Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Cabinetul Ponta a debirocratizat si vitalizat absorbtia fondurilor UE", pe care o puteti citi in continuare.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat saptamana trecuta prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document care stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

In acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere. Asa cum a punctat si Ministrul Teodorovici, in perioada 2014-2020 beneficiarii vor derula proiecte dupa o noua abordare de achizitii publice, mult mai simpla, mult mai aproape de ceea ce e normal sa se intample la nivel european.

Peste putin timp, chiar aici, in Parlament, premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici vor veni sa prezinte situatia absorbtiei fondurilor europene si tot ce a facut Guvernul Ponta pentru a vitaliza acest proces si strategia pentru urmatorii ani.

De altfel, noua paradigma aplicata de Guvernul USL in domeniul absorbtiei fondurilor europene a dat deja roade, care ne indreptatesc sa spunem ca viitorul Acord de Parteneriat va sta la baza unui grad de absorbtie majorat fata de precedentul exercitiu bugetar european.

In mai putin de un an si jumatate de functionare, Guvernul USL a reusit deblocarea a trei mari Programe Operationale Sectoriale, respectiv Transporturi, Mediu si Dezvoltarea Resurselor Umane.
Numai la POSDRU, in 2013 a fost solicitata Comisiei Europene pentru rambursare suma de aproximativ 430 de milioane de euro, cea ce a condus la cresterea ratei de absorbtie la aproximativ 24%.

Acest lucru a fost posibil nu doar gratie inlaturarii gravelor nereguli inregistrate in timpul guvernelor PDL, dar au fost implementate si o serie de masuri de ordin legislativ si procedural care sa vina in sprijinul beneficiarilor, pentru a elimina aparitia blocajelor in implementarea programelor.

Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a redus timpul de procesare a cererilor de rambursare depuse de beneficiarii programului de la 45 la 20 de zile prin ordonanta de urgenta 84/2013. De asemenea, au fost promovate lunar hotarari de Guvern prin care s-au alocat temporar sumele necesare onorarii cererilor de plata si rambursarii catre beneficiarii finali a cheltuielilor eligibile. In cadrul POSDRU, suma s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de lei.

De asemenea s-au reglementat situatiile in care beneficiarii fata de care statul intarzia sa plateasca banii pe programele operationale trebuiau sa plateasca la randul lor penalitati sau dobanzi catre stat. Tot in cursul acestui an a fost adoptata o masura foarte importanta care se refera la mecanismul decontarii cererilor de plata pentru toti beneficiarii, atat cei privati, cat si cei publici.

Toate guvernele care s-au succedat din 1 ianuarie 2007 si pana azi au declarat absorbtia fondurilor europene drept o prioritate strategica, insa guvernul USL este primul care transpune declaratiile in fapte si care ia masuri concrete si eficiente de crestere a absorbtiei.