Moshemordechai.ro: Socotelile domnului Antonescu

Cred ca gresesc cei care vad in iesirile din ultima vreme ale lui Crin Antonescu noi rabufniri de tafna sau lovituri de streche. Nu spun ca domnul Antonescu ar fi un monument de echilibru, capabil sa-si struneasca pasaricile cand se lovesc de peretii coliviei ( criza din seara anuntarii rezultatelor primului tur de scrutin al prezidentialelor din 2009 nu se uita usor), dar cred ca de data asta monologurile rastite ale domnului Antonescu sunt ceva mai mult decat deja atat de familiarele ratoieli cu care domnia sa ne razgaie atunci cand nu e la odihna. Sunt mai degraba tentat sa cred ca declaratiile recente ale domnului Antonescu ascund mai degraba un prudent calcul politic si sunt intr-o prea mica masura improvizatii la nervi, cum au fost multe dintre cele de pana acum. Am sa explic mai jos de ce calcul si de ce prudent.
USL, de fapt cam intreaga scena politica seamna foarte bine cu un vapor care se bataie in toate partile. Nu e clar daca e vreo furtuna, daca dracovenia ia apa, daca cineva pur si simplu bataie sandramaua ca sa se amuze, dar toata lumea se repede cand intr-o parte, cand in cealalta, incercand sa isi mentina cat mai bine echilibrul, dar in acelasi timp sa fie cat mai aproape de barca de salvare la momentul cand totul se duce dracului. In conditiile astea, fireste ca vedem tot felul de repozitionari, afilieri, dezafilieri, intr-un haos general din care doar cu mare staruinta mai poti pricepe ceva. Toata balanganeala asta e legata de un singur lucru: viitorul presedinte al Romaniei. Acum un an acesta parea un subiect rezolvat: Crin Antonescu, unic candidat al USL, aproape cert viitor presedinte. Un an mai tarziu, nu mai e deloc cert, iar vitorul e cu totul in ceata.
Desi formal USL continua sa existe si tot formal USL inca nu si-a schimbat intentia de a avea un unic candidat la prezidentiale, in persoana lui Crin Antonescu, pentru liderul liberal a devenit tot mai limpede ca o viitoare sustinere din partea PSD e tot mai putin probabila sau cel putin discutabila. Protocolul USL e un moft, prin PSD se vorbeste cu glas tot mai ridicat despre nevoia unui candidat propriu, Victor Ponta se misca tot mai mult ca unul care a iesit la incalzire pentru prezidentiale, asa ca pentru Antonescu singura "garantie" privind o viitoare sustinere a sa de catre ceea ce inca se numeste USL o reprezinta declaratiile lui Ponta. Antonescu realizeaza ca, in situatia in care in cele din urma Ponta isi va anunta candidatura, principalul sau contracandidat, cel impotriva caruia va duce mare batalie e tocmai problematicul aliat de azi. Cu alte cuvinte, Antonescu s-ar putea trezi ca pe campul de lupta grosul ostirii, pe care conta, se intoarce impotriva sa. Jocul alaturi de PSD e deci extrem de riscant, asa ca, prudent, Antonescu incepe sa isi calculeze un eventual plan B sau chiar C.
Crin Antonescu nu isi permite sa rupa USL, nici sa fie cauza rupturii, desi, asa cum spuneam mai sus, are tot mai mari indoieli in privinta viitoarei sustineri dinspre PSD. Tocmai aici e problema: are multe indoieli si niciun fel de certitudini, asa ca nu se grabeste sa rupa USL cat inca exista o sansa ca PSD sa il sustina. In acelasi timp nu vrea sa fie prins pe picior gresit, asa ca, in aceasta scenariu calculele se fac pentru turul 2, in care trebuie sa adune masa critica, voturile cu care sa invinga masinaria de vot pesedista. Iar in acest scenariu nu are decat o alternativa: iluzia "dreptei unite" vanturate de catre Basescu. Pentru a putea conta pe un astfel de sprijin, in caz de nevoie, Antonescu are nevoie ca din timp sa se distanteze de actualii aliati, facandu-se cel putin suportabil moftangiilor dreptei unite. Cum spuneam, o candidatura pesedista la presedintie l-ar lasa pe Antonescu fara alternativa, de aici si calculul sau. Calcul gresit, de altfel.
"Dreapta unita" e o prostie inventata de Basescu si cativa ridicoli din jurul sau. E o prostie pentru ca inainte de a vorbi despre o dreapta unita ar trebui sa putem vorbim pur si simplu despre o dreapta in Romania, iar asta e doar un banc. Daca vreti sa vedeti cum arata dreapta romaneasca, in cea mai exacta descriere a sa, priviti spre PNTCD ( cu sau fara caraghiosul de Pavelescu) si veti avea reprezentarea perfecta! Aia e dreapta romaneasca, pentru ca e cazul sa privim o data lucrurile asa cum sunt: in Romania dreapta e o panarama (e singurul cuvant potrivit!). Exista cateva procente din electorat care ar putea reprezenta oameni cu reale optiuni de dreapta. Doar catea procente, nu mai mult. Pentru ca restul sunt orice, dar nu oameni de dreapta. Basisti, oportunisti si anti-pesedisti - asta e masa care adunata ar trebui sa tina loc de dreapta in Romania. N-are sens sa mai umblam pe la captuseala teoriei ca sa descoperim ce inteleg despre dreapta alde MRU, Baconschi, Basescu sau toata adunatura de vesnici atarnatori la stat, care se revendica a fi impartasiti doctrinar la cele de dreapta, intru slava osanzei si suptului de la tata statului. Asta tine loc de dreapta, asta e masa din care spera domnul Antonescu sa scoata voturile intr-un eventual tur doi in care s-ar opune unui candidat PSD.
Calculul, spuneam, e gresit. Pentru ca domnul Antonescu poate conta doar pe acele 3-4 procente de oameni de dreapta, plus ceva votanti liberali ( care nu au neaparat idiosincrazii doctrinare). Basistii il urasc si e greu sa le devina simpatic, daca nu imposibil. Votul anti-pesedistilor il poate obtine si asa ar ajunge undeva pe la 30%. Si atat. Pentru ca PSD va continua sa aiba majoritatea in Parlament, si cheia de la casa cu bani a statului, asa ca oportunistii vor fugi spre candidatul PSD, logic. Foarte probabil la fel vor face si basistii pentru care problema dosarelor si a accesului la tata vacii e mai acuta decat problema bentitei doctrinare. In cel mai fericit caz, astia se vor declara rapusi de scarba si nu vor iesi la vot. Asa ca repozitionarile de acum, socotelile lui Antonescu si mai ales stupida naivitate de a-si imagina posibile intelegeri cu Basescu reprezinta mari erori de calcul. Accesul la B1 e tot ce ii poate oferi cu adevarat Basescu. Iar Antonescu are mare nevoie de media.
Asta nu inseamna ca nu exista solutii, pentru domnul Antonescu, in situatia in care ar pierde sustinerea PSD. Dar solutiile alea sa faca bine sa i le povesteasca dibacii sai consilieri, ca pe mine nu ma plateste pentru asta. Azi spun doar ca inteleg gesturile sale, dar ca reprezinta mari greseli de calcul, de la alegerea momentului, pana la punerea in fraza. Si e posibil ca tocmai iesirile sale sa aiba exact rezultatul pe care vrea sa-l evite: aparitia unui candidat al PSD.
Mai e de adaugat un singur lucru: Antonescu repeta greselile lui Geoana, care de asemena subordonase un intreg partid, ostilizandu-si-l, nevoii sale de a deveni presedinte. Crin e gata sa isi scoata si el colegii de la zacusca guvernarii, in conditiile in care si asa are probleme majore in partid. PNL a devenit o scula care are unicul scop de a-i hrani ambitiile, iar asta e o alta greseala care il va costa.
De fapt, de cinci ani, Antonescu este, fara intrerupere, candidat si atat. Iar asta a devenit plictisitor, apoi obositor, iar acum de-a dreptul enervant. Pentru ca e candidat si atat. Domnul Antonescu devenise simpatic, votabil, ni-l doream presedinte pe cand era un tip cu aparenta onestitatii, care vorbea omeneste. Apoi a devenit candidat profesionist si s-a apucat de calcat in strachini. E foarte posibil sa asistam, daca nu-l trezeste urgent cineva, la intrarea in ultimul an al carierei sale politice. Pentru ca dupa un esecla prezidentiale, va garantez, liberalii vor cere primii inlocuirea sa de la Senat.
P.S. Cred ca, mai ales printre prietenii liberali, multi vor fi scosi din sarite de textul de mai sus. Asa cum multi am scos din sarite, de-a lungul timpului, asta e, recidivez. Vorbim peste un an si vedem cine a gresit. Eu sau super-consilierii domnului din titlu.