectiv (AIC) per capita, ca putere de cumparare, de 54% din media Uniunii Europene. Vorbim de o crestere de 14 procente!
Tara noastra se situeaza astfel pe locul al 27-lea in UE, cu o pozitie in urcare fata de anul 2012, cand era ultima in Uniunea Europeana, cu 48% din media AIC a blocului comunitar. Romania a cunoscut o crestere cu sase procente. In felul acesta a fost depasita de Bulgaria, care a ramas in anul 2013 la un consum individual de 49% din media UE, la acelasi nivel precum cel consemnat in anul anterior. Evolutia pozitiva a puterii de cumparare a romanilor a fost remarcat de catre specialisti si autoritati comunitare. Astfel, in luna iulie 2013 s-a inregistrat public la nivel European succesulRomaniei care a urcat pe penultimul loc in clasamentul puterii de cumparare, masurata, cum spuneam prin consumul individual efectiv pe locuitor. Faptul este relevant si rezulta din datele emise la mijlocul verii lui 2014 de Eurostat. O contributie in acest sens au avut-o masurile de reintregire a salariilor bugetarilor, dar nu numai.
Totusi, trebuie sa recunoastem ca Romania este inca in urma altor state UE vecine. Croatia cu 7 procente, (61%), Ungaria cu 9 procente(63%) iar Polonia 12 procente. In conditiile in care salariul minim in Romania a cunoscut o crestere semnificativa in 2014, pecum si ca urmare a indexarii pensiilor, a unor indemnizatii si ajutoare sociale, a introducerii indemnizatiilor medicilor rezidenti, precum si a cresterii salariilor tinerelor cadre didactice ne putem astepta, pe fondul unei inflatii scazute ca acestui indicator al puterii de cumparare sa cunosca o evolutie pozitiva si in acest an. An de an, datele obiective ne demonstreaza ca romanii o duc mai bine sub guvernarea PSD. Cresterea puterii de cumparare va avea mai multe efecte benefice intrucat romanii au posibilitatea sa cumpere mai multe marfuri si servicii cu veniturile pe care le obtin iar un consum mai mare este, la randul sau, un factor de crestere economica si a locurilor de munca.
In concluzie, putem aprecia politica economica si sociala a Guvernului Ponta ca fiind una benefica atat pentru viata oamenilor - cresterea puterii de cumparare cat si pentru bunul mers al economiei, mentinerea echilibrelor macroeconomice, stimularea consumului, mentinerea locurilor de munca, crearea unora noi si sporirea oportunitatilor de afaceri.