Gandul: De astazi, PSD poate face, matematic, majoritate fara PNL

Trecerea senatorului Stefan Stoica, ales intr-un colegiu din Ialomita, de la PP-DD la PSD, oficializata luni, pune partidul lui Victor Ponta intr-o pozitie de superioritate in Senat, fata de PNL, grupul social-democratilor avand astfel la indemana o majoritate alternativa, fara liberali.
Transferul politic al lui Stoica, in urma demisiei din PP-DD anuntate de acesta de la tribuna Senatului, face ca in noua configuratie din Camera Superioara PSD sa aiba 70 de voturi - 64 ale senatorilor PSD si 6 ale unor alesi afiliati grupului - si sa poata atinge, impreuna cu PC (9 voturi) si UDMR (8 voturi), majoritatea - 87 de voturi - pentru sustinerea unor proiecte ale Guvernului, chiar si in cazul in care liberalii ar intentiona sa le blocheze.Singura variabila ar ramane vacantarea functiei lui Antonie Solomon, o hotarare in acest sens fiind deja inclusa pe ordinea de zi a Senatului dupa arestarea acestuia. Din pozitia de presedinte al Senatului, Crin Antonescu pastreaza insa, chiar si in aceste conditii, avantajul ca poate conduce sedintele si amana fara termen, pe ordinea de zi, proiectele de legi care nu au sustinerea liberalilor.
La Camera Deputatilor, social-democratii sunt si mai aproape de a-i scoate pe liberali complet din joc. PSD, PC si minoritatile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului, diferenta de trei fiind usor de negociat, punctual, cu grupul UDMR sau cu deputatii neafiliati.
Oficial, UDMR nu s-a raliat puterii, insa Victor Ponta a numit doi secretari de stat din randurile formatiunii lui Kelemen Hunor si a sustinut permanent ca PSD pastreaza usa deschisa pentru reprezentantii maghiarilor, in ciuda reticentei PNL.
Cum s-au mobilizat PSD-istii pentru o majoritate cu sau fara PNL
Chiar daca PSD poate tine astfel in sah PNL, schimband, la nevoie, majoritatea in Senat, cu acordul UDMR, nu se pune deocamdata problema marginalizarii liberalilor, sustin social-democratii, "Nu discutam inca de asa ceva. Nu exista deocamdata o actiune de formare a unei noi majoritati, nu putem inca discuta de o majoritate fara PNL. Ar trebui sa vina si PC si UDMR. Un avantaj (prin ralierea lui Stoica la PSD, n.red.) poate fi daca vorbim despre votul pe legile organice", spune viceliderul grupului PSD, Viorel Arcas, contactat de gandul.
La randul sau, liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, considera ca majoritatea USL nu va fi perturbata de traseisti. "Eu consider ca USL inseamna PSD, PNL si PC si cred ca lucrul acesta nu s-a schimbat".
Nemultumirea ca PNL detinea practic controlul in Senat avand avantajul de a inclina votul final a iesit public in luna mai, in timpul primei crize majore din USL. La acel moment, liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, reclama, intr-un interviu tv, ca liberalii s-au aliat cu PDL, PP-DD si UDMR impotriva Guvernului pentru a vota un proiect de lege cu semnatura lui Sorin Rosca Stanescu si a lui Teodor Atanasiu. Era vorba despre o initiativa legislativa prin care masuratorile cadastrale ale terenurilor urmau sa se faca gratuit. PC a votat, consecvent, alaturi de PSD, impotriva proiectului.
Inclusiv Victor Ponta admitea ca episodul din Senat reprezinta o problema grava in functionarea USL. "E vorba de legi pe care le-a sustinut impotriva Guvernului, iar picatura care a umplut paharul a fost o declaratie prin care a spus ca este foarte mandru de votul de luni din Senat, in care pentru prima data s-a creat o alta majoritate: PNL, PDL, PPDD. Daca lucrurile stau asa, atunci colegii din PNL trebuie sa ne spuna si lucrurile sunt foarte serioase", sustinea premierul.
Intrebat de gandul daca, in aceasta noua configuratie, episoade precum acesta se mai pot repeta, in defavoarea liberalilor de aceasta data, Puiu Hasotti nu a exclus posibilitatea. "In politica totul este posibil. Eu cred insa ca atat cat USL va exista din punct de vedere politic, astfel de lucruri vor fi pure accidente care se pot repara in Camera Deputatilor", sustine liderul senatorilor liberali.
Migratia PP-DD-istilor mai ales catre PSD fusese ironizata, cu o seara inainte, de presedintele PNL, Crin Antonescu.
"Unii continua cu aceste amenintari, se aude pe surse ca domnul Hrebenciuc a mai vorbit cu doi pepededisti. Ii poate lua pe toti ca nu ma sperie. Noi am facut o alianta atat de mare sa facem lucruri serioase, astea sunt lucruri de bodega. Serios ai majoritate, ia sa vedem ce faci cu ea? Victor Ponta nu a gandit in felul acesta, pepededistii sunt ca muraturile la camara, sa fie acolo. O carpitura aritmetica de toata jena", a comentat presedintele Senatului intr-un interviu la B1.
In prezent, liberalii au 50 de senatori, iar Opozitia ramane practic cu 37 de voturi din 174 - 23 ale PDL si 14 ale PP-DD, un singur senator fiind neafiliat.
Liberalii nu mai fac jocurile nici la Camera Deputatilor: "Lucrurile se contureaza deja"
Dupa mai putin de un an de la alegeri, liberalii nu mai sunt intr-o pozitie de forta nici la Camera Deputatilor, unde PSD si PC, alaturi de grupul minoritatilor nationale care sustine Guvernul, sunt la distanta de numai 3 voturi de majoritatea fara PNL. Cauza - aceleasi transgeruri de la PP-DD mai ales catre PSD.
Astfel, PSD, PC si minoritatile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului. In aceste conditii, o negocere fie cu trei dintre cei 13 deputati neafiliati, fie cu grupul UDMR pe proiecte punctuale, poate asigura linistea Guvernului indiferent de optiunile liberalilor.
Aceleasi calcule le-au facut si parlamentarii PSD. "La Camera Deputatilor e mai simplu, lucrurile se contureaza deja, la Senat nu se pune acum problema", a sustinut viceliderul senatorilor PSD, Viorel Arcas.
Recent, liberalii, care au 100 de voturi din 407 la Camera Deputatilor, au anuntat ca se opun variantei de lege transmise de Guvern pentru exploatarea de la Rosia Montana, formuland numeroase critici si in privinta viitoarei legi a descentralizarii pentru care Guvernul doreste insa sa-si angajeze raspunderea.