telaviv.mae.ro: Comemorarea Holocaustului

Guvernul Romaniei a decis ca data de 9 octombrie este sa fie dedicata comemorarii, in plan national, a Zilei Holocaustului, moment care marcheaza inceputul deportarilor populatiei evreiesti in Transnistria in 1942 de catre autoritatile antonesciene. Prima Zi Nationala de Comemorare a Holocaustului a fost marcata in 2004.
Memorialului Victimelor Holocaustului din Romania a fost inaugurat la 8 octombrie 2010, cu ocazia comemorarii Zilei Holocaustului. Realizarea Memorialului a fost initiata in anul 2005, ca urmare a recomandarilor Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania, ca expresie a datoriei de a recunoaste si de a asuma crimele comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva comunitatii evreiesti si impotriva comunitatii rome.
In urma unui concurs international de creatie plastica, proiectul prezentat de sculptorul Peter Jacobi a fost desemnat drept castigator, fiind considerat drept reprezentarea cea mai complexa si completa a ceea ce a reprezentat Holocaustul in Romania. Ansamblul cuprinde o incinta memoriala, doua instalatii cu pietre de mormant desacralizate din cimitirele din Odessa si Bucuresti (strada Sevastopol) si 5 sculpturi amplasate in jurul incintei centrale: Coloana Memoriala, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David si Epitaf.
Memorialul Victimelor Holocaustului din Romania se afla la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani, din Bucuresti.