Q Magazine: Partidele isi pregatesc candidatii pentru europarlamentare. Lista posibililor candidati

Partidele lucreaza in aceasta perioada la listele de candidati pentru europarlamentare, care vor avea loc in 25 mai, actualii eurodeputati vizand noi mandate, insa in competitie ar urma sa intre si nume noi, fiind vehiculate posibile candidaturi ale lui Geoana sau Baconschi, dar si Mircea Diaconu.
Desi parteneri in USL, PSD si PNL vor merge pe liste separate. Dintre partidele din Romania reprezentate si in prezent in Parlamentul European, PDL va avea de asemenea propria lista, ca si UDMR. In plus, in competitie vor intra si Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu, dar si Partidul Miscarea Populara, a carui inscriere in Registrul partidelor urmeaza sa se finalizeze. Cel mai probabil, PC si UNPR vor merge pe lista PSD. Pentru cele 32 de mandate de cinci ani ce vor reveni Romaniei (fata de 33 in prezent) se va bate si PPDD, in frunte cu Dan Diaconescu. Vor intra in competitie si candidati independenti, precum Remus Cernea.
In actuala legislatura europeana, PSD, in alianta cu PC, a avut 12 mandate, in prezent (dupa excluderea lui Adrian Severin) avand 11 eurodeputati:
• Catalin Ivan (seful delegatiei PSD)
• Ioan Mircea Pascu
• Victor Bostinaru
• Minodora Cliveti
• Corina Cretu
• Viorica Dancila
• Ioan Enciu
• Daciana Sarbu
• Claudiu Ciprian Tanasescu
• Adriana Ticau
• Sabin Cutas.
PSD mizeaza la alegerile europene din mai pe 2-3 locuri eligibile in plus fata de cele 11 pe care le are in prezent.
PSD si PNL vor merge pe liste separate, insa vor avea un program comun, care sa impartaseasca aceleasi obiective europene ale Romaniei, potrivit declaratiilor liderilor celor doua formatiuni.
Social-democratii au stabilit deja ca vor merge la europarlamentare impreuna cu UNPR, care va avea, cel mai probabil, un loc pe lista. PSD a invitat si PC pentru a merge pe liste comune la europarlamentare, insa conservatorii nu au luat inca o decizie. Oricum, aliantele pe care PSD le va face la europarlamentare si numarul de locuri care vor reveni partenerilor de alianta vor fi decise si validate la reuniunea Comitetului Executiv National, care urmeaza a fi convocat pe 31 ianuarie.
Seful campaniei electorale a PSD pentru PE, Liviu Dragnea, a inceput deja seria de intrevederi cu reprezentantii organizatiilor judetene ale PSD in perspectiva europarlamentarelor. El a precizat ca PSD va avea in mod sigur mai multi europarlamentari decat are acum.
Potrivit declaratiilor de pana in acest moment, niciun europarlamentar PSD nu si-a manifestat intentia de a nu mai candida.
La alegerile europarlamentare din mai, lista candidatilor PSD ar putea fi deschisa de fostul presedinte al partidului, Mircea Geoana, care, potrivit unor surse, ar avea in vedere inclusiv o candidatura la PE.
Europarlamentarul Adrian Severin, ales in 2009 din partea PSD si care a fost chiar seful delegatiei social-democratilor romani, avand experienta diplomatica, nu mai este sustinut pentru un nou mandat. El a fost obligat sa se retraga nu doar din PSD, dar si din grupul S&D din PE, cerandu-i-se chiar demisia din legislativul european, in urma scandalului in care a fost acuzat de luare de mita si trafic de influenta, el fiind trimis in judecata de DNA in septembrie 2013.
PNL - 8 mandate la europarlamentare
La randul lor, liberalii isi propun sa obtina 8 mandate la europarlamentare, fata de cele 5 detinute in prezent.
Actualii europarlamentari ai PNL isi vor mentine pozitiile eligibile pe lista pentru alegeri, conform anuntului facut de presedintele partidului, Crin Antonescu :
• Norica Nicolai (seful delegatiei PNL)
• Adina Valean
• Renate Weber
• Eduard Hellvig
• Ovidiu Silaghi
In principiu, PNL are ca obiectiv un scor de 25% in alegeri, respectiv circa 1,5 milioane de voturi, situatie in care liberalii si-ar putea revendica cu 3 deputati europeni in plus fata de numarul celor aflati pe mandat in prezent. Conform unei estimari interne a PNL, filialele judetene din Iasi, Prahova, Constanta si Timis isi propun sa obtina cu aceasta ocazie cel mai mare numar de voturi dintre organizatiile partidului. De altfel, subiectul pregatirilor pentru europarlamentare urmeaza sa fie discutat cu ocazia Delegatiei Permanente a PNL de la inceputul lunii februarie, cand liberalii isi vor definitiva obiectivele si strategia de campanie in baza unei situatii pe care va trebui sa o prezinte coordonatul desemnat al campaniei pentru europarlamentare, Marian Petrache.
Cu aceasta ocazie, conducerea PNL va avea o prima discutie si asupra listei de candidati pentru Parlamentul European, respectiv asupra celor trei locuri considerate eligibile ce urmeaza sa fie completate.
Potrivit unor surse din PNL, intre cei cu sanse pentru a ocupa o pozitie eligibila se afla vicepresedintele PNL Mircea Diaconu. Contactat de MEDIAFAX, acesta precizat ca nu poate confirma daca se va afla in cursa europarlamentara.
"M-am odihnit destul", a replicat Diaconu ulterior, intrebat daca ia in calcul o astfel de varianta. In noiembrie 2012, Diaconu a fost trimis in judecata pentru conflict de interese. Plenul Senatului a respins revocarea mandatului lui Diaconu, insa in urma unei hotarari a CC, la sesizarea CSM, privind decizia Senatului, liberalul a demisionat din Parlament.
De asemenea, presedintele CSL din PNL, Claudia Benchescu, s-ar mai afla in discutii pentru a deveni candidat la europarlamentare, ea beneficiind de sprijinul organizatiei de tineret a PNL. Totodata, este de asteptat ca din partea PNL Iasi sa existe o propunere pentru o pozitie eligibila pe lista pentru europarlamentare, fie liderul filialei Relu Fenechiu, fie Varujan Vosganian sau Tudor Chiuariu. Printre numele vehiculate pentru aceste trei pozitii a fost cel al fostului premier Calin Popescu Tariceanu, insa acesta nu ar dori sa candideze.
Cine e pe lista PDL-ului
PDL are in actualul legislativ european 11 mandate :
• Theodor Stolojan (seful delegatiei PDL)
• Petru Luhan
• Traian Ungureanu
• Oana Antonescu
• Marian Jean Marinescu
• Iosif Matula, Oana Antonescu
• Rares Niculescu
• Sebastian Bodu
• Cristian Preda
• Monica Macovei
• Elena Basescu
Democrat-liberalii spera ca la alegerile din mai sa obtina 8-9 locuri in PE.
Pe lista PDL pentru reinnoirea mandatului de europarlamentar se vor afla Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu. Este posibil ca, pe aceasta lista, sa se afle si Rares Niculescu si Oana Antonescu.
Totodata, prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu, vicepresedinte PPE, si-a exprimat intentia de a candida la Parlamentul European in acest an.
In ceea ce o priveste pe Elena Basescu, fiica cea mica a sefului statului, pana acum aceasta nu si-a exprimat public intentia de a candida pentru un nou mandat. Oricum, ea nu mai este sustinuta de PDL. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a fost intrebat in conferinte de presa daca Elena Basescu va candida va listele partidului la europarlamentare, el aratand ca nu exista o cerere in acest sens din partea acesteia.
De altfel, Elena Basescu nu a candidat nici in 2009 pe lista PDL, ea obtinand atunci mandatul ca independent, sustinuta insa de democrat-liberali.
Conform unor surse politice, fiica presedintelui Traian Basescu doreste sa-si reinnoiasca mandatul in legislativul european, de aceasta data urmand sa fie sustinuta cel mai probabil de PMP.
La randul sau, europarlamentarul Cristian Preda s-ar putea regasi intre candidatii pentru un nou mandat in PE. El a fost suspendat insa, in iulie 2013, din PDL, in urma criticilor repetate pe care le-a adus conducerii partidului, iar in octombrie - preluand modelul lui Traian Basescu - a spus "adio" PDL, intr-o conferinta de presa comuna cu liderii FC si PMP, Mihai Razvan Ungureanu si Eugen Tomac.
FC si PMP, pe liste comune?
In mod cert, FC si PMP vor avea candidati la euroalegeri, discutandu-se inca daca pe liste comune sau separate. Asa cum a anuntat presedintele PMP, Eugen Tomac, un nume sigur de candidat este al fostului ministru de Externe Teodor Baconschi.
De asemenea, in cursul anului trecut, liderul FC Mihai Razvan Ungureanu a spus ca ar putea deschide chiar el lista partidului la euroalegeri, urmand apoi a se retrage din PE.
UDMR are in prezent trei europarlamentari:
• Laszlo Tokes
• Csaba Sogor
• Iuliu Winkler.
Uniunea nu si-a anuntat deocamdata candidatii, insa probabil ii va sustine pe Csaba Sogor si Iuliu Winkler.
Cert este ca fostul episcop Laszlo Tokes nu mai este sustinut de UDMR. Tokes este decis insa sa candideze pentru un nou mandat, fie din partea unei formatiuni din Romania, fie ca independent, fie sustinut de Fidesz din Ungaria.
Pentru europarlamentare s-au mai anuntat deja candidaturi precum cele ale lui Dan Diaconescu sau Remus Cernea, iar numarul acestora va creste odata cu apropierea termenului de depunere a dosarelor de candidatura, cu 60 de zile inainte de data scrutinului.