DeCeNews : Nastase, acuzatii grave aduse USL: Nu doar Basescu e de vina

Fostul lider al PSD, Adrian Nastase, reproseaza Uniunii Social Liberale ca are o parte din vina, alaturi de presedintele Traian Basescu, la situatia sa din prezent. Fostul premier spune ca USL a facut rau prin pasivitatea sa, "consolidand mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf".
Adrian Nastase a fost condamnat, luni, de catre completul de 5 judecatori al ICCJ, la 4 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si santaj.
"In orice caz, de data asta nu voi mai putea spune ca este exclusiv vina lui Basescu. Raul poate fi facut nu doar prin actiune ci si prin inactiune. Faptul ca actuala coalitie a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf, aplicand, in continuare, reguli aberante, este o mare neimplinire.
In loc sa se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constitutiei, actuala coalitie se ocupa, nejustificat de mult, in opinia mea, de conflictele locale din teritoriu", a scris Adrian Nastase pe blog.
Postarea lui Nastase vine sa dea greutate acuzatiilor pe care o parte din electoratul USL le aduce aliantei de guvernare. Uniunii i se reproseaza ca nu a inlaturat "sistemul Basescu", asa cum s-a angajat si cum se reangajeaza periodic. Tinta predilecta a nemultumirilor, mai a celor venite din partea liberalilor, este pactul de coabitare semnat de premierul Ponta si de presedintele Basescu.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca Adrian Nastase este "un detinut politic", comparandu-l cu fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, inchisa in 2011 pentru abuz de putere.