Senatorul Coca Laurentiu Florian a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Anul economic 2013", pe care o puteti citi in continuare.

In 2013 Romania este fruntasa Europei la cresterea economiei. De cateva zile de cand Eurostat a publicat date despre cresterea economica a tarii noastre, analistii, politicienii si ziaristii au intors pe toate partile aceste rezultate. Obisnuiti cu vesti proaste, de criza si austeritate, cu recentele critici si preziceri sumbre, mai ca nu le vine sa creada ca am atins in trimestrul 3 din acest an o crestere de peste 4% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Este intr-adevar o crestere peste asteptari care a surprins pe toata lume dar, mai ales, a surprins neplacut pe adversarii Guvernului Ponta, caruia pana acum nu i-au dat nici o apreciere corecta sau sansa de reusita in buna guvernare si in dezvoltarea economico-sociala a tarii.
Datele sunt edificatoare si macar pentru un timp ar trebui sa inchida gura cartitelor rauvoitoare din structurile de putere ale statului. Industria si anul agricol bun au contribuit din plin la crest¬erea economica de 4,1%; aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de cand a inceput criza mondiala, comparabila cu cea din trimestrul 3 al lui 2011. Fata de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost in T3 de 1,6%, aducand Ro¬mania pe pozitia de lider in topul european, cu cea mai puternica crestere economica.
Pe ansamblul primelor noua luni PIB-ul a urcat cu 2,7%, potrivit datelor anuntate de Institutul de Statistica. Conform unor estimari, pe tot anul s-ar putea atinge o crestere de 3%. In trimestrul al doilea economia a urcat cu doar 0,5% fata de precedentele trei luni si cu 1,8% la semestru. Contributia pozitiva a agriculturii la cresterea economica - in anii agricoli buni ca 2011 sau 2013 - se inregistreza in trimestrele trei si patru. La randul sau, industria si-a majorat contributia la formarea PIB spre 28%, prin intermediul exporturilor.
Mai devreme sau mai tarziu, putem sconta pe impactul pozitiv al acestei performantei economice asupra investitiilor straine si autohtone, publice si private, asupra bugetelor si a veniturilor cetatenilor romani.
Succesul acesta cade foarte bine pentru ca este de natura a da o mai mare incredere in atacarea marilor obiective de investitii si proiecte de dezvoltare care vor asigura un ritm ascendant si pe termen lung de crestere a avutiei nationale si a bunastarii oamenilor. Spun ca succesul cade bine pentru ca incepuse sa se instaleze un curent de retinere si chiar de rezistenta la initiativele guvernamentale de a actualiza proiecte pe care guvernele anterioare doar le-au amanat precum si la noile obiective de investitii.
In final sunt si eu de accord cu aceia care spun ca rezultatele economice dau masura exacta a bunei guvernari. Si putem concluziona ca Executivul condus de domnul Ponta incheie primul an de guvernare cu o performanta demna de toata lauda, iar prin noul buget pune bazele unor rezultate viitoare care vor crea alte stari neplacute si dificultati suplimentare competitorilor nostri politici.