DeCeNews : Opt atacuri devastatoare ale lui Antonescu asupra lui Ponta, intr-un singur interviu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat o adevarata canonada impotriva partenerului sau de coalitie, Victor Ponta, in interviul acordat in emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea Tv. Este prima iesire publica a liberalului dupa vizita in Polonia si una dintre rarele din ultima perioada. Antonescu l-a taxat pe Ponta pentru majoritatea disfunctionalitatile din USL, pentru "cuplul" cu Traian Basescu, pentru atacurile presei apropiate lui si chiar pentru iesirile socrului presedintelui PSD. Cu toate astea, Crin Antonescu a reiterat, ferm, ca Uniunea Social Liberala nu se rupe.
1. Antonescu nu i-a iertat niciodata lui Victor Ponta pactul de coabitare cu Traian Basescu. Chiar daca a fost prezent la semnarea lui, l-a vazut intotdeauna ca pe o tradare a electoratului USL. Liberalul a vorbit acum mai dur ca niciodata despre acest acord interinstitutional, invinovatindu-l pe Ponta pentru ca i-a permis lui Traian Basescu sa slabeasca guvernul, sa "decapiteze" si sa "destrame" tara. Peste toate, liberalul si-a acuzat partenerul de alianta ca a incalcat Constitutia cand a parafat acest act.
2. Atacul la Mircea Geoana, dar in special cel al lui Ilie Sarbu, i-au fost reclamate intr-o oarecare masura si premierului. "Nu a venit niciodata socrul meu la televizor sa spuna ca ar vrea ca eu sa fiu prim-ministru, nu Victor Ponta", a declarat Antonescu. Liberalul este iritat de oamenii cu care s-a inconjurat Ponta si care par sa indemne electoratul PSD, indirect, sa nu voteze cu Antonescu la prezidentiale.
3. Despre fosta guvernare a mentorului premierului Victor Ponta, cea a lui Adrian Nastase, Crin Antonescu a vorbit in termeni de "regim". Despre Ponta s-a spus ca lucreaza dupa modelul Nastase si ca a imprumutat, ba chiar a invatat, mutari politice de la Traian Basescu. Aceste lucruri tinde sa le creada si Crin Antonescu, care il avertizeaza pe presedintele PSD "sa nu faca aceleasi greseli".
4. USL nu a mai functionat in domeniul Justitiei dupa parlamentare, a fost una dintre concluziile lui Antonescu. Desi nu a spus-o cu subiect si predicat, liberalul ii imputa acest blocaj tot premierului, cel care a numit-o pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA; cel care nu conlucreaza cu un ministru pasiv al Justitiei, pentru a lua masuri impotriva "sectelor" de genul CSM.
5. Crin Antonescu a desfiintat Curtea Constitutionala pentru "falsificarea" rezultatului referendumului din 2012, institutie care "i-a facut un cadou" lui Victor Ponta prin declararea neconstitutionalitatii dispozitiilor art. III alin. (2) si (3) din OUG a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Liberalul a sugerat, lasand o concluzie la aprecierea fiecaruia, ca institutii considerate "basiste" functioneaza in interesul coabitantului Victor Ponta.
6. Antonescu a pretins ca Ponta nu-si respecta principiile si nici votantii, atunci cand evita organizarea unor alegeri partiale pentru colegiile vacantate. Dupa cum a spus liberalul, chestiunea este una "de principiu".
7. Multe dintre intepaturile lui Crin Antonescu din interviul cu Rares Bogdan au fost in plan simbolic, adresate prietenului Ponta. In acest sens, declaratia cu cea mai mare incarcatura a fost aceea potrivit careia Antonescu este, uneori, "mai greu dezamagit" de Ponta.
8. Vizita lui Victor Ponta in SUA reprezinta un succes, a recunoscut Crin Antonescu, dar perioada care a urmat acesteia ne pune intr-o "situatie jenanta". Presedintele PNL a remarcat "giumbuslucuri propagandistice" si din partea lui Ponta si din cea a lui Basescu, desi in ceea ce-l priveste pe premier acestea au fost puse pe seama presei apropiate lui. "Combinatia cu telefonul, comentariile si giumbuslucurile propagandistice si de o parte si de alta, nu ale lui Victor Ponta, ci ale unei parti din presa, care vrea sa arate ca e mai mult decat era, o parte care voia sa arate ca nu e deloc, ne pun intr-o situatie jenanta", a declarat Antonescu.