Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Romania 10 ani de parteneriat NATO", pe care o puteti citi in continuare.

Incep prin a adresa un pios omagiu plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, cazut la datorie duminica dimineata in timpul unei misiuni de patrulare in Afganistan. De asemenea le doresc insanatosire grabnica sublocotenentului Ionut Alin Marinescu, plutonierului-major Florin Ionel Murarescu si caporalilor clasa a III-a Marius Cristian Canuci, Marius Bogdan Radu si Eugen Valentin Patru raniti in tragicul eveniment.
In anul 2002 la Praga, Romania a fost invitata de catre George Bush presedintele Statelor Unite al Americii sa devina membru NATO. Doi ani mai tarziu, acum zece ani, acelasi presedinte american a marcat printr-o ceremonie, la Casa Alba, intrarea in Alianta Nord-Atlantica a Romaniei, alaturi de alte sase noi state est-europene.
Prin prisma consacrarii apartenentei la sistemul de valori euro-atlantice, cat si prin asigurarea celor mai puternice garantii de securitate din istoria contemporana a Romaniei, aderarea la NATO a reprezentat un moment istoric pentru Romania, benefic cetatenilor romani cat si dezvoltarii democratice a societatii romanesti.
In cei 10 ani de NATO, Romania a participat cu 40.000 de militari la misiuni in Afganistan, Kosovo, Irak sau Bosnia. Operatiunile terestre KFOR, ‘Enduring Freedom‘, ISAF, misiunile de patrulare aeriana NATO tip "Politie Aeriana", precum si operatiunile maritime Black Sea For au constituit proba de foc in ceea ce priveste inter-operabilitatea cu trupele NATO, iar Romania a primit intotdeauna laude pentru calitatea militarilor sai.
Militarii romani se afla si acum pe frontul de operatiuni din Afganistan. Din pacate armata romana a platit, prin inregistrarea unor pierderi de vieti omenesti si raniri, un greu tribut eforturilor de mentinere a pacii intr-o lume tot mai agitata.
Trebuie sa mentionez si organizarea summit-ului Aliantei Nord-Atlantice la Bucuresti in 2008, deoarece a fost unul dintre cele mai importante evenimente la care am luat parte ca membri NATO. Summit-ul a reunit aproape 3.000 de oficiali din 49 de tari membre NATO si semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.
Sa nu uitam ca Romania a intrat in NATO cu autospeciale ARO si avioane MIG-21. Astazi avem tehnica de lupta capabila sa faca fata amenintarilor asimetrice specifice teatrelor de operatii in care am dislocat efective.
Achizitionarea avioanelor multirol F16 in vederea inlocuirii batranelor MiG 21 este alaturi de continuarea lucrarilor la baza rachetelor interceptoare din cadrul scutului antiracheta de la Deveselu pasul urmator in modernizarea armatei romane. Sa nu uitam ca de mai multi ani, militarii americani si ai altor țari NATO se antreneaza la poligoanele puse la dispozitie de Romania.
Stimati colegi senatori, am fost si sunt un admirator si sustinator al institutiei Armatei si al celor ce servesc sub culorile tricolorului romanesc, de aceea cred ca solutia cea mai buna pentru viitorul Armatei si pentru Romania ca partener NATO este pastrarea consensului de actiune intre factorii politici si cei militari.
De asemenea, consider ca Romania trebuie sa asume rolul in conceperea si implementarea politicilor de securitate comuna si cooperare zonala, utilizand toate instrumentele institutionale, si parteneriatele sale traditionale, precum si a rolului de mediator in spatiul european.