Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata "A trecut vremea... caror presedinti?!? ", pe care o puteti citi in continuare.
Iata, pentru inceput, doua propozitii: ,,Nu mai este vremea presedintelui jucator’’ si ,,Este vremea unui alt gen de presedinte’’. Cu ambele sunt de acord. De fapt, toata stanga, la care se raliaza, de ceva timp, si o parte sanatoasa din dreapta romaneasca, este de acord ca vremea presedintelui jucator a trecut. Si, fara a intoarce cutitul in mondiala rana prezidentiala, daca este, conjunctural, si jucator de niscaiva dansuri tiganesti, cu atat mai mult. Si cu a doua propozitie - ,,Este vremea unui alt gen de presedinte’’ - sunt, mai nou, toti de acord, dar, stimati colegi, sa nu uitam cat a durat ,,vremea’’ la care s-a referit distinsul autor al celor doua propozitii: zece ani! Un deceniu cu presedintele jucator Traian Basescu. Ehee... daca cele doua propozitii ar fi fost mai intai rostite si apoi intelese pe la mijlocul intervalului, ce bine-ar fi fost! Sau daca ar fi fost mai intai intelese si apoi rostite chiar la inceputul perioadei...
Sa nu ne mai gandim la asta: place (multora), nu place (catorva), cei zece ani de joc si trait bine se apropie, vertiginos, de final. Si, cum dupa lupta, multi viteji se arata, cumva ne explicam foarte repede si usor tonul aparent revelatoriu al celor doua scurte enunturi de la care am plecat.
Dar sa nu va mai tin degeaba in tensiune; probabil stiti, stimati colegi, ca autorul celor doua scurte citate este distinsul Cristian Diaconescu, fata de care multi colegi din aceasta sala si nu numai au avut o parere foarte buna. Inclusiv subsemnata. Faptul ca domnia sa este nominalizat de catre Partidul Miscarea Populara drept candidat la apropiatele alegeri prezidentiale explica, in buna parte, ,,misterul’’ care invaluie cele doua propozitii de la care am plecat. Faptul ca tot domnia sa, un diplomat recunoscut, un fost ministru de Externe in mai multe cabinete, vorbeste despre profilul ideal al viitorului presedinte al tarii nu poate fi decat de bun augur, cu atat mai mult cu cat si exemplifica. Pe de alta parte, faptul ca tot domnia sa spune aceste lucruri de bun simt dupa ce a petrecut un timp rezonabil de lung in functia de consilier prezidential al ,,Jucatorului’’, dati-mi voie sa afirm ca nu mai este deloc in regula. Cu toata simpatia, domnule Cristian Diaconescu, vorbind despre viitorul presedinte cu gandul la cei din trecut, care, dupa cum ati subliniat, au fost nevoiti ,,(...) sa lupte cu clisee si cu inertii interne care veneau de dinainte de ‘89’’, nu ati incercat decat sa va faceti autoportretul. Nimic rau in asta, daca privim doar candidatul, dar viitorul presedinte al tarii ar trebui sa fie atent nu atat la pericolele mai mult sau mai putin teoterice care il pot paste, ci la greselile - unele imense - pe care predecesorii lui le-au facut si sa invete din acestea.
In rest, sunt intrutotul de acord cu dumneavoastra: nu mai avem nevoie de un presedinte care sa fie simpatic, ci de unul eficient. In semn de pretuire, inchei tot cum am inceput, cu un citat din dumneavoastra: ,,Schizoidismul nostru ca electori, ca societate, in a-l vota pe unul care ni se pare simpatic, ca pe urma sa-i cerem sa fie eficient, s-ar putea ca astazi sa fie contraproductiv’’.
Aveti perfecta dreptate, domnule Diaconescu, in aceasta analiza. Domnul presedinte Traian Basescu le-a fost foarte simpatic romanilor, in 2004. De aceea cred ca, daca sunteti cu adevarat sincer in ce spuneti, in 2014, veti vota cu opusul lui, cel mai probabil cu Victor Ponta.