Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului, intitulata "Consiliul de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei apara onoarea romanilor", pe care o puteti citi in continuare.

In contextul intalnirii Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" din 20 noiembrie, cand se va lua in discutie cererea de retragere a Ordinului National "Steaua Romaniei" domnului Laszlo Tokes, ma simt obligat sa subliniez, din nou, cateva aspecte esentiale legate de acest subiect.
Domul Laszlo Tokes nu se dezminte: isi continua cu nonsalanta periplul pozitiilor sale anti-romanesti si extremiste, care aduc atingere caracterului national si unitar al statului roman, in acelasi timp jignind grav sentimentele si valorile romanilor. Isi duce mai departe proiectul separatist si exclusivist, construit pe criterii etnice, de a crea o zona enclavizata in inima Romaniei, asa numitul "tinut secuiesc". Recentele pozitii exprimate de Tokes la mitingul secuilor din Covasna si Hargita, in care, sub amenintarea escaladarii actiunilor de protest, isi aroga rolul de negociator cu statul roman pentru aparitia unui teritoriu etnic care sa se auto-guverneze, completeaza lista celor peste 100 de interventii publice profund anticonstitutionale si anti-romanesti.
Avem, astfel, o noua dovada ca demersul pe care l-am facut, alaturi de alti cavaleri, de a solicita retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" lui Laslo Tokes a fost corect si justificat si a generat o ampla dezbatere, drept premisa pentru decizia pe care trebuie sa o ia Consiliul de Onoare al acestui Ordin.
A trece cu vederea asemenea actiuni si comportamente derapante, extrem de grave, fara a le sanctiona, ar putea fi considerata o forma de complicitate. Iar eu, personal, nu pot si nu vreau sa tolerez si sa fiu complice la asemenea fapte.
Consiliul de Onoare, prin mandatul primit, are o mare responsabilitate pentru fiecare cavaler al Ordinului, dar si pentru fiecare roman in parte. Are responsabilitatea de a actiona in consens cu valorile Ordinului, de a pune mai presus de orice interesul statului national roman, unitar si indivizibil si de a apara un cod de conduita si de onoare respectat de toti romanii care isi iubesc patria si neamul.
Sunt increzator in decizia Consiliului de Onoare, care trebuie sa dea un semnal ca integritatea nationala, interesul national, limba romana si demnitatea romanilor nu se negociaza.